Månadskommentar ODIN Global i mars

Världens börser har över lag fortsatt upp under det första kvartalet till följd av positiva bolagsnyheter och en allt bättre realekonomi.

Världens börser har över lag fortsatt upp under det första kvartalet till följd av positiva bolagsnyheter och en allt bättre realekonomi. Vi noterar dock att delar av den globala marknaden uppvisar bubbeltendenser. Under den senaste månaden har vi haft möten med sex portföljbolag som tillsammans står för drygt 25 procent av fondens investerade kapital. Utöver återkommande ämnen som prestationsutveckling och långsiktig strategi har vi haft ett särskilt fokus på ESG-relaterade risker och frågor. ODIN har varje år tre speciellt utvalda ESG-teman som vi har ett särskilt fokus på i vår analys och i dialog med bolagen. I år är ett av dom modernt slaveri – ett paraplybegrepp som handlar om olika situationer där människor utsätts för grov exploatering.

Föredömligt hanterat av Halma
För de av våra bolag som opererar utifrån decentraliserade affärsmodeller och komplexa leveranstjänster kräver det bra policyer och rutiner för att minimera risken för exempelvis förekomsten av modernt slaveri bland underleverantörer. Ur det perspektivet sticker det brittiska hälso- och säkerhetskonglomeratet Halma ut i en positiv riktning med ett tydligt internt fokus på att minimera riskerna för modernt slaveri. Förutom en rad interna åtgärder och kontrollmekanismer har de även valt att engagera sig genom ett partnerskap med välgörenhetsorganisationen Stop The Traffic. Vi är hittills väldigt nöjda med deras arbete och kommer att fortsätta att följa upp företagens arbete på denna front framöver. 

Förändringar under månaden
Under mars har vi minskat våra största positioner något samtidigt som vi har ökat upp våra positioner inom Dassault Systemes, SAP och Kerry Group. Det senare innehavet är en av få negativa bidragsgivare under första kvartalet.

Här hittar du ODIN Globals månadsrapport för mars med siffror

Ökad position i Kerry
Kerry, vårt irländska ingrediensföretag med en expertis inom smak, konsistens och näring, levererade ett tillfredsställande resultat för 2020 med ett par procent negativ organisk tillväxt (justerat för valutarörelser). Pandemin har över lag lett till att vi köper färre måltider på stan och när vi är på språng vilket har satt käppar i hjulet för ett bolag som Kerry. En gradvis återöppning av samhället 2021 kommer därför av allt att döma att vara positivt för bolaget.

Vi har varit aktieägare i Kerry Group i nästan 12 år och sett en tiofaldig ökning av aktiekursen sedan vi gjorde våra första köp hösten 2009. Under perioden har bolaget levererat god tillväxt drivet av bland annat framgångsrik innovation och produktutveckling. En annan viktig bidragsgivare har varit förvärv. En något svag kursutveckling i ett kort pespektiv (-8 procent hittills i år) kan sannolikt till stor del tillskrivas en negativ rapport från en mindre känd hedgefond som anklagat Kerry för att ha gjort svaga och överprissatta förvärv under de senaste åren.

Ett stort antal mindre förvärv i kombination med begränsad insyn i detaljerna gör det enkelt att göra sådana anspråk. Företaget å sin sida hävdar att rapporten är full av felaktigheter, föråldrade siffror och offerter från opålitliga källor. Efter att ha ägt bolaget i 12 år känner vi bolaget väl och vi har förtroende för bolagets ledning och deras förmåga att genomföra mervärdesförvärv. Samtidigt välkomnar vi större transparens kring framtida förvärv.

Enbart återvunnen plast till 2025
Kortsiktigt stök kan lätt ta bort uppmärksamhet från den långsiktiga investeringstesen. Världens livsmedels- och dryckesföretag kontrakterar i allt högre grad innovation, produktutveckling och leveranskedjor till underleverantörer som Kerry Group. Detta minskar komplexiteten, kostnaden och tiden det tar att få en ny produkt på hyllorna. Kerry är för närvarande tätt införlivad i sina kunders leveranstjänster vilka skapar stora och varaktiga barriärer mot konkurrenter. Kerry har ett särskilt fokus på hållbarhet inom mat och näring och tog ett stort och ordentligt steg under 2020 med ambitiösa och tydliga mål bland annat relaterade till minskat matsvinn och användandet av ”jungfruplast”. Bolagets mål är att minska användandet av ny plast med 25% årligen för att senast 2025 enbart använda återvunnen plast i alla förpackningar.

Fortsatt heta börser
Optimismen på marknaden är fortsatt hög, vilket har lett till en övergång till mer riskfyllda investeringar. Vi tror inte att den starka prisutvecklingen i bolag utan resultat och hög hävstång är hållbar på lång sikt. Det finns dessutom idag enorma skillnader i den globala aktiemarknaden där ett fåtal bolag har drivit marknaden under de senaste åren. I USA utgör exempelvis de tio största innehaven numera hela 27% av det amerikanska indexet S&P500, vilket är den högsta nivån sedan år 2000 och höjden av TMT-bubblan. 

Vi noterar flera tydliga bubbeltendenser i delar av den globala marknaden vilket gör att selektiva bolagsval blir än viktigare framöver. ODIN-modellen, som utgör grunden för hur alla våra fonder förvaltas, är tydligt inriktad på etablerade och lönsamma kvalitetsbolag med tillväxtutsikter. Vi undviker därmed bolag med hög belåning (hävstång), spekulativa och obeprövade affärsmodeller (förhoppningar) utan lönsamhet kombinerat med att vi är försiktiga med att betala för mycket för framtida tillväxtambitioner. Hittills i år har många bolag inom kategorin ”svag lönsamhet, hög skuldsättning men med stora förhoppningar” gått mycket starkt på förväntningar om en stark ekonomisk återhämtning. I vår mening är det inte långsiktigt hållbart. Vi har därför inga planer på att avvika från våra höga kvalitetskrav för eventuella kortsiktiga spekulationsvinster på bekostnad av vår långsiktiga investeringsstrategi.

Prenumerera på ODINs nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om hur dina fonder går och hur vi på ODIN arbetar för att säkerställa en så bra avkastning som möjligt för dig som andelsägare.