Förvaltarkommentar ODIN Emerging Markets

Januari innebar en allt annat än lugn start på det nya året.

I år inföll det kinesiska nyåret den första februari då tigerns år inleddes, enligt den kinesiska astrologin ett år som sägs ska innebära stora förändringar. Huruvida det är detta som är anledningen till att vi fått se ökad prispress, förväntan om lugnare tillväxttakt, reducerade stimulansåtgärder och högre räntor som därmed medfört en marknadskorrektion ingår dock inte i vår analys.

Tillväxtmarknaderna kom lindrigt undan i januarifrossan
Korrektioner är inte ovanliga men de senaste årens starka aktiemarknadsutveckling har gjort att många verkar ha glömt att dessa existerar. Med det sagt är det värt att notera att det är främst ett antal aktiemarknader i väst (USA, Sverige och Danmark) som upplevt de största börsnedgångarna under januari. Korrektionen på tillväxtmarknaderna har inte varit lika stora.

En av anledningarna till detta kan kanske vara att vi inte har sett samma multipelexpansion på tillväxtmarknaderna, bortsett från Indien, som i andra marknader de senaste åren. Vi kan därtill konstatera att diskrepansen i värdering mellan tillväxtmarknader och utvecklade marknader just nu ligger på nivåer som vi inte sett på många år. Detta trots att förväntad vinsttillväxt inte väsentligt skiljer sig åt mellan regionerna.

Tillstramning i väst, expansivt på tillväxtmarknaderna
Stramare penningpolitik är det huvudsakliga temat i de västerländska ekonomierna, speciellt i USA. medan det på tillväxtmarknaderna snarare är en motsatt utveckling. Kina hade ett mycket starkt fjolår och kunde uppvisa en BNP-tillväxt på drygt 8 procent, vilket låg till grund för en något stramare penningpolitik i kombination med ökade regleringar. Kommande år ser tillväxten ut att mattas av något, drivet av en svagare fastighetssektor och av baseffekter från i fjol. Därav har den politiska riktningen nu svängt och medför ökade stimulanser i Kina. Även från Indien hörs tongångar om ökade stimulanser och myndigheterna har presenterat en expansiv budget för 2022. Som exempel på detta kan nämnas att landet ökat investeringarna med hela 35 procent inom infrastrukturutbyggnad.

Lägre inflationstryck och färre flaskhalsar
En viktig tilläggsfaktor är att inflationstrycket, som närvarande diskuteras frekvent i väst, är betydligt mildare i de flesta asiatiska länder och därför gör att utrymmet för stimulansåtgärder är betydligt större.

När det gäller bristen på insatsvaror i väst har det ofta varit ett resultat av problem i försörjningskedjan (containertransporter) mellan Asien och USA/Europa. Transporterna mellan länderna i Asien har fungerat bättre samtidigt som nedstängningarna inte varit lika binära som i väst, något som lett till färre efterfrågechocker och obalans i utbud och efterfrågan.

Varför ODIN Emerging Markets?
Vi står nu inför ett nytt år och det kan därför vara på sin plats med att upprepa vad som gör ODIN Emerging Markets intressant, samt hur fonden skiljer sig från konkurrenter inklusive jämförelseindex:

  • Fonden har en Active Share på hela 90 procent. Större avvikelser från index kommer därför att förekomma. (Hög tracking error i kombination med låg korrelation mot andra marknader och jämförelseindex.)
  • Fonden uppvisar en lägre risk än de flesta andra tillväxtmarknadsfonder och ligger på risknivå fem på den sjugradiga riskskalan. Ett resultat av att fonden historiskt uppvisat lägre volatilitet.
  • Fonden ger en högre diversifiering både avseende geografi och valuta än jämförelseindex som är väldigt Kina-fokuserat. Kina utgör drygt en tredjedel av tillväxtmarknadsindex medan fondens andel i Kina uppgår till en femtedel.
  • Ovanligt stor diversifiering sett till bolagsstorlek. Över halva portföljen består av mindre och mellanstora kvalitetsbolag.
  • Fonden har tydliga ESG-kriterier, klassificeras enligt artikel 8, samt har ett väsentligt lägre koldioxidavtryck än jämförelseindex.
  • Sist men icke att förglömma, fonden bygger på den framgångsrika ODIN-modellen som innebär att fonden investerar i stabila kvalitetsbolag som uppvisar hög ROE, hög tillväxttakt samt som har en stark position att tillgodose behov på starkt växande marknader. I kombination med detta är vi noggranna med vilka vi investerar med, d.v.s. vem som driver företaget, deras målsättning och deras attityd till aktieägarna.

ODIN Emerging Markets har visat sina styrkor
Mycket av en fonds avkastning på kort sikt beror på tillfälligheter. De sista två åren har inneburit såväl pandemi, börsfall med efterföljande bull-marknad, och politisk osäkerhet, d.v.s. tider då både värde- och tillväxtaktier har efterfrågats. ODIN Emerging Markets har genererat god avkastning mot konkurrenter liksom mot jämförelseindex under båda de senaste två åren. Vi fortsätter därför med samma strategi att investera långsiktigt i kvalitetsbolag.

Månadskommentar med siffror

Prenumerera på ODINs nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om hur dina fonder går och hur vi på ODIN arbetar för att säkerställa en så bra avkastning som möjligt för dig som andelsägare.