Bud på bolag i ODIN Finlands portfölj

Det schweiziska bolaget Geberit med verksamhet inom sanitets- och VVS branschen lägger bud på bolaget Sanitec som är en del av ODIN Finlands portfölj.

Budet från Geberit på 97 SEK per aktie representerar en budpremie på hela 55% enligt gårdagens kurs* då börsen stängde. Sanitec utgör 3% av ODIN Finlands portfölj.

Vi köpte våra första aktier genom bolagets börsnotering i slutet av 2013 på dåvarande kursnivå 61 SEK och har ökat vår exponering mot bolaget under Q2 och Q3 i år. För närvarande äger vi 0,93% av bolaget. Det är för övrigt inte första gången Sanitec köps ut från börsen, vi minns tillbaka till 1990-talet då företaget var en del av det finska bolaget Wärtsilä. Sanitec börsnoterades för att senare förvärvas av ett private equity bolag.

Sanitec är marknadsledande i Europa inom badrumsinstallationer och kompletterande produkter såsom toaletter, handfat, badkar och duschkabiner. Bolaget har väldigt starka och välkända varumärken till försäljning inom sitt segment, såsom Ifö, IDO, Keramag och Sphinx. De har en bred geografisk exponering som har bidragit till en stabilitet i försäljningen och minskad prispress på produkterna. Sanitec har 18 produktionsanläggningar i Europa och de är cirka 6200 anställda. Bolaget är börsnoterat i Stockholm men har sitt huvudkontor i Finland.

Truls Haugen, portföljförvaltare för fonden ODIN Finland, kommenterar: Vi ser positivt på detta bud och är nöjda med den budpremie som Geberit lagt. Sanitec är ett välskött och fint bolag som jag följt under många år. Vi var med på börnoteringen i slutet av 2013 och har köpt ännu fler aktier under 2014 och vi är mycket glada över den utveckling som vi haft på denna investering.  

Sanitec är inte ett bolag som finns med i vårt finska jämförelseindex OMXH Bench Cap TR EUR. Detta är ett bolag som vi köpt in oss i baserat på att vi har stor tro på bolaget och då vår fundamentala analys visar att det finns oupptäckta värden i detta bolag. Nyheten om att Geberit lägger ett bud på bolaget med en budpremie på så mycket som 55% visar att vår analys var korrekt.

ODIN Fonder är en aktiv förvaltare som investerar i bolag oavsett sammansättning av index – i fallet med Sanitec resulterar det troligtvis i ett mycket positivt utfall för andelsägarna i ODIN Finland.

 

 

* 13/10-2014

Prenumerera på ODINs nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om hur dina fonder går och hur vi på ODIN arbetar för att säkerställa en så bra avkastning som möjligt för dig som andelsägare.