Förvaltarintervju: Ljusning i Europa?

ODIN Fonders förvaltarintervju

Alexandra Morris är portföljförvaltare på ODIN Fonder och förvaltar ODIN Europa och ODIN Europa SMB. Hon har en internationell bakgrund som civilekonom från Handelshögskolan i St. Gallen i Schweiz, och flerårig erfarenhet som controller, finansanalytiker och IR-ansvarig, baserad i Oslo och London. Alexandra har arbetat som portföljförvaltare på ODIN sedan 2004 och hon ger här sin syn på läget i Europa. Hon framhåller att hon ser en ljusning av makroläget i Europa och hon har stark tro på en återhämtning.

Alexandra, det har varit en tuff tid för Europa, vad ser du som de största utmaningarna i regionen framöver? Kan du se någon förbättring eller ljusning för regionen?

Skuldsättningen är fortfarande hög i flera europeiska länder men den värsta krisen i form av rädsla för ekonomiskt sammanbrott menar jag är över. Samtidigt återstår mycket arbete för att få balans i statsbudgeterna i regionen. Åtstramningar och sparpaket är inte populära och politiker dras mellan att vara ansvarsfulla och populistiska för att få förnyat förtroende. Jag tycker ändå att Europas befolkning är ansvarsfulla och de har insikt i att vi inte kan fortsätta som tidigare. Det visar sig i att partier som stödjer reformpolitik har blivit återvalda sedan krisen började.

På lång sikt måste Europa göra fler åtgärder för att stanna i framkant i en alltmer konkurrensutsatt värld. Vi måste utveckla och attrahera talang och innovation, samarbeta med andra länder och införa en mer flexibel infrastruktur för företag. Men jag har en stark tro på Europa och det finns oerhört många goda, lönsamma, företag i Europa som klarat sig väldigt bra under denna kris och det ser vi som oerhört positivt. Att värderingarna på dessa företag dragits ned på grund av läget på makronivå har gjort att vi kunnat investera i väldigt intressanta kvalitetsbolag till rimliga priser.

Hur mycket kommer Europa påverkas av ett framtida stopp på likviditetstillförseln i USA?

Finansmarknaderna är globala och på så sätt påverkas Europa även av det som sker i USA och det finns de som tror att börserna kommer att falla vid en nedtrappning av likviditetstillförseln i USA (s.k. tapering). På ODIN tror vi inte att det sambandet är speciellt starkt. Vi måste komma ihåg att det är positivt om likviditetstillförseln – stödköpen av statsobligationer – minskar då det faktiskt betyder att ekonomin går bättre! Vi tror att en förbättring i amerikansk ekonomi kommer att väga tyngre och att det är detta kommer påverka börsen i en positiv riktning.

• Vad tror ni om framtiden för euron?

På ODIN är vi säkra på att euron är här för att stanna. Men det är möjligt att sammansättningen av länder som är anslutna till euron kommer att ändras. Länder som Grekland eller Cypern kan komma att lämna valutasamarbetet men det kommer inte att ske förrän det kan göras relativt smärtfritt och utan alltför stora konsekvenser på finansmarknaderna.

Det kommer även ske inträden i euron, som till exempel Lettland. Vi ser vårt baltiska grannlands inträde i valutasamarbetet som en styrka för euron men framförallt som en styrka för Lettland som land. Lettland har varit riktigt illa ute, men de införde kraftfulla åtgärder som skapade goda förutsättningar för en stark återhämtning, vilket visar att det går att få länder på fötter igen.

Vad tror du om aktiemarknaden i Europa framöver?

På lång sikt ser det väldigt bra ut och det beror framför allt på tre saker:

1. Den makroekonomiska situationen i Europa börjar förbättras. BNP i eurozonen visade för första gången positiva siffror i Q2, efter att ha haft negativ utveckling under varje kvartal sedan Q3 2011. Om det visar sig vara ett beständigt trendskifte kommer detta att driva upp förväntningar och tillit till framtiden och skapa en positiv spiral. Resultatet blir att bolagen kommer att tjäna mer pengar och estimaten kommer att justeras upp och aktiemarknaden kommer att stiga.

2. Aktier i Europa är lågt värderade. Europa är den billigaste regionen i världen och ligger på den lägsta nivån i förhållande till USA på pris/bok multiplar. Pris/bok är ett nyckeltal som visar jämförelsen mellan ett bolags marknadsvärde och det bokförda värdet.

3. Kapitalflykten från aktier är slut och vi ser stora flöden som visar att kapital är på väg tillbaka in i aktiemarknaden.

Varför ska man köpa ODIN Europa eller ODIN Europa SMB?

ODIN Europa SMB har under de senaste 12 månaderna levererat en avkastning på lite drygt 25% och samtliga investeringar, förutom tre enskilda aktier, har bidragit till en positiv avkastning. ODIN Europa har levererat en avkastning på ca 20% de senaste 12 månaderna. Vi har koncentrerade portföljer med ca 30 innehav per fond och är således en väldigt aktiv förvaltare som tar aktiva val. Varje innehav betyder mycket för avkastningen i fonden. Vi är långsiktiga och tar inte kortsiktiga positioner.

ODIN har en väldigt konsekvent förvaltningsfilosofi med fokus på värdeinvesteringar där vi endast investerar i bolag som skapar värde (bolag som har en avkastning på investerat kapital som är högre än kapitalkostnaden). Även fast aktiekursen kortsiktigt kan påverkas av andra faktorer så tror vi att bolag med bra fundamenta och förmåga att skapa värde över tiden kommer att överträffa marknaden.

Små och medelstora bolag, som ODIN Europa SMB investerar i, är ofta mer sårbara för stora svängningar i ekonomin eftersom möjligheten att få finanisering blir begränsad eller blir dyrare. När marknaden nu blir tryggare avseende den makroekonomiska situationen kommer finansieringen att bli billigare och lättare, vilket gör att det finns goda möjligheter till kursuppgångar.

*Avkastningstal per 30 september 2013

Prenumerera på ODINs nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om hur dina fonder går och hur vi på ODIN arbetar för att säkerställa en så bra avkastning som möjligt för dig som andelsägare.