Förvaltarkommentar ODIN Emerging Markets juni

Första halvåret 2023 har varit blandat för tillväxtmarknader.

Återöppnandet av Kina skapade en hel del optimism i början av året, men som väntat var denna återöppning lite tuff och liksom i väst har det tagit lite mer tid för konsumenterna att vänja sig vid en normaliserad vardag. Tekniksektorn och Taiwan i synnerhet har däremot haft ett starkt halvår drivet av efterfrågan på chips som används för artificiell intelligens.

Trots att återöppningen i Kina har tagit tid är vi övertygade om att den kommer att fortsätta och att det kommer att skapa ökad efterfrågan som också kommer att spilla över till Kinas handelspartner. Det är långt ifrån det inflationstryck i Asien som vi har i väst, vilket ger centralbankerna mer spelrum. Vi är därför optimistiska om tillväxtmarknader även ur ett investeringsperspektiv eftersom de fortfarande är betydligt rimligare prissatta än den globala marknaden i allmänhet.

I juni har det även kommit några nyheter från bolagen i fonden:

Nasper, ett värdepappersföretag som fokuserar på teknikföretag på tillväxtmarknader, meddelade i slutet av juni att det skulle ta bort korsägandet med sitt dotterbolag Prosus. Detta för att minska rabatten bolaget handlas till på börsen mot underliggande värden. Kursen steg 10 procent den dagen det tillkännagavs. Nasper handlas fortfarande till en betydande rabatt mot underliggande värden, vilket man gjort länge, men det senaste året har bolaget tagit ett antal steg för att bättre lyfta fram sina värden. Vi ser därmed en större uppsida i Nasper framöver då vi bedömer att denna rabatt kommer att minska, samtidigt som bolagets innehav i Tencent och andra teknikbolag har visat en solid lönsamhetsförbättring och fortsatt god tillväxt. Vi tog in bolaget i portföljen i februari i år. 

Ett annat av bolagen i fonden, Vinamilk, har tagit ytterligare ett steg mot en mer hållbar mjölkproduktion. Företaget är Vietnams största aktör inom mejeriprodukter och har officiellt sagt att de kommer att minska koldioxidutsläppen med 15 procent under de kommande 4 åren och bli ”netto noll” år 2050. Företaget har också den första mjölkgården som har en koldioxidneutral mejerifabrik och gård certifierad av Bureau Veritas och BSI. Besparingarna på miljön är nästan 18 tusen ton CO2. Vi applåderar företagets ansträngningar för en mer hållbar produktion.

ODIN Emerging Markets skiljer sig markant från både övriga EM-fonder och index.

  1. Fonden har en aktiv allokering på cirka 90 procent och därmed måste hänsyn tas till större avvikelser från index. (hög tracking error)
  2. ODIN EM har en lägre risk än de flesta andra EM-fonder och klassificeras enligt riskskala 5, jämfört med de flesta konkurrenter som är i klass 6 (aktiefonder är generellt mellan 5 och 7). Detta beror på att fonden har en lägre uppmätt volatilitet (standardavvikelse).
  3. Fonden är mer diversifierad i geografi och valuta, också mer än indexet som är väldigt Kina-fokuserat.
  4. Bättre diversifierad efter bolagsstorlek där över hälften av portföljen är investerad i små och medelstora företag.
  5. Strikta ESG-kriterier (artikel 8-fonder) och med ett betydligt lägre koldioxidavtryck än marknaden.
  6. Sist men inte minst, ODIN-modellen. ODIN EM investerar i företag som är väl positionerade för långsiktigt välstånd i tillväxtekonomier. Vi vill sätta ihop en aktiefond med stabila affärsmodeller med fortsatt hög avkastning på kapital och god tillväxt som är väl positionerad för att möta välståndet på tillväxtmarknaderna. Samtidigt är vi mycket måna om bolagsstyrning där ledningen hanterar bolagens marknadspositioner på ett vettigt sätt, samt har en god historik där alla aktieägare behandlas likvärdigt.

Prenumerera på ODINs nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om hur dina fonder går och hur vi på ODIN arbetar för att säkerställa en så bra avkastning som möjligt för dig som andelsägare.