Förvaltarkvart ODIN Global Q3 2021

Fonden ODIN Global har funnits i över 20 år och har haft ett fantastiskt år hittills 2021.

Av de drygt 40 000 bolag det finns att välja på i det globala universet har vi valt ut ca 30 stycken. Hur landar man in endast 30 bolag?

– De potentiella investeringarna begränsas av vårt fokus på kvalitet. Vi säger nej till väldigt mycket. Vi investerar bara i bolag med en stark och hållbar position, där ledningen är duktiga på att allokera kapital och äger mycket aktier i bolaget själva. Det är alltid bra när ledningen sitter i samma båt som övriga aktieägare. Bolagen ska ha en starkt historisk prestation och en stabil tillväxt. Med dessa kriterier återstår inte så många av de ursprungliga 40 000 bolagen, säger fondens förvaltare Håvard Opland.

ODIN letar efter hållbara bolag, oavsett var i världen de befinner sig. Geografisk exponering är en konsekvens av stock-picking. Även om flera av bolagen befinner sig i Europa så går en stor del av deras underliggande försäljning till Asien och Latinamerika – en av anledningarna till att inte stirra sig blind på geografisk börsnotering.

– Väljer man bolag med hög kvalitet och markant bättre vinsttillväxt, högra marginaler och högre avkastning på eget kapital är det stor sannolikhet att man över tid får en högre avkastning än jämförelseindex, säger Håvard Opland.

Titta gärna på intervjun nedan, ca 14 minuter lång.

Beställ ODINs nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om dina fondinnehav hos ODIN och hur vi arbetar för att säkerställa en så bra avkastning som möjligt för våra andelsägare.