Fortfarande möjligt att utnyttja marknadens kortsiktiga fokus säger ”Oraklet i Omaha”

Superinvesteraren Warren Buffett tror fortfarande på investeringsstrategin som har gjort honom till en av världens rikaste människor.

”Möjligheter uppstår när andra gör dumma saker”, säger finansgurun som ligger bakom en av de största positionerna i ODINs aktiefond ODIN USA.

Varje år flockas tiotusentals människor i Omaha, Nebraska, USA, för att delta i det som har kallats ”Woodstock för kapitalister” – den årliga bolagsstämman för det framgångsrika värdepappersföretaget Berkshire Hathaway. Aktieägarmötena som hålls i maj varje år ger värdefull inblick i investeringsfilosofin hos den amerikanska finansgurun, som har fått smeknamnet ”Oraklet från Omaha” och betraktas som en av världens främsta investerare.

– Årsmötet är bland annat en årlig påminnelse om vad som verkligen betyder något när man investerar i aktier, säger Robin Øvrebø. Han är ansvarig förvaltare av ODIN USA och har varit med på flera av evenemangen i Omaha.

Det är lätt att påverkas av de otaliga distraktioner som frestar aktiemarknaden. För långsiktiga investerare bör fokus alltid ligga på att vara långsiktigt investerade i bra affärsmodeller som leds av förnuftiga människor. Buffett talar bland annat om att den eviga konstanten på aktiemarknaden – som ger möjligheter för långsiktiga investerare oavsett teknisk utveckling – är mänsklig psykologi.

– Buffett påpekar att människor fortsätter att göra dumma saker, oavsett om det är för optimistiskt eller för pessimistiskt. Det är en viktig och konstant ingrediens i finanskrisernas anatomi och förklarar varför vi får bubblor och krascher, säger Øvrebø.

Buffett själv har en långsiktig inställning till investeringar och tror att den bästa avkastningen uppnås genom att investera i bra företag och hålla fast vid dem i flera år. En stor del av kapitalet på marknaden är för kortsiktigt.

Det hjälper att börja tidigt
Buffett är alltså i grunden långsiktig i sina investeringar, men en aspekt, som inte nödvändigtvis framträder direkt utan indirekt, är hur Buffett uppvisar flexibilitet i sitt tillvägagångssätt. Han är inte är främmande för att omvärdera sina beslut när han ser det som nödvändigt. Detta trots att han sannolikt är den investerare i världen som har mest offentligt rampljus på sig.

– Buffett förklarar hur slumpen gjorde att de var tvungna att begränsa sina investeringar i bank på 1970-talet på grund av Bank Holding Act 1970. Om det inte hade varit för denna lagändring kunde de ha kunnat få en större andel direktägande i bankerna. I nästa ögonblick förklarar han varför han valde att sälja alla sina bankaktier förutom Bank of America innan vi upplevde bankproblemen förra våren. Det är beundransvärt och fascinerande. Vi kan lära oss av honom – att en person som har investerat i en viss typ av företag i mer än 50 år kan ändra uppfattning på några månader när han anser att förutsättningarna har förändrats. Allt detta skedde månader innan den aktuella sektorn stötte på problem. Samtidigt har han också behållit en del investeringar längre än han kanske borde, men överlag har det gett goda resultat, säger Øvrebø.

Buffett själv har sagt att det finns runt ett dussin beslut som har drivit de flesta av Berkshires avkastningar.

– Med tiden krävs det bara några få vinnare för att göra underverk. Och ja, det hjälper också att börja tidigt och leva till du blir 90 år, som finansgurun påpekade i ett av sina investerarbrev till aktieägarna.

Följ ODIN Fonder på Linkedin

Timing är nästan omöjligt
Buffett har inte blivit mångmiljardär genom att försöka ”tajma” marknaden, utan genom att investera långsiktigt i bra bolag. Precis som ODINs investeringsstrategi – investera långsiktigt i bra, hållbara affärsmodeller.

– På ODIN är vi inte fokuserade på kortsiktiga svängningar. Kortsiktighet är skadligt för den avkastning man kan uppnå. Det finns en överdriven fokusering på kortsiktighet på marknaden. Att lyckas som kortsiktig trader eller spekulant är nästan en omöjlig uppgift, säger Alexander Miller, investeringsdirektör på ODIN.

Om du försöker sälja till ett högt pris måste du köpa till ett lägre pris, så du måste ”förutsäga” marknader två gånger.

– Vanliga dödliga, som inte påverkas av marknadens psykologi, har i bästa fall rätt i 50 procent av dessa fall. Ska du både köpa och sälja är sannolikheten att lyckas med kortsiktigt köp och sälj 25 procent. För de allra flesta är sannolikheten för framgång ännu lägre än så. Det är inte bra odds som man ska satsa på, påpekar investeringsdirektören.

Øvrebø håller med:

– Det viktiga är att fokusera på det man faktiskt kan kontrollera. Det vill säga vilken risk man tar, vilka kostnader man betalar, hur länge man är investerad, hur mycket man investerar och vilka val man gör. På kort sikt fluktuerar aktiekurserna upp och ner och är nästan omöjliga att förutsäga, men över tid kommer de att spegla underliggande värdeskapande i bolagen”, avslutar ODINs förvaltare.

Köp ODINs fonder i ODINs eget ISK här

Robin

Robin Øvrebø är ansvarig förvaltare av ODIN USA, som har Warren Buffett-företaget Berkshire Hathaway som en av de största positionerna. ”Årsmötet är bland annat en årlig påminnelse om vad som verkligen betyder något när du investerar i aktier”, säger Øvrebø.

Prenumerera på ODINs nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om hur dina fonder går och hur vi på ODIN arbetar för att säkerställa en så bra avkastning som möjligt för dig som andelsägare.