Hans Christian Bratterud blir förvaltare

Hans Christian Bratterud började på ODIN våren 2018 som analytiker med fokus på svenska aktier. Sedan augusti är han förvaltare för ODIN Sverige och ODIN Small Cap.

Efter två år som analytiker på ODIN blir Hans Christian Bratterud befordrad till förvaltare för fonderna ODIN Sverige och ODIN Small Cap. Han kommer att sköta fonderna tillsammans med ansvarig förvaltare Jonathan Schönbäck.

Duon kompletteras av Carolina Elvind som nyligen rekryterats från Danske Bank. Hon börjar sin tjänst som analytiker den 1 oktober. Tillsammans utgör de den Stockholmsbaserade delen av ODINs nordiska aktieteam.

Det är riktigt kul att jobba tillsammans med Jonathan och vi kompletterar varandra otroligt bra. När vi även får in Carolina i teamet så tror jag vi kommer lyftas ytterligare en nivå och vi har alla förutsättningar för att bli ett riktigt vasst team, säger Hans Christian Bratterud.

Carolina Elvind, Jonathan Schönbäck och Hans Christian Bratterud.

Till det nordiska teamet hör även Vigdis Almestad, Nils Hast och Ane Rongved som är baserade i Oslo. 

Hans Christian (HC) började på ODIN våren 2018 som analytiker med fokus på svenska aktier. Under hans andra år låg fokus på globala teknologiaktier, men sedan i våras har han återigen fokuserat helt på svenska aktier och har jobbat tätt ihop med Jonathan Schönbäck.

– De senaste två åren på ODIN har varit extremt lärorika och otroligt roliga. Jag har fått stor frihet och har njutit av att kunna bidra till flera av våra fonder samtidigt som jag har lärt känna alla härliga kollegor. Att få jobba heltid med sin främsta hobby är ett otroligt privilegium och att nu få förtroendet att ta ett ännu större ansvar känns fantastiskt kul, fortsätter Hans Christian.

Människorna bakom bolagen är ofta avgörande
ODIN är en aktiv förvaltare och han har kunnat lägga mycket tid på att hitta och analysera de allra bästa bolagen, och inte minst människorna bakom bolagen.

– Jag kommer ju från en bakgrund som värderingsspecialist, och är väldigt van vid detaljerad finansiell analys. Att förstå siffrorna är extremt viktigt, men siffrorna är ju bara ett resultat av det arbete och det värde som skapas av människorna bakom bolagen. Allt börjar med människorna, och det är de som kommer avgöra hur långt ett företag kan nå.

Vilken bransch och marknad man verkar inom har naturligtvis stor betydelse – bolag med stora strukturella utmaningar blir sällan goda investeringar – men om man jämför företag med liknande förutsättningar är det ofta människorna bakom som blir den avgörande faktorn över tid.

– Jonathan är väldigt fokuserad på att hitta bolag med exceptionella ledare och en stark och tydlig företagskultur. Kraften i dessa ’mjuka’ faktorer över tid är viktiga värdedrivare som jag tror aktiemarknaden ofta underskattar kraftigt, och många beaktar inte dessa parametrar alls eftersom de är svåra att mäta. Men det är kombinationen mellan de hårda siffrorna och de mjukare mänskliga faktorerna som jag tycker är en stor del av tjusningen med jobbet.

Intresset för aktiemarknaden väcktes till liv tidigt
Hans Christian föddes och växte upp i Oslo som näst yngst bland nio syskon. Intresset för aktiemarknaden väcktes tidigt till liv. När han började läsa om hur Warren Buffett investerade och läste corporate finance på universitetet föll bitarna på plats. Att lära sig att värdera företag, baserat på bolagens fundamentala utveckling, och koppla det till aktiekursen, dvs priset för att köpa in sig i bolagen, öppnade en helt ny värld som han har fortsatt att fördjupa sig i sedan dess.

Innan ODIN arbetade Hans Christian med corporate finance på Ernst & Young (EY) i nästan sju år.

– På EY lärde jag mig hantverket att analysera och värdera företag från grunden när jag jobbade i ett specialistteam med fokus på företagsvärdering och finansiell modellering. Att göra detaljerade värderingar av ett stort antal bolag, i många olika branscher, marknader och situationer var extremt lärorikt. Det som gjorde det jobbet särskilt utmanande och intressant var att vi oftast värderade företag som saknar ett marknadsvärde – det ställer höga krav på en genomtänkt och självständig analys, eftersom vi inte hade något börsvärde att hänvisa till som facit.

Aktiv förvaltning är så mycket mer än siffror
Som aktiv aktieförvaltare kan man beakta all information, ägarstruktur, bolagsstyrning, ledning och företagskultur, vilket ger analysarbetet flera nya spännande dimensioner. Man har också möjlighet att jobba väldigt nära bolagen man investerar i – som ofta drivs av företagsledare i världsklass – och följa dem på deras resa under många år.

– Kvalitén på våra beslut mäts genom den avkastning vi lyckas leverera till våra kunder över tid, vilket ger ett tydligt tävlingsmoment som jag älskar. Jag har ju drömt om att få arbeta heltid med det här sedan tidiga tonåren, berättar Hans Christian.

Långsiktighet som ledord
Hans Christian har alltid försökt att prioritera kunskap och erfarenheter som han tror kommer att vara värdefulla för en aktiv aktieinvesterare på lång sikt.

– Förhoppningen är ju att få arbeta med detta tills jag blir riktigt gammal, vilket ger en långsiktighet som jag tror är viktig för att lyckas. Har man det riktigt långsiktiga perspektivet, vilket jag inte tror man kan betona nog, så tror jag att man även försöker prioritera att ha roligt längs vägen. Och om det är något jag tycker att jag har, tillsammans med alla mina härliga kollegor på ODIN, så är det just det – kul på jobbet! avslutar Hans Christian.

Förvaltare Hans Christian Bratterud – född och uppvuxen i Norge men har bott i Sverige sedan 2003 och pratar flytande svenska. Frun Petra är hans klippa och hans dotter Isabelle lyser upp vardagen.

Beställ ODINs nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om dina fondinnehav hos ODIN och på vilket sätt vi jobbar för att säkerställa en så bra avkastning som möjligt. Dessutom får du några nyttiga spartips på vägen.