Förvaltarkommentar september ODIN Emerging Markets

Högre räntor under längre tid har varit temat i september, vilket har resulterat i svaga börser.

Detta har också drabbat tillväxtmarknaderna. Under månaden vill vi lyfta fram ett par bolag som levererat siffror och kommentera några köp och försäljningar i fonden.

Capitec
Den sydafrikanska banken Capitec har ett avvikande räkenskapsår och rapporterade sin halvårsrapport i september. Banken visade återigen att detta är ett kvalitetsbolag med god resultattillväxt från traditionell bankverksamhet, men också god tillväxt från de nyare fokusområdena som försäkrings- och transaktionstjänster. Bolagets rörelseresultat ökade med 20 procent jämfört med förra året. Det är bra siffror med tanke på att den sydafrikanska ekonomin har varit svag. I linje med marknaden var Capitec också tvungen att skriva ner sin lånebas, men inte mer än väntat och nettoresultatet efter nedskrivningar var också över förväntningarna. Capitec har över tid visat en god förmåga att växa både inom traditionell bank men också att addera nya produkter, och banken har en avkastning på eget kapital på cirka 25 procent över tid, vilket vida överstiger branschstandarden.

MCB Group
Vi stannar i Afrika och seglar över till ön Mauritius. MCB Group är öns största bank och är en bank som även faciliterar utländskt kapital till afrikanska projekt. Öns ekonomi präglas av en minskad turism på grund av covid, men banken levererade fortfarande rekordresultat, med räntenettot som ökade med 30 procent. Detta i kombination med god tillväxt i övriga intäkter och god kostnadskontroll ledde till en vinsttillväxt på hela 40 procent, vilket var betydligt bättre än förväntat. Med tiden har MCB levererat en solid avkastning på kapital och har kunnat navigera bra genom pandemin som drabbade öns ekonomi hårt på grund av dess beroende av turism. Nu prissatt lägre än bokfört värde (0,9 P/B) är detta ett bolag som vi tror kommer vara en bra bidragsgivare till fonden framöver. 

Båda de afrikanska bankerna hade gynnsamma kursreaktioner när de presenterade sina resultat.

En försäljning och ett köp
Vi sålde hela innehavet i engångshandsktillverkaren Hartalega. Det malaysiska företaget var en coronavinnare och var förnuftiga med kapacitetsuppbyggnad då de visste att ett normalläge skulle återkomma. Tyvärr var inte konkurrenterna lika förnuftiga, vilket har dragit ner branschens lönsamhet avsevärt. Positiva kursreaktioner på förväntningar om en bättre framtid 2025 gjorde att vi sålde hela innehavet.

Hartalega ersattes av Humanica, ett thailändskt mjukvaruföretag som är ledande inom HR-lösningar i Thailand och Indonesien. Vi har följt Humanica i 3 år men har tyckt att företaget varit för dyrt. Efter sammanslagningen med indonesiska DataOn förra året har företaget nu en solid kundbas och effektiviserat sitt produktsortiment så att det nu är mycket mer fokus på det som är mest lönsamt, HR-programvara för företag. Lokal kunskap om lokala lagar, språk och normer gör också deras position stark jämfört med de globala aktörerna som SAP och Oracle och vi ser att de fortsätter att ta marknadsandelar. Humanica har också ställts inför ett generations-skiftesproblem då man inte har en naturlig efterträdare till Humanicas grundare och VD. Grundaren av DataOn, Gordon Engs, är nu den naturliga efterträdaren och efter ett möte med Gordon var vi övertygade om att han är rätt kandidat för uppgiften. Företaget har också blivit betydligt billigare, vilket gjorde att vi bestämde oss för att köpa in företaget till portföljen nu.

Prenumerera på ODINs nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om hur dina fonder går och hur vi på ODIN arbetar för att säkerställa en så bra avkastning som möjligt för dig som andelsägare.