Förvaltarkommentar ODIN Global 2020

Under ett år som fjolåret var vi extra tacksamma för vårt fokus på lönsamma kvalitetsbolag.

När vi går in i 2021 kan vi blicka tillbaka på ett mycket speciellt år. Covid-19 ställde oss inför utmaningar som saknar motstycke i modern tid där vi fick ändra kurs i takt med ny information och kunskap. I mars reagerade finansmarknaderna som de brukar när världen plötsligt blir mindre förutsägbar – investerare letade upp säkra hamnar och riskfyllda tillgångar såldes av. Den nya vardagen som följde vände upp och ner på verkligheten där nya vinnare och förlorare skapades. Under ett år som fjolåret var vi därför extra tacksamma för vårt fokus på lönsamma kvalitetsbolag. Våra innehav presterade överlag mycket väl och gav oss en solid överavkastning mot den globala aktiemarknaden. Under 2021 förväntar vi oss en gradvis normalisering. I kombination med fortsatta stimulanser och låga räntor bör det leda till stigande bolagsvinster och ett 2021 som går väsentligt mer i dur än 2020. Det bådar gott inför det nya året.

När vi nu går in i 2021 kan vi se tillbaka på ett mycket speciellt år som stundtals ekade av paralleller till finanskrisens 2008. Marknadens största rädsla var att en nedstängning av ekonomin skulle blottlägga sårbarheterna i det finansiella systemet och leda oss in i en ny finanskris. Lyckligtvis reagerade världens centralbanker och politiker både snabbt och kraftfullt. Tack vare riktade stöd till företag, hushåll och kreditmarknader i en aldrig tidigare skådad omfattning skonades vi från en ny finanskris. Vi gick sedan in i en ny fas där företag och hushåll var tvungna att anpassa sig till ett nytt liv präglat av stränga smittskyddsåtgärder och begränsad rörlighet i befolkningen.

Nya vinnare och förlorare
Den nya vardagen har skapat vinnare och förlorare. Bland förlorarna finns de företag som har sett sin omsättning decimeras till följd av att människor sitter hemma och inte är ute och reser, går på restaurang eller tar del av olika kultur- och underhållsevenemang. Företag med hög skuldsättning är särskilt utsatta, även om centralbankernas stödåtgärder har räddat flera av dem som redan hade tagit för stora risker och kanske inte förtjänade en hjälpande hand.

Vinnarna är de som säljer produkter och tjänster som är anpassade till eller förenklar det som för många blivit till en digital vardag. Försäljningen av olika mjukvarulösningar och molnbaserade tjänster har fått fart eftersom företagen tvingats betjäna sina kunder digitalt och möjliggöra hemarbete för sin personal. E-handelsplattformar, företag som är bra på att sälja sina varumärken digitalt och nätbaserade betaltjänster har tjänat mycket pengar på att folk suttit hemma och handlat från sitt vardagsrum. Vi ser också att livsmedels- och byggvaruhandeln är bland de få fysiska butiker som gynnats av pandemin.

Bolagens flexibilitet har prövats
Vi har kunnat identifiera en kategori av företag som upplevt sjunkande efterfrågan men som har klarat att anpassa sig till en svagare marknad. De har kapat kostnader parallellt med att bibehålla investeringar vilket kommer att stärka deras marknadspositioner och tillväxtutsikter när krisen väl är över. Marknaden har därför varit tillåtande när det kommer till tillfälliga resultatförsämringar. Trots minskade intäkter har flera av dessa bolag haft en god aktiekursutveckling.

Lyft för tillväxtbolag
Dessutom har penningpolitiska åtgärder bidragit till att den låga räntenivån troligen får ligga kvar oförändrad ett bra tag till. Detta har inneburit ett lyft för tillväxtbolag, dvs. bolag vars intäkter i hög grad ligger längre fram i tiden. Nuvärdet av framtida kassaflöden är högre när räntorna är låga och bolagen är därför mer värda. Branscher som är mer beroende av en stark ekonomi, som banker och cyklisk industri, har däremot värderats ned på grund av de kortsiktiga ekonomiska effekterna av pandemin och utsikterna till låg tillväxt och låga räntor på längre sikt.

Ökat risktagande
Ytterligare en effekt av covid-19 är underligt nog ett ökat risktagande på marknaden. Vi ser det i form av kraftigt ökad aktivitet inte minst bland småspararna där många investerar i företag som står på ruinens brant. Ett annat exempel är att bolag som inte är särskilt lönsamma idag är övervärderade på grund av förväntningar på en strålande framtid. Här är låga räntor och hög likviditet på marknaden bidragande faktorer. Vi står förmodligen också vid ett vägskäl där en stor del av gammal industri kommer att ersättas av ny, grön teknik och affärsmodeller som bygger på mjukvara, artificiell intelligens och datorkraft blir de som skapar störst värden. Exakt vilka som blir de stora vinnarna i detta skifte är inte lätt att förutspå men det hindrar inte investerare från att satsa hårt i hopp om att träffa rätt.

Aktiemarknaderna steg
Sammanfattningsvis har världens aktiemarknader gått förvånansvärt starkt under ett år då världen drabbats av en global pandemi. Skillnader i avkastning mellan länder och regioner kan delvis förklaras utifrån hur hårt pandemin har slagit. Asiatiska länder som snabbt lyckades bromsa smittspridningen har haft starkast börsutveckling. Skillnader kan också förklaras utifrån sektorernas sammansättning. Den amerikanska aktiemarknaden är tekniktung och har därför gynnats medan de europeiska börserna dragits ned på grund av stora poster inom bank och cyklisk industri.

Starka kort i fonden
Precis som under 2019 gav de största positionerna i ODIN Global bäst utdelning och bidrog därigenom mest till fondens avkastning. De tre starkaste bidragen till fondens avkastning var IMCD, Constellation Software och Lifco.

Distributören av ingredienser till specialkemikalier, IMCD, har visat att man har en affärsmodell som står sig stark i tider av ekonomisk nedgång. Ingredienser och specialkemikalier är mindre priskänsliga än vanligare kemikalier som säljs i stora volymer. Kunderna verkar dessutom på mindre cykliska marknader såsom livsmedel, läkemedel, hygien och hälsa, och IMCD har fortsatt med förvärv under krisen. I september gjorde IMCD ett stort förvärv av en indisk distributör av ingredienser till läkemedel. Förvärvet finansierades genom en nyemission där vi deltog med vår andel. IMCD är vår största position och utgör 7,8 procent av fonden.
Det svenska minikonglomeratet Lifco fick under förra året se en vikande efterfrågan inom det annars så stabila dental-segmentet som säljer produkter som används av tandläkare samt i segmentet Demolition and Tools, som bl.a. säljer maskiner för bygg- och anläggningsbranschen. Men under hösten återhämtade sig inte minst dental-delen. I kombination med att de har varit mycket duktiga på kostnadsstyrning och tack vare sin starka ekonomi har de kunnat fortsätta göra förvärv även under pandemin vilket imponerar.

Lifco kan därför uppvisa en resultatökning för 2020 och vi tror också att bolaget kommer att gå stärkt genom krisen. Lifco står för 5,8 procent av fonden.

Kanadensiska Constellation Software som utgör 7,4 procent av fonden äger ett stort antal mjukvaruföretag och tillhör den kategorin bolag som klarade fjolåret väldigt bra. De håller fast vid sin historiskt mycket framgångsrika strategi om att köpa upp små vertikala mjukvaruföretag, dvs. bolag som utvecklar skräddarsydda mjukvaror till specifika branscher, och vidareutveckla dessa. Det här är en extremt fragmenterad marknad och Constellation har en lång historia av lyckade värdeökande förvärv.Utmanade år för food service
De tre svagaste bidragen hittar vi föga oväntat i branscher som drabbats hårt av covid-19. Brittiska Compass Group driver matsalar och erbjuder måltidsservice i anslutning till idrottsarenor och konferensanläggningar i USA och Europa. I normala tider är detta en välskött och stabil affärsmodell med god lönsamhet men covid-19 har tvingat Compass att stänga ner stora delar av sin verksamhet. Bolaget har varit bra på att sänka kostnader och kommer att vara väl rustat när ekonomin väl öppnar upp igen.
Sydafrikanska Bid Corporation är också verksamma inom måltidstjänster. De distribuerar mat till restauranger, hotell, sjukhus och liknande på global basis, och har därför direkt påverkats av minskad reseaktivitet och nedstängning av restauranger. Vi valde att sälja våra aktier i Bid Corporation för att finansiera investeringar som vi bedömer som mer attraktiva på lång sikt.

Kanadensiska MTY Food Group äger ett antal franchisekoncept på den kanadensiska respektive amerikanska restaurangmarknaden. Som franchiseägare till ett antal olika koncept är MTY ett väl diversifierat, kapitallätt och kvalificerat bolag som kan göra fler bra förvärv av nya franchisekoncept. Pandemin medförde dock att MTY och dess franchisetagare har varit tvungna att stänga ned eller omorganisera många av sina restauranger. Men bolaget har trots det klarat att bibehålla ett positivt kassaflöde genom krisen vilket imponerar. Vi tror därför att MTY snabbt kommer att återgå till historisk lönsamhet när ekonomin väl öppnar upp igen. Dessutom kommer krisen sannolikt att öka antalet förvärvsmöjligheter för MTY som historiskt har visat på prov på lönsam tillväxt.

Förändringar i fonden
I början av året sålde vi av vårt innehav i amerikanska Booking Holdings som äger det digitala resebolaget booking.com. Bakgrunden till försäljningen är att vi vill investera i digitala affärsmodeller eller mjukvaruföretag som är mer diversifierade både vad gäller produkter och marknader. Föga anade vi då att det stod en pandemi runt hörnet. Med facit i hand var timingen perfekt.

Vi har i stället valt att satsa på Microsoft som har en mycket stark marknadsposition med sina Windows- och Office-produkter. Sedan Satya Nadelle tog över som chef för bolaget 2015 har Microsoft trappat upp investeringarna i sina molnbaserade tjänster som går under benämningen Azure. Nadelle har också gett Microsofts företagskultur en vitamininjektion. Istället för att lägga all energi på att försvara sin starka ställning med Windows och Office, har Nadelle satsat på partnerskap och fått organisationen att fokusera på tillväxt.

Microsofts huvudkontor

Vi sålde också våra aktier i den brittiska distributören Bunzl tidigt under 2020. Bunzl distribuerar ett brett utbud av produkter som pappersmuggar till kaféer samt säkerhetsutrustning och hygienprodukter till en rad olika branscher. Den organiska tillväxten för Bunzl hade under en tid varit svag och vi såg tecken på att den utvecklingen skulle kunna bli mer bestående. Om så blir fallet får framtiden utvisa, men vi valde att sälja vårt innehav för att återinvestera kapitalet i bolag med säkrare tillväxtutsikter.

In i extremt starka digitala affärsmodeller
När vi under våren såg hur pandemin bidrog till den redan starka digitaliseringstrenden passade vi på att utnyttja tillfälligt svagare kurser till att investera i några extremt starka digitala affärsmodeller. I april köpte vi därför aktier i Amazon. Vi har följt Amazon länge och är imponerade av deras kundfokus och starka vilja att investera i nya produkter och tjänster med ett långsiktigt investeringsperspektiv. Utmaningen för oss har varit att den höga investeringstakten gjort det svårt att bedöma verksamhetens underliggande lönsamhet. Först efter några kvartal där vi kunnat se tydliga tecken på god underliggande lönsamhet kände vi att aktien började nå upp till våra kvalitetskrav. När vi sedan såg hur pandemin bidrog till kraftigt ökad tillväxt för Amazons e-handelsplattform och bolagets molntjänst AWS, valde vi att köpa in aktien i portföljen.

I maj köpte vi aktier i Visa. Visa äger världens största betalningsnätverk och har uppvisat stark tillväxt under lång tid driven av ökad användning av betalkort. Pandemin har varit utdelad för Visa. Negativ då en stor del av deras intäkter genereras när människor använder sina betalkort för reserelaterade kostnader. Däremot har ökad näthandel och minskad kontantanvändning i butik bidragit positivt med anledning av smittorisken. I takt med att läget normaliseras tror vi att kortanvändningen kommer att öka till en nivå över den före krisen. Visa har också stora tillväxtmöjligheter när det kommer till företagsbetalningar, som idag primärt utförs genom manuella banköverföringar, men där Visa kan erbjuda snabbare och enklare betalningar via sitt nätverk.

I slutet av maj köpte vi även aktier i franska Dassault Systemes. Dassault Systemes är världsledande inom högkritisk och komplex programvara för bland annat. 3D-design och -produktion. Bolaget är enligt vår mening en av de starkaste mjukvaruaktörerna i Europa tack vare förutsägbara tillväxtmöjligheter och konkurrensfördelar. Affärsmodellen är robust med en stor andel återkommande intäkter. Bolaget är delvis familjeägt och har en stark företagskultur. På sikt tror vi att en övergång till mer molnbaserade intäkter kommer att öka lönsamheten ytterligare. För att finansiera köpen av Amazon, Visa och Dassault sålde vi av vårt innehav i de två sydafrikanska bolagen Bidvest Group och Bid Corporation.
I november köpte vi aktier i amerikanska Thermo Fisher Scientific. Vårt investeringsbeslut grundar sig i bolagets breda produktportfölj som riktar sig till attraktiva slutmarknader inom läkemedel, genforskning, klinisk forskning och analysverksamhet av olika slag. Stark organisk tillväxt i kombination med förvärv av ny teknik som kan säljas in till befintliga kunder har gett stabilt värdeskapande över tid. I slutet av året köpte vi aktier i det amerikanska industribolaget IDEX. IDEX har marknadsledande positioner på en rad mindre nischmarknader. Affärsmodellen är decentraliserad med underliggande bolag som har en hög grad av självständighet och därför kan arbeta nära kunderna för att anpassa produkter efter deras behov. Starka marknadspositioner ger höga marginaler och ett starkt kassaflöde som bolaget använder för att göra förvärv.

Vad kan vi förvänta oss av 2021?
Trots att flera vaccin blivit godkända och vaccineringarna kommit igång, finns det fortsatt orosmoln kring hur vi ska ta oss ur den rådande pandemin. Det kommer att ta lång tid innan vaccineringen har kommit så långt att vi kan tala om flockimmunitet. Risken är också att viruset muterar till nya varianter. Även om det blir bakslag på vägen utgår vi från att vi rör oss mot en gradvis normalisering av den e konomiska aktiviteten under 2021. Det innebär att vi kommer att se starkare resultat under årets lopp. Vissa resultatökningar har förmodligen redan räknats in och det lär inte dröja länge förrän aktiemarknaden börjar blicka framåt och in i 2022.
Den stora frågan på aktiemarknaden blir hur centralbankerna kommer att agera när ekonomin hämtar sig igen. Mycket av den optimism vi trots pandemin fått se på aktiemarknaden beror på de globala centralbankernas kraftiga stimulansåtgärder och tydliga signaler om att man är beredd att hålla fast i dessa under lång till framöver. I synnerhet är den amerikanska centralbankens beslut att låta inflationen ligga över målet om två procent ett tag innan man överväger att höja räntan en stark signal om att inbromsningen kanske dröjer lite den här gången. Andra viktiga faktorer som kan påverka bolagens resultat under 2021 är hur Brexit kommer att fungera i praktiken och det faktum att handelskriget mellan Kina och USA inte fått någon lösning trots en ny president i Vita huset.

Vad beträffar de bolag vi äger så grundar vi inte våra investeringsbeslut på kortsiktiga vinstförväntningar. Viktigast för oss är att bolagen har en lönsam och beprövad affärsmodell som har förmåga att kunna växa vidare med lönsamhet över tid. Coronapandemin har visat just det, att de bolag vi äger är robusta och snabbt kan anpassa sig till nya förhållanden och att starka marknadspositioner och goda företagskulturer skapar en stabil grund för framtida värdeskapande. Under ett år som fjolåret är vi därför extra tacksamma för vår kvalitetsinriktade investeringsfilosofi som besparade oss onödig huvudvärk och som levererade i tider av exceptionella händelser.

Vi har flera bolag i fonden som kommer att rida på den starka digitaliseringstrend som kommer att prägla den ekonomiska utvecklingen även framöver. Dessutom har vi många bolag som under lång tid visat att de kan skapa värde genom förvärv på fragmenterade marknader. Vårt mål är att alltid vara investerade i bolag som kan öka sitt resultat med drygt tio procent per år över tid, och gärna betala några procent i utdelning. Med tiden kommer avkastningen att återspegla denna värdeökning.

Här hittar du produktblad för ODIN Global C med avkastningssiffror

Prenumerera på ODINs nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om hur dina fonder går och hur vi på ODIN arbetar för att säkerställa en så bra avkastning som möjligt för dig som andelsägare.