Nya pengar till din premiepension

I helgen fördelade Pensionsmyndigheten 3,8 miljarder kronor mellan landets 6,9 miljoner pensionssparare. Det är pengar som kommer från de fondrabatter som finns i premiepensionssystemet. Ta tillfället i akt och se över ditt premiepensionssparande.

Nyligen kom det orange kuvertet i brevlådan med information om din framtida pension. Det brukar bli en påminnelse om hur stor förändring i inkomst det blir under pensionstiden och starta funderingar över sätt att förbättra pensionen. Ett sätt är naturligtvis att jobba längre, men glöm inte bort ditt sparande hos Pensionsmyndigheten. Även om det inte är så stor del av pensionen – 2,5 % av lönen och andra skattepliktiga ersättningar avsätts varje år – så kan det ändå betyda mycket för helheten. Ta för vana att se över ditt premiepensions-sparande ett par gånger om året. Det kan hända mycket på marknaden under ett år.

Det är enkelt att vara aktiv i ditt premiepensions-sparande. Du gör det genom att gå in på Pensionsmyndighetens hemsida och logga in med ditt lösenord, eller e-legitimation. Här kan du se vilka fonder du valt och vilken utveckling de haft. Du kan spara i maximalt fem fonder samtidigt. För närvarande finns det runt 800 fonder att välja mellan; aktiefonder, blandfonder och räntefonder. Har du inte gjort något aktivt val finns dina pengar placerade i AP7 SÅFA, som är det statliga alternativet. I premiepensionssystemet sparar du långsiktigt och det kan därmed vara en möjlighet att vara lite mer ”offensiv” i ditt val av fonder för att möjliggöra en högre avkastning över tid. Samtidigt är det viktigt att du tar hela din finansiella situation i beaktande för att få en bra riskspridning. Det är även viktigt att vara medveten om att avgifterna på de fonder du sparar i via din premiepension är rabatterade jämfört med om du sparar i på annat sätt. Här kan du alltså välja aktiv förvaltning till rabatterat pris.

ODIN Fonder är en äkta aktiv förvaltare som grundligt analyserar de bolag vi väljer in i våra fondportföljer. Vi äger ett begränsat antal bolag i varje fond för att maximera utvecklingen av våra bästa investeringsidéer. Utvecklingen i våra fonder kommer därför att svänga mer än jämförelseindex. Men vi är övertygade om att sammansättningen av bolag i våra fonder kommer att ge en högre avkastning över tid jämfört med att äga ”hela marknaden”, vilket man gör med indexnära fonder.

Alla ODINs fonder är valbara i hos Pensionsmyndigheten och vi hoppas att de kan vara ett alternativ för dig. Har du frågor kring ODINs fonder eller förvaltning är du välkommen att kontakta oss via vår kundtjänst (telefon: 08 – 407 14 66, e-post: kontakt@odinfond.no).

Nedan ser du en kort presentation av ODINs förvaltningsfilosofi.

ODIN Fonder grundades 1990 och våra aktiefonder förvaltas aktivt och långsiktigt. Vi är helt indexoberoende och har en fast strategi för hur vi väljer ut de bästa bolagen, en strategi vi håller fast vid oavsett marknadsläget. För att identifiera företag som kan skapa värde för sina aktieägare på lång sikt gör vi kontinuerligt egna värderingar och grundliga företagsanalyser. Därför känner vi de företag vi investerar i väl, och vi vet precis varför vi valt just dem till våra portföljer. Det är självklart för oss att integrera frågor kring miljö, socialt ansvarstagande och bolagsstyrning i våra investeringsanalyser och investeringsbeslut. Vi vågar gå vår egen väg och tar beslut baserat på eget huvud och egen analys.

Prenumerera på ODINs nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om hur dina fonder går och hur vi på ODIN arbetar för att säkerställa en så bra avkastning som möjligt för dig som andelsägare.