Förvaltarkommentar ODIN Emerging markets augusti

Aktieåret 2023 har främst präglats av en stark utveckling för ett par amerikanska techbolag.

Vad kanske inte så många vet är att bakom några av dessa jättar som Apple och Nvidia ligger ett nätverk av underleverantörer där en stor del kommer från tillväxtmarknader. I ODIN EM har vi flera företag som är kritiska för denna värdekedja. TSMC är kanske den viktigaste och största, men även företag som Aspeed, Chroma och Samsung är exempel som tar del av den stora tekniska värdekedja vi nu blivit så beroende av.

Under sommaren har vi fått flera datapunkter och rapporter från de företag ODIN EM har investerat i. Trots att vi nu ser att många bolag har behövt sänka redovisade förväntningar ser vi att de flesta bolagen i fonden levererar bra siffror och stabila förväntningar. Nedan har vi tagit fram ett par höjdpunkter från sommarens rapporter.

Sydafrikanska Bid Corp, ett globalt livsmedelsföretag för hotell och restauranger med mera, rapporterade ökade intäkter på över 30 procent under de senaste 12 månaderna jämfört med föregående år. Vinsten ökar med nästan 40 procent och kassaflödet med över 60 procent. Bolaget drabbades naturligtvis hårt under pandemin, men har använt krisen för att effektivisera och stärka sin position. Nu gynnas de av att återöppningen har lett till ökad restaurang- och hotellaktivitet.  Företaget kommunicerar också att det inte ser några tecken på att denna trend kommer att ebba ut. Att öka medelklassen och aptiten för att äta mat utanför hemmet är en megatrend som gynnar Bid Corp.

I Kina har återöppningen gått långsamt och med tanke på strukturella problem på fastighetsmarknaden är landets konsumenter tveksamma. Exporten, som också är en av de viktigaste drivkrafterna för tillväxten i den kinesiska ekonomin, har pressats hårt av geopolitisk oro och protektionism. Vi har därför försökt vara lite mer selektiva i vilka kinesiska bolag vi vill ha i fonden. Under de senaste åren har de stora kinesiska teknikföretagen varit under lupp av myndigheterna, men det har nu börjat luckras upp. Alibabas rapporterade tillväxt överträffade förväntningarna och bolaget rapporterade också en stark marginalförbättring. Företagets strategiska mål att dela upp företagets största verksamhet i separata verksamheter kommer också att lyfta fram mer av det inneboende värdet i företaget.

Ett tredje företag som har rapporterat förra månaden är indiska Vijaya Diagniostic Centre. Bolaget rapporterade nästan 20 procents tillväxt på en marknad där vi ser flera konkurrenter som kämpar lite med volymtillväxt. Detta tack vare deras tekniska satsningar inom radiologi, där konkurrenterna har fokuserat på enklare diagnosmetodik, främst patologi. Detta ger bolaget en fördel som vi nu ser effekten av. Privat hälsa och diagnostik i Indien är en kraftigt underpenetrerad och växande marknad, något Vijaya är väl positionerat för att delta i framöver.

Prenumerera på ODINs nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om hur dina fonder går och hur vi på ODIN arbetar för att säkerställa en så bra avkastning som möjligt för dig som andelsägare.