Två orosmoment är ur världen, vilket bådar gott för börsutvecklingen nästa år

Här kan du läsa november månads förvaltarkommentar för ODIN Global.

De globala börserna stärktes markant under november, ledda av europeiska aktier som hade sin bästa månad någonsin. Positiva nyheter från vaccintillverkare och ett hopp om en snabb normalisering av ekonomin ledde till en stark kursutveckling i bolag som drabbats hårt av pandemin. Marknaden såg också positivt på beskedet att Joe Biden vann det amerikanska presidentvalet. Även om Biden officiellt inte har utsetts till ny president än, verkar det inte som att Donald Trump kommer att vinna sina stämningar. Förutsatt att vaccinframställningen går som planerat och vaccinering inleds på en effektiv skala bör vi kunna se framemot stigande bolagsvinster och ett 2021 som går väsentligt mer i dur än 2020. Därmed är i stort sett två orosmoment ur världen vilket bådar gott för börsutvecklingen inför nästa år.

5 Ways Biden Will Affect Your Finances As President – Forbes Advisor

Stark börsmånad
I november ökade riskaptiten i marknaden efter positiva vaccinnyheter och eftersläntrarna på världens börser premierades i en kraftig sektorrotation. Trots god absolut avkastning presterade ODIN Global marginellt svagare än den globala aktiemarknaden under månaden. Fonden består till stor del av bolag med låg belåning, starka balansräkningar och stabila resultat vilka har klarat av pandemin bra i år. Men när riskaptiten ökar så pass mycket som den gjorde i november är det inte onaturligt att fondens relativa avkastning kortsiktigt blir något svagare. Vi ligger dock före den globala aktiemarknaden med marginal för helåret 2020.

Återhämtning för ”corona-bolag”
De bästa bidragsgivarna i fonden i november hittar vi bland dem som har varit i stormens öga i år. Restaurangkonglomeratet MTY Food Group och matsalsoperatören Compass Group steg med 40 respektive 30 procent, men är fortfarande bland de svagaste bidragsgivarna sett sedan årsskiftet. De bolag som har klarat sig bra genom hela året återfinner vi bland de svagaste bidragsgivarna i november. Det gäller bland annat det amerikanska hälso- och sjukvårdsbolaget Thermo Fisher, som på många sätt har tjänat på pandemin. Thermo Fisher producerar bland annat ett covid-19-test med stor efterfrågan och säljer även en rad produkter som används inom vaccinforskningen. Bolaget är fondens bästa bidragsgivare hittills i år. Det är därför inte förvånande att vissa investerare väljer att ta hem vinster i aktien. Brittiska Halma som tillverkar säkerhetsutrustning hade också en relativt svag kursutveckling i november, trots att man redovisade fina tal för det tredje kvartalet.

Hög förvärvsaktivitet
Extra glädjande ett år som detta är att vi fortsatt ser en god aktivitet på förvärvsfronten. IMCD, den nederländska distributören av specialkemikalier tillkännagav två förvärv i november. Våra svenska bolag Lifco och Indutrade meddelade varsitt förvärv. Dessutom genomförde våra två innehav Accenture och Dassault Systemes varsitt förvärv under månaden. Den gemensamma nämnaren för alla dessa bolag är starka balansräkningar i kombination med starka kassaflöden. Det gör att de har helt andra möjligheter att göra förvärv i utmanande tider än bolag med hög skuldsättning och pressade balanser.

Fortsatt fin tillväxt från Dassault Systemes
Under månaden deltog vi i Dassault Systemes virtuella kapitalmarknads-dag, där vi fick en grundlig genomgång av verksamheten och den långsiktiga strategin. Som ett resultat av lägre aktivitet just detta år sköts resultatmålen för 2023 fram med ett år. Detta var i stort sett väntat. Vi noterar att bolaget intensifierar sin övergång till mer molnbaserade intäkter – från 20 procent idag till en tredjedel inom fem år. Detta kommer att vara en positiv marginaldrivare. Deras 3D-experience plattform är en viktig tillväxtfaktor för bolaget och en viktig del av vår investeringstes. Vi blev därför glada när vi hörde att Dassault för närvarande vinner minst tre av fyra nya kunder i konkurrens med företag som Simens, PTC och SAP. Detta är imponerande och vittnar om en stark produktportfölj.

Digitala bolagsbesök
I ett arbetsliv som till stor del sker via hemmakontor har våra resor och fysiska bolagsbesök ersatts med digitala möten. Även om detta har sina begränsningar och svagheter har effektiviteten ökat och det har blivit lättare för oss att träffa fler bolag och följa de vi äger närmare. Bolag som tidigare kunde vara svåra att träffa är idag mer lättillgängliga. Och det är imponerande att se hur bolagen oavsett land och kultur snabbt anpassat sig till digitala lösningar och hur måna de är att erbjuda möten och information digitalt till oss investerare. 

Även om 2020 på många sätt har varit ett eländigt år finns det ändå gott om ljuspunkter. De snabba framsteg som tagits inom vaccinframställning i år är ett. Pandemin har lett till en imponerande uppvisning i entreprenörskap och anpassningsförmåga från privat näringsliv och forskning i samverkan med offentlig och privat finansiering. Förutsatt att vaccinframställningen går som planerat och vaccinering inleds på en effektiv skala bör vi kunna se framemot en normalisering av världen under nästa år. I kombination med fortsatta stimulanser och låga räntor bör det leda till stigande bolagsvinster och ett 2021 som går väsentligt mer i dur än 2020. Det bådar gott inför det nya året.

Prenumerera på ODINs nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om hur dina fonder går och hur vi på ODIN arbetar för att säkerställa en så bra avkastning som möjligt för dig som andelsägare.