Mittens rike – ett land i ständig förändring

”Vi har stor framtidstro på de sektorer som vi investerar i, även om tillväxten i Kina generellt kommer ligga på lägre nivåer framöver” - säger Alexandra Morris nyss hemkommen från företagsbesök i Kina.

Hela världens fokus ligger på Kina och alla är oroade för den minskade tillväxten i landet – en tillväxt som under tidigare år legat på nivåer så höga som 10-12%. Landet har setts som hela världens draglok. Vår portföljförvaltare Alexandra Morris har rest runt i Kina och träffat företag för att förstå deras situation i Kina och utreda vad framtiden har att bjuda, här kan du läsa om hennes betraktelser från mittens rike. 

Alexandra konstaterar att lägre tillväxt verkar vara något som vi kommer få lov att vänja oss vid i Kina framöver. Hon kommenterar: ”Den nivå som vi nu ser på tillväxten på cirka 7% per år kommer vara en mer normal och hållbar nivå framöver. För många sektorer där vi är investerade såsom industrials, matvaror, sjukvård och hälsa samt konsumentprodukter kommer detta inte innebära så mycket problem. Vi har stor framtidstro vad gäller dessa sektorer i Kina.”.

kinaalex

När vi såg en nedgång i den kinesiska tillväxten under 2008 tog myndigheterna i med hårdhandskarna för att bekämpa nedgången och få upp tillväxtnivåerna igen. Enorma summor användes för att stimulera ekonomin och stora byggprojekt initierades för att få igång det ekonomiska maskineriet. Skillnaden idag är att den nya statsministern Li är motvillig till att starta ett liknande initiativ, han önskar hellre en mer stillsam version av stimuli. De två områden som är i fokus för honom är att bygga upp infrastrukturen i de stora städernas centrum (såsom tåg och tunnelbana) samt att bygga upp och utveckla sjukvården, utbildning och infrastruktur i de mindre städerna.

Li, som tillträdde för 18 månader sedan, har stor respekt hos folket – men man får inte glömma att det inte råder demokrati i Kina. Landets ledande politiker väljs från kommunistpartiets elit och lagar och regler kan åsidosättas av lokala myndigheter. Lagarna tolkas på olika sätt av olika myndigheter och domare och tjänstemän kan mutas. ”Det vi ser som positivt är att den nya regeringen har visat tecken på att strama in utrymmet för olika tolkningar av lagen och de senaste månaderna har vi sett fall där även västliga företag kan vinna i domstol mot starka lokala krafter, vilket är ett stort framsteg” säger Alexandra. Anledningen till Li’s populäritet hos folket är främst hans fasthet och tuffa tag mot korruption där stora förbättringar redan skett. Folket har stor tro på att myndigheterna har kontroll och att Kina står starkt rustat för framtiden.

Det som Alexandra slogs av när hon åkte runt mellan de olika städerna hon besökte i Kina är alla de tomma lägenhetskomplexen som höjer sig mot skyarna. Den senaste tiden har priserna på lägenheter fallit och fastighetsutvecklarna har tvingats ta till rabatter och erbjudanden för att locka köpare. Detta beror både på den enbarnspolitik som Kina haft under lång tid, det så kallade ”Hukou systemet” (att du enbart kan köpa lägenhet i den region du kommer från) samt den kraftiga ökningen av byggande vi sett på senare år. ”Utvecklingen på fastighetsmarknaden är bekymrande för bankerna som lånat ut pengar til fastighetsutvecklare och privatpersoner. Bankerna ägs helt eller delvis av myndigheterna och lån är en stor intäktskälla till de lokala myndigheternas ekonomi. Utlåningsräntorna ligger på så mycket som 5-6 procent samtidigt som inlåningsräntan är mycket låg på cirka 1 procent. ” kommenterar Alexandra.

Ett stort fenomen i Kina är den så kallade ”shadow banking” sektorn som växer som finansieringskälla. Detta är finansinstitut som inte regleras av finansdepartementet och som kan erbjuda andra villkor till låntagare och sparare i form av helt andra räntenivåer. Detta är ett stort problem för myndigheterna då dessa aktörer inte står under tillsyn och inte har samma krav på sig som de statligt ägda bankerna, det finns många oseriösa aktörer vilket skapar en stor risk för invånarna.

Kineserna är kända för sin mycket höga sparandekvot, de sparar i snitt 40 % av sin disponibla inkomst vilket givetvis kan ha negativ effekt på konsumtionen. Men Alexandra är inte oroad för just detta fenomen och hon är säker på att detta kommer förändras gradvis framöver: ”I takt med att välfärden i Kina byggs ut och förbättras kommer kineserna att känna sig tryggare och mer omhändertagna av staten vilket gör att de inte kommer känna samma behov som idag att spara ihop till stora privata finansiella buffertar. Detta i kombination med att kinesernas löner stiger nästan 10 % varje år gör att jag tror att konsumtionen kommer fortsätta att stimuleras. Ett av våra innehav som vi tror kommer växa mycket i Kina framöver är Hugo Boss. Kineserna tycker väldigt mycket om västliga märkeskläder och Hugo Boss ökar sin försäljning i Kina stadigt, de finns numera på nästan alla flygplatser i landet.”.

Prenumerera på ODINs nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om hur dina fonder går och hur vi på ODIN arbetar för att säkerställa en så bra avkastning som möjligt för dig som andelsägare.