ODIN Sverige förvaltarkommentar oktober

Efter ett svagt september blev oktober en stark månad på börsen.

Det är fortsatt stora svängningar på aktiemarknaden och vi vet förstås inte om oktobers uppgång är ytterligare ett ”bear market rally” eller om det är början på en vändning. Vårt fokus är inte marknadstajming utan på att försöka hitta de bästa bolagen, köpa dem till attraktiva priser, och sedan äga dem länge. Under oktober har vi köpt in tre nya kvalitetsbolag till ODIN Sverige – Astra Zeneca, Avanza och MIPS.

Astra Zeneca har under de tio senaste åren ställts om från att ha en föråldrad produktportfölj till att bli ett av de mest innovativa och forskningsdrivna läkemedelsbolagen i världen. Bolaget har mycket starka positioner inom onkologi (cancerläkemedel) och ovanliga sjukdomar, som är två av de strukturellt snabbast växande terapiområdena globalt. Bolaget ger portföljen en breddning mot nya icke-cykliska intäktsdrivare som saknats tidigare, vilket vi tycker gör det extra attraktivt.

Avanza har en stark position på den svenska sparmarknaden och uppvisade ca. 15 procent årlig omsättningstillväxt med god lönsamhet under åren 2001-2019. Sedan tredubblades omsättningen under pandemin, med en kraftigt stigande aktiekurs som följd. Från toppen strax innan årsskiftet till oktober backade dock aktien nästan 60 procent och värderades i oktober till under P/E 15x (NTM), vilket är den lägsta värderingen Avanza haft på över tio år. Även om handelsaktiviteten minskat och vi sett utflöden, så tror vi bolagets strukturella tillväxtdrivare är intakta. Avanza är också en vinnare på stigande räntor, som numera blivit den största intäktsraden, vilket gör att Avanza bidrar med ytterligare en ny drivkraft till portföljen.

MIPS har länge varit en kandidat och vi har ägt det i ODIN Small Cap sedan start, så det är ett bolag vi har följt noga de senaste åren. Aktien har rasat över 70 procent i år, och även om nuvarande konsumentsituation är utmanande och Q3-rapporten var svag, så tror vi de långsiktiga drivarna är intakta. Penetrationen av MIPS-hjälmar är endast ca. 6 procent så vi tror det finns gott om fortsatt potential, samtidigt som lönsamheten är mycket god och balansräkningen urstark. Vi vet inte om Q3 var botten, men vi bedömer oavsett att detta är en långsiktigt attraktiv nivå för att köpa in ett högkvalitativt bolag som ger portföljen attraktiva alternativa drivkrafter.

De nya innehaven har främst finansierats med pengarna vi fick från utköpet av Cary, men även från att vi sålt av något i bl.a. serieförvärvarna Lifco, Lagercrantz, Addtech och Indutrade. Vi har även ökat våra positioner något i t.ex. Cint.

Rapportsäsongen för det tredje kvartalet är i full fart och vid månadsskiftet hade 29 av portföljens 35 bolag rapporterat. Överlag ser det ut att bli en mycket god rapportsäsong där våra bolag än en gång överträffar förväntningarna. Några bolag som sticker ut på den positiva sidan är t.ex. Addnode, AQ Group, Beijer Ref, Lagercrantz och Vitec. Förutom Thule och MIPS (som vinstvarnade i september) så är det än så länge endast Addlife och Sweco som sticker ut på den negativa sidan.

Den aktie som rört sig mest i oktober är dock Sinch, som steg över 70 procent efter att bolaget meddelat att Q3-rapporten som släpps i november kommer vara väsentligt bättre än analytikernas förväntningar. Efter uppgången är aktien dock fortfarande ner över 70 procent hittills i år, men förhoppningsvis har vi nu passerat botten.

År 2022 kommer troligen gå till historieböckerna som ett svagt år för ODIN Sverige, men ett bra år för våra portföljbolag som fortsätter att öka sina vinster, samtidigt som deras aktier blivit betydligt billigare. Det tycker vi bådar gott för framtiden.

Svenska förvaltarteamet – Philip Mesch, Hans Christian Bratterud, Jonathan Schönbäck, Carolina Ahnemark och Peter Nygren

Prenumerera på ODINs nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om hur dina fonder går och hur vi på ODIN arbetar för att säkerställa en så bra avkastning som möjligt för dig som andelsägare.