Den globala marknaden

Börsnedgången i år har eliminerat nästan all multipelutveckling från de senaste tio åren. Det är goda nyheter för långsiktiga investerare då värderingarna sannolikt inte kommer att arbeta mot oss det här decenniet.

Att årets bolagsresultat sannolikt blir svagare är något vi får räkna med, men vår bedömning är att det inte kommer att ge så stora negativa effekter på längre sikt. När efterfrågan vänder finns bolagens starka marknadspositioner, varumärken och produktionsanläggningar fortfarande kvar. Vi kan redan nu se att investerare har börjat prognostisera bortom COVID-19 in i 2021 och prissätta bolagen därefter. Solida och lönsamma bolag kommer att värderas i linje med sin förmåga att skapa värde. Med tanke på nedgången och våra bolags i grunden starka balansräkningar är vår syn att kunder som kommer in på dagens nivåer kan se fram emot en god avkastning de kommande åren.

Makro och marknad
De senaste veckorna har vi blivit påminda om att aktier på kort sikt är riskabla. De kortsiktiga svängningarna döljer dock faktumet att aktier på lång sikt är ett överlägset placeringsalternativ. Nedgången på de amerikanska börserna på 35 procent i skrivande stund är nu mycket större än vad som kan betecknas som ett normalt börsfall.

Sedan 1915 har vi haft nio börsfall på mer än 30 procent (S&P) med en efterföljande återhämtning. Av dessa fall sticker Den stora depressionen på 1930-talet ut med både sin nedgång om 85 procent och varaktigheten före återhämtningen, vilket inte skedde förrän 1954. Men bilden ovan visar inte hela sanningen. Om vi justerar för utdelning och inflation återhämtade sig marknaden nämligen redan 1937, och inte 1954. I de föregående åtta marknadsfallen på 30 procent eller mer har det tagit i genomsnitt 5,6 år för marknaden att komma tillbaka dit den var innan fallet började. Det kan låta länge, men trösten är att du får en god avkastning under tiden.

I dessa tider bör man ställa sig två frågor. Tror jag att världen kommer fortsätta att existera? Och hur lång tid tror jag att det kommer att ta innan marknaden har återhämtat sig? Förhoppningsvis svarar du ”ja” på den första frågan, så låt oss gå vidare till den andra.

Hur lång tid tar det för marknaden att återhämta sig?
Om du tror att det tar tre år att komma tillbaka är den genomsnittliga årliga avkastningen 15 procent. Om du tror att det tar fem år att komma tillbaka kommer du fortfarande att få en årlig avkastning på 9 procent, vilket är en bra avkastning. Poängen är att din årliga avkastning blir bra oavsett om du tror att det kommer att ta 3 år eller 5 år att komma tillbaka. Om det tar längre tid, som från januari 1973 till november 1982, dvs nästan 9 år, får du ”bara” 5 procent per år. Men det är förmodligen ändå en bättre avkastning än de flesta andra alternativ. Får vi en snabb återhämtning som i augusti 1987 till augusti 1989 får du hela 24 procents årlig avkastning. Om historieböckerna är ett facit på hur lång tid en återhämtning tar så är lärdomen att du kommer få en god avkastning framöver. Och det oavsett om det sen tar 2 år eller 7 år för att komma tillbaka till toppen.

Tabell 1: Tid tillbaka till toppnotering (antal år)
November 1916 2,5 år
November 1919 5 år
September 1929 8 år
Februari 1966 6,5 år
Januari 1973 8,5 år
Augusti 1987 2 år
Januari 2000 6,5 år
Oktober 2007 5,5 år
Mars 2020 ?
Genomsnitt 5,6 år

All multipelutveckling borta
Årets börsnedgång har eliminerat nästan all multipelutveckling från de senaste tio åren. Med all sannolikhet kommer alltså inte värderingen att arbeta mot oss de kommande tio åren. Det ger en bra utgångspunkt för de som kommer att investera i aktier det kommande decenniet. Att försöka pricka botten är i vår mening omöjligt och beror snarare på tur än på något annat.  Det är dock värt att påminna att botten i marknaden inträffar när förväntningarna är som mörkast. Och det sker alltid före vi ser alla dystra tal i statistiken.

I dagarna kom en vädligt nedslående arbetslöshetsstatistik och svaga bolagsrapporter. Så utifrån botten i mars har börsen redan stigit ganska mycket.

ODIN Global under första kvartalet
I början av mars fick ODIN Global pris av Morningstar för bästa globalfond 2019 baserat på fondens riskjusterade avkastning för de senaste 5, 3 och 1 åren. Motiveringen löd ”Bra avkastning tre kalenderår i rad och en av vinnarna 2019, tillsammans med risktagande klart under snittet gör ODIN Global till fonden med bäst resultat relativt kategorisnittet bland över 200 medtävlare i den populäraste gruppen aktiefonder.”

Fondens förvaltare Oddbjörn Dybvad med priserna från Morningstar (Sverige, Norge och Finland)

Robust portfölj trots börsoro
Under mars månad backade ODIN Global med 13 procent, vilket är i linje med den globala aktiemarknaden som backade 12,5 procent under samma period. Hittills i år (per den 6 april) är fonden ner med 21 procent vilket kan jämföras med den globala aktiemarknaden som är ner med 17,5 procent.

Efter en initial uppgång om drygt tio procent toppade de globala börserna den 19 februari. Nedgången som sen följde på grund av oron kring COVID-19 var både snabb och brutal. Det mesta följde med neråt, där lutningen på fallet till stor del drevs på av ETF:er och indexfonder. Vad som har klarat sig bäst i globalindex i år är i korthet de stora teknologi- och mjukvarubolagen samt amerikanska storbolag generellt. Svenska kronans försvagning i år på cirka tio procent mot USD har också bidragit att skydda fallet för svenska investerare.

Så givet att globalindex till 65 procent består av amerikanska bolag och USD med en stor tilt mot teknologi och storbolag är vi nöjda över hur robust vår portfölj i ODIN Global har varit och fortfarande är. Framförallt med tanke på vår stora undervikt i amerikanska aktier och USD samt övervikt i europeiska små- och mellanstora bolag. I dessa tider är vi därför speciellt tacksamma för vårt fokus på ägarledda, hållbara kvalitetsbolag med starka balanser och en låg skuldsättning.

Solida och lönsamma bolag med låg skuldsättning
De senaste tio åren har fondens värdetillväxt – representerad av summan av bolagens resultattillväxt och utdelning – vuxit med ca 12 procent per år (mätt i NOK). Det är i princip i linje med fondens årliga avkastning under samma period. Det är precis så det ska vara och det är fortsatt ambitionen framöver. Ingen kan med säkerhet slå fast hur den nuvarande krisen kommer att påverka bolagens resultat för 2020. I våra dialoger med bolagen är vårt intryck att det fortsatt är lika osäkert och svårbedömt för de flesta företagsledarna som för oss investerare.

En tredjedel av innehaven skuldfria
Det vi emellertid vet är att de innehav vi äger är väldigt solida med en hög kapitalisering vilket kan exemplifieras av att cirka 30 procent av våra bolag är helt skuldfria. Om vi ser på aggregerad nettoskuldsättning för alla våra innehav jämfört mot EBITDA är den under 0,7x baserat på 2020 års resultat vilket kan jämföras med 1,25x för jämförelseindex. Bolagens kontantgenerering på 95 procent på aggregerad basis är också väldigt bra och betyder att de resultat som bolagen skapar på sista raden motsvarar kontantströmmen för uppköpsaktiviteter. De senaste tio åren har denna legat på omkring 90 procent för portföljen.

Bolagen genererar en avkastning på eget kapital om 19 procent (ROE) och återinvesterar i genomsnitt hela 70 procent av resultatet på sista raden. Så summerat är fondens innehav väldigt solida och lönsamma med en hög grad av finansiell flexibilitet vilket inte minst kan användas till att dra nytta av marknadsläget med exempelvis förvärv. Vi har därför all anledning att tro att de kommer klara sig bra genom krisen.

Fallande resultat men liten påverkan över tid
Även om 2020 kommer att bli ett svagt år för de flesta bolag får nedgången inte så stora effekter på bolagsvärdena. Börsen är alltid framåtblickande och normalt ligger 90–95 procent av bolagsvärden från 2021 och framåt. Och när efterfrågan vänder är våra bolags starka marknadspositioner, varumärken och produktionsfaciliteter fortsatt intakta. Av historien vet vi att investerare raskt kommer att börja prognostisera in i 2021 och värdera bolagen därefter så snart krisen avtar. Vi märker redan att det sker. Solida och lönsamma bolag som gått ner kraftigt kommer då snabbt att prissättas tillbaka till nivåer som speglar deras lönsamma tillväxt.

Av historien vet vi att aktiemarknaden alltid vänder upp före realekonomin. Och det är möjligt att ett golv har etablerat sig på aktiemarknaden efter bottenkänningen i slutet av mars, men det får tiden utvisa. Klart är i vart fall att våra politiker har insett allvaret både med COVID-19 som konsekvenserna av att med drakoniska metoder stänga ner ekonomier under alltför långt tid. Vår förhoppning är därför att de åtgärder man tilltagit både kommer att underlätta för sjukvård och patienter likväl som för bolag och ekonomin.

Vår bedömning utifrån värdering, bolagens positioner och vad vi vet från historien är att kunder som kommer in på nuvarande nivåer kommer att kunna se framemot en solid avkastning de kommande åren.

Prenumerera på ODINs nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om hur dina fonder går och hur vi på ODIN arbetar för att säkerställa en så bra avkastning som möjligt för dig som andelsägare.