Förvaltarkommentar ODIN Fastighet februari 2024

Räntemarknaden har nu halverat antalet förväntade räntesänkningar från Federal Reserve under året, från sex till tre, vilket är i linje med centralbankens egna prognoser.

Februari blev en svag månad för fastighetssektorn och för ODIN Fastighet. Makro-ekonomiska nyckeltal visar att den globala ekonomin fortfarande är stark och att arbetslösheten fortsätter att vara låg. Det tyder på att inflationen fortsätter att vara svårare att ”tämja” än det marknaden diskonterade i slutet av förra året. Retoriken från Federal Reserve tyder också på att de inte har bråttom att sänka styrräntan. Räntemarknaden har nu halverat antalet förväntade räntesänkningar från Federal Reserve under året, från sex till tre, vilket är i linje med centralbankens egna prognoser. Detta har en negativ inverkan på prissättningen av fastighetsaktier.

Bolagen har rapporterat för det fjärde kvartalet
Samtliga bolag i fonden har rapporterat för det fjärde kvartalet. Sammantaget fortsätter vi att se en stark operationell utveckling, där medianbolaget i portföljen ökade hyresintäkterna med 11 procent, nettohyresintäkterna med 13 procent och förvaltningsresultatet med 1 procent jämfört med fjärde kvartalet 2022. Särskilt starka siffror från nettohyresintäkterna indikerar ett bättre kostnadsfokus hos bolagen. Att vi nu även ser en positiv utveckling av förvaltningsresultatet är positivt då flera av bolagen har passat på att binda räntorna på attraktiva nivåer, samtidigt som de korta räntorna ser ut att ha toppat. Vakansgraden i fastighetsportföljerna är fortsatt stabil och låg.

De negativa värdejusteringarna fortsatte och medianen bland våra bolag var en negativ justering om -1,3 procent i det fjärde kvartalet och -6 procent sedan de toppen under första och andra kvartalet 2022. Vi ser stora variationer mellan bolag och segment, där vissa bolag har ökat värdet på sin portfölj, medan andra har minskat sina värden över 17 procent (Entra, Neobo och Corem).

Verkställande direktörerna i Diös och Nivika avgår
Diös vd Knut Rost kommer att avgå under 2024. Rost har haft rollen sedan 2014 och har under sina tio år i bolaget vuxit fastighetsportföljen från 12 miljarder kronor till 31 miljarder kronor. Styrelsen har påbörjat processen med att hitta en ersättare och Rost kommer att sitta kvar tills den nya personen är rekryterad.

Nivikas grundare och vd, Niclas Bergman, meddelade i februari att han avgår som vd för bolaget. Bergman har varit vd för bolaget i 25 år och har skapat ett av Smålands största fastighetsbolag. Nu vill han ta en roll som strategisk utvecklare i bolaget.

Balder och Annehem genomför nyemissioner
Balder genomförde under månaden en riktad nyemission om 1,2 miljarder kronor till orabatterat pris till de befintliga aktieägarna AMF och Swedbank Robur för återköp av hybridobligationer. Annehem genomför en företrädesemission om 300 miljoner kronor. Nyemissionen, som vi deltog i, genomförs för att finansiera förvärvet av kontorshuset ”The Corner” i Malmö samt värdeskapande aktiviteter i befintligt bestånd och investeringsmöjligheter.

Entra och Corem säljer fastigheter, medan Sagax och Emilhus fortsätter att förvärva
I början av februari tecknade Entra en avsiktsförklaring om att sälja hela sin portfölj i Trondheim för 6,45 miljarder NOK. Försäljningen ligger 3 procent under bokfört värde med en direktavkastning på cirka 5,7 procent. Corem har sålt en fastighet i Köpenhamn för 890 Mkr i linje med bokförda värden. Sagax förvärvade fastigheter för 692 Mkr i Finland, Spanien, Frankrike och Tyskland till en bruttodirektavkastning om 11,7 procent med en uthyrningsgrad om 99 procent. Emilshus upprätthåller förvärvstakten med ett köp om 179 MSEK till en bruttodirektavkastning om cirka 9 procent.

Prenumerera på ODINs nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om hur dina fonder går och hur vi på ODIN arbetar för att säkerställa en så bra avkastning som möjligt för dig som andelsägare.