Vad är det för speciellt med oktober – egentligen?

Det stormar oftare på börsen i oktober än andra månader. Är det bara en slump?

Med hösten kommer ofta depressioner, även på de finansiella marknaderna. Återigen ser vi att oktober är en ”farlig” månad. Som Mark Twain sa: ”Oktober är en särskilt farlig månad för att spekulera i aktier. De andra månaderna är juli, januari, september, april, november, maj, mars, juni, december, augusti och februari.”

Oktober har förmodligen fått ett rykte om att vara en särskilt ”farlig” månad eftersom fyra av de största aktiefallen i USA har inträffat då. Den mest kända börskrisen, den stora kraschen 1929 kom i slutet av oktober. Den så kallade ”paniken 1907” i New York inleddes i mitten av oktober, och 1987-kraschen på Wall Street, ”Black Monday”, ägde rum den 19 oktober. Till skillnad från efter krisen 1929, följde ingen ekonomisk nedgång efter 1987. En rejäl ekonomisk nedgång kom dock, som vi alla vet, efter kraschen i oktober 2008 i spåren av Lehman Brothers konkurs.

Det är svårt att hitta någonbra förklaring till varför en viss månad skulle leda till betydande börskrascher (i USA). Vi bör nog lägga den i facket för statistiska tillfälligheter för det är svårt att se någon teori som skulle kunna förklara detta. Och skulle alla tro att oktober var en ”farlig” månad, skulle de ju ha sålt i september…

Den här gången är det nog ingen större krasch att tala om, vi ser snarare en korrigering på marknaden. Detta borde vi nog inte vara så överraskade över efter en så stark uppgång som vi precis haft. Och kanske ska vi ta Twains citat och omvandla det till ”Oktober är en särskilt god månad att köpa aktier i”. För det vi kan se är att efter en 10 procentig korrigering har nämligen avkastningen som följer varit överraskande bra i de allra flesta fallen.

Prenumerera på ODINs nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om hur dina fonder går och hur vi på ODIN arbetar för att säkerställa en så bra avkastning som möjligt för dig som andelsägare.