Förvaltarkommentar ODIN Emerging Markets

I februari blev världen vittne till något vi trodde tillhörde det förgångna då Ryssland inledde en fullskalig invasion av Ukraina.

I februari blev världen vittne till något vi trodde tillhörde det förgångna då Ryssland inledde en fullskalig invasion av Ukraina. Det har utlöst ett av de kraftigaste sanktionspaketen någonsin vilket kommer påverka tillväxt och ge en intensifiering av oron på finansmarknaderna. Även om ODIN Emerging Markets är en väldiversifierad fond utan någon större direktexponering mot Ryssland tappade fonden ett par procentenheter mot jämförelseindex under februari, vilket i sin tur sjönk med knappt en procentenhet.

Stigande inflationstryck att vänta
Eftersom Ryssland är en stor exportör av energi och råvaror, och Ukraina av vete, har råvarupriserna på kort tid stigit kraftigt. Den långsiktiga effekten på ekonomin är högst osäker. Eftersom vi redan innan kriget inleddes såg tydliga indikationer på högre inflation kommer dessa faktorer med stor sannolikhet att bidra till att vi nu träder in i en period med högre inflationstryck.

Låg exponering mot Ryssland
Rysslands krigshandlingar har lett till hårda sanktioner vilket medfört implikationer som gjort att bland annat Moskvabörsen tillfälligt stängts. Direkta effekter av sanktioner eller av stängda marknader i ODIN Emerging Markets är begränsade då fonden enbart har ett innehav med rysk anknytning, Fix Price. Fondens position i bolaget, en lågprisvarukedja med 80 procent av sin verksamhet i Ryssland, uppgår till 0,3 procent. Bolaget är inte direkt drabbat av sanktioner men all handel i bolagets aktier som kan handlas både i Moskva och London är för tillfället ändå stoppat varmed fondens position är fryst.

Bortser vi från Fix Price har fonden en mycket begränsad indirekt exponering. De övriga innehavens rapporterade omsättning som härrör från Ryssland ligger under 0,5 procent. Fonden har enbart marginell exponering mot övriga länder i Östeuropa. Som förvaltare är det därför mycket viktigare i nuläget att försöka skapa sig en bild av hur det som sker påverkar den generella världsekonomin och våra innehav genom exempelvis prishöjningar.

Mycket fokus har just nu legat på kraftigt stigande energipriser. Det är därför värt att nämna att ODIN Emerging Markets har en låg exponering mot energiintensiv produktion och drabbas därför inte direkt av höga energipriser. Liksom vid tidigare kriser innebär marknadsoro en flykt till guld och dollar (USD), så också nu. En stark USD är generellt och på makronivå ofta en negativ faktor för tillväxtländer. Ländernas statsskuld, företagslån samt inköp av råvaror görs till stor del i USD och en starkare dollar medför för många en dyrare tillvaro. De bolag som ingår i vår portfölj har dock ingen nämnvärd skuldsättning i USD och flertalet av bolagen, exempelvis Garware, TSMC, Sinmag och Supor, exporterar i hög utsträckning sina varor till väst där en stark USD istället ger en positiv effekt på intjäningen.

Förändringar i fonden
I februari har vi gjort några förändringar i fonden. Vi har valt att gå ur vår position i den malaysiske banken Public Bank. Banken har varit en av de mest framgångsrika bankerna i Malaysia men efter ett generationsskifte i ledningen har banken tappat fart. Till saken hör även att det inte varit lika lätt att manövrera på den malaysiska marknaden under senare tid och banken har inte mäktat med att upprätthålla en lika solid lönsamhet som historiken uppvisar. Vi har därför valt att nyttja den senaste tidens starka kursuppgång till att gå ur vår position.

Ledningen för PSG, ett investmentbolag med bas i Sydafrika – inte att förväxla med fotbollslaget – har beslutat avnotera bolaget från börsen. PSG, grundat av den legendariske Jannie Mouton, har varit en av Sydafrikas bästa kapitalallokerare och har skapat en rad solida företag där ett flertal även börsnoterats. För närvarande handlas bolaget med rabatt jämfört med värdet på de underliggande bolagen. Ledningen har därmed kommit till slutsatsen att det inte längre är någon fördel att upprätthålla nuvarande företagsstruktur. Strukturen kommer därför brytas upp och de underliggande börsnoterade bolagen kommer delas ut som utbyte och återstoden av tillgångarna kommer köpas tillbaka från aktieägarna. Vi applåderar bolagsledningen för detta då det faktiskt är det bästa sett ur ett aktieägarperspektiv. Samtidigt är det med vemod vi konstaterar att det inte längre är möjligt för oss att fortsätta denna trevliga resa.

ODIN Emerging Markets – en annorlunda fond i sin kategori
Med anledning av det som händer i omvärlden kan det vara värt att åter påminna om att ODIN Emerging Markets är en fond som skiljer sig väsentligt från såväl andra fonder som från index:

  • Fonden har en Active Share på hela 90 procent.
  • Fonden uppvisar en lägre risk än de flesta andra tillväxtmarknads-fonder och ligger på risknivå fem på den sjugradiga riskskalan.
  • Fonden har en högre diversifiering både avseende geografi, valuta och bolagsstorlek än jämförelseindex. Kina utgör drygt en tredjedel av tillväxtmarknads-index medan fondens andel i Kina uppgår till en femtedel. Över halva portföljen består av mindre och mellanstora kvalitetsbolag.
  • Fonden har tydliga ESG-kriterier, klassificeras enligt artikel 8, samt har ett väsentligt lägre koldioxidavtryck än jämförelseindex.

Fonden förvaltas enligt den framgångsrika ODIN-modellen vilket innebär att fonden investerar i kvalitetsbolag som uppvisar hög ROE, hög tillväxttakt samt har en position där de kan tillgodose behoven på starkt växande marknader. Vår förvaltningsfilosofi innefattar även noggrannhet avseende vem vi investerar med, d.v.s. vem som driver företaget, och att målsättningen är långsiktigt hållbar.

Månadsrapport med siffror

Prenumerera på ODINs nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om hur dina fonder går och hur vi på ODIN arbetar för att säkerställa en så bra avkastning som möjligt för dig som andelsägare.