Förvaltarkommentar ODIN Sverige maj

Det är tacksamt att vara aktieägare i välskötta bolag som drivs av skickliga och handlingskraftiga människor.

Den starka inledningen på året fortsatte under maj. För ODIN Sveriges del avslutades rapportsäsongen för det första kvartalet med att nykomlingen Hemnet rapporterade den 31 maj. Bolaget visade upp en fortsatt stark lönsam tillväxt och aktien har utvecklats mycket väl – upp nästan hundra procent från noteringskursen på 115 kr. I övrigt har det varit ännu en god rapportsäsong för våra portföljbolag. Vi har haft digitala möten med ledningen i många av bolagen och över lag fortsätter de att imponera med god kostnadskontroll och lönsamhet. Det är tacksamt att vara aktieägare i välskötta bolag som drivs av skickliga och handlingskraftiga människor. Om bolagen även fortsättningsvis kommer drivas lika väl, nu när vi förhoppningsvis går ljusare tider tillmötes och samhällen världen över kan öppnas upp igen, tror vi det kommer bli en fortsatt god långsiktig resa för ODIN Sveriges andelsägare.

Månadens siffor för ODIN Sverige i maj

Ändringar i portföljen
Den största nyheten är att vi har tagit in Electrolux Professional i portföljen under maj månad. Vi anser att bolaget, som tillverkar högkvalitativ köks- och tvättutrustning till professionella kunder passar väl in i ODIN-modellen. Bolaget har varit den dolda diamanten i Electrolux-koncernen eftersom de uppvisat en stark historisk prestation med betydligt högre lönsamhet och tillväxt än övriga Electrolux. Pandemiåret har verkligen satt affärsmodellen på prov men vår bedömning är att bolaget ser ut att ta sig igenom krisen på ett imponerande sätt och går betydligt bättre tider till mötes. Positionen inför framtiden är stark eftersom de är marknadsledare i Europa och har en stark balansräkning med tydlig ambition om att växa via förvärv i USA. Trots att aktien gått mycket sedan noteringen mitt i krisen är vår bedömning att de långsiktiga förväntningar som ligger i priset är relativt låga jämfört med vad vi tror bolaget kommer kunna prestera över tid.

Vi deltog även i den riktade nyemissionen där Sinch tog in SEK 9,4 miljarder för att stärka balansräkningen och möjliggöra ytterligare förvärv. Vår bedömning är att detta, kombinerat med de åtgärder som vi beskrev i aprils månadskommentar, är bra för bolaget och stärker dess långsiktiga position.

Flera av de mindre likvida aktierna i portföljen har utvecklats fantastiskt väl och därmed fått stora vikter. I syfte att säkerställa god likviditet i fonden har vi reducerat flera av de mindre likvida positionerna något, varför vi sålt aktier i bland annat Sagax, AddLife, Duni, Beijer Alma och Addnode.

Inflödet från dessa försäljningar har vi främst investerat i Axfood, Assa Abloy och Essity. Samtliga tre bolag erbjuder relativt goda tillväxtmöjligheter med låg operativ risk till attraktiva priser i likvida aktier.

Beställ ODINs nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om dina fondinnehav hos ODIN och på vilket sätt vi jobbar för att säkerställa en så bra avkastning som möjligt. Dessutom får du några nyttiga spartips på vägen.