Årssummering och framtidsutsiker

Vegard Søraunet, förvaltare för fonden ODIN Sverige, intervjuas om året som gått och det viktigaste insikterna han tar med sig in i 2015

Vegard, kan du berätta lite mer om hur du tänker runt förvaltningen av ODIN Sverige?

Vår investeringsfilosofi är att investera i bolag med god historik, stark position på marknaden och som samtidigt kan köpas till ett attraktivt pris. Som alltid är detta lättare sagt än gjort. Men vår investeringsprocess handlar om just detta: -att ha de rätta verktygen för att identifiera solida, långsiktiga bolagsinvesteringar som också är attraktivt prissatta.

Enligt vår erfarenhet lägger många förvaltare ned alltför mycket tid på att avgöra om priset är attraktivt eller inte. Ofta går man över ån efter vatten och ”glömmer bort” bolagets grundläggande utveckling. Det man alltid måste ha i åtanke är helt enkelt om ett bolag på lång sikt kan upprätthålla sina konkurrensfördelar eller inte. Vi använder huvuddelen av vår tid åt att identifiera bra, solida bolag som jämnt och tryggt skapar värden åt sina aktieägare.

Vår målsättning med fonden är enkel. Med våra verktyg och breda erfarenhet ska vi skapa meravkastning åt våra andelsägare. Historiskt har vi klarat av att göra det, på 15års sikt så har ODIN Sverige varit den bästa Sverigefonden på marknaden, och vi hoppas kunna fortsätta med det även i framtiden!

Vilka är de största makroekonomiska händelserna som påverkat detta år?

Sverige har precis som resten av världen präglats av Rysslands maktspel i Ukraina. Fallande oljepriser samt EU:s och USA:s sanktioner har skapat osäkerhet i den ryska och europeiska ekonomin.

Ser vi till händelser i Sverige så har givetvis den osäkra politiska situationen påverkat företagsklimatet mycket och skapat oro. Val, nyinsatt minoritetsregering, budgetförslag som regeringen inte fick igenom, annonsering av omval och avblåst omval är några av de politiska händelser som vi har fått vara med om under 2014. I Sverige har ändå börsoptimismen fortsatt och vi har än en gång sett nya börsrekord efter finanskrisen och många nya bolag har tagit tillfället i akt att ta sig in på kapitalmarknaden.

Den svenska kronans försvagning mot dollarn och euron har varit positiv för den exportinriktade svenska industrin. Lägre bolagsskatt har också gjort att svensk industri har goda ramvillkor för att stå sig bra i konkurrensen.

Hur ser utvecklingen i fonden ut?

Eftersom vi betraktar oss som ägare av bolag snarare än ägare av aktier är den grundläggande utvecklingen i våra bolag central för hur vi bedömer året som har gått. Som det ser ut nu kommer våra bolag i fonden ha en försäljningstillväxt på strax över 6 %, rörelseresultatet kommer att öka med drygt 13 % och nettoresultatet efter skatt ökar med drygt 16 %. Det är solida siffror och med tanke på dagens makroekonomiska läge tycker vi att det ser mycket bra ut. Den bästa resultatutvecklingen i portföljen ser vi hos Lindab, Trelleborg och Sweco och den svagaste hittar vi hos Oriflame, Nolato och Getinge

Om vi blickar framåt mot de kommande tre åren och tar hänsyn till all den osäkerhet som ligger bakom dagens läge ser fondens sammansättning av bolag ut att kunna leverera betydligt bättre siffror än fondens jämförelseindex. Den genomsnittliga försäljningstillväxt och rörelseresultat förväntas öka dubbelt så mycket som bolagen i index med siffror på 6 respektive 12 %. Om man tittar på bolagens avkastning på egenkapitalet är den cirka 18 % mot indexbolagens 14 %. Detta bevisar att det lönar sig att vara aktiv som investerare och hitta de bästa bolagen med de mest attraktiva framtidsutsikterna.

Ser vi till aktiekurserna så svänger de mycket mer än bolagens grundläggande utveckling. Dagsform, makrohändelser och olika investeringshorisonter är exempel på faktorer som bidrar till svängningar i aktiekurserna. Detta reflekteras givetvis även i ODIN Sverige.

Stockholmsbörsen hade en svacka i oktober vilket påverkade vår fond i stor utsträckning och det andra halvåret blev därför en svag period avkastningsmässigt. Fondens årsavkastning på 8,4 % ska ses mot bakgrunden att avkastningen för 2013 var hela 39,5 %. Vi har skapat bra grundförutsättningar för god avkastning till våra andelsägare genom de investeringar vi har gjort och de kvalitetsbolag som finns i fonden och vi ser fram emot att gå in i 2015 med en väl positionerad portfölj.

Du nämner att huvudparten av innehaven i fonden är kvalitetsbolag. Berätta lite mer om kriterierna när du analyserar bolag?

Vi vill äga bolag med starka marknadspositioner och som har visat stark kapacitet till värdeskapande genom hög kapitalavkastning och god tillväxt i kapitalbasen. Det rör sig vanligtvis om bolag som är marknadsledande eller ledande inom sina specifika nischer. Om man är verksam inom en nisch är förutsättningarna för att vinna förhandlingsmakt vid prisdiskussioner normalt bättre än på andra marknader. Under de senaste två åren som jag har förvaltat ODIN Sverige har vi i hög grad renodlat portföljen i linje med detta.

Om man tittar tematisk på innehållet i portföljen är det i stor grad underliggande trender och teman som driver den grundläggande utvecklingen i våra bolag.

Vi ser till exempel att de låga räntorna kan hålla i sig och det är positivt för den nordiska och europeiska byggaktiviteten. Men i stället för att exponera oss direkt mot de som ”bygger” köper vi hellre bolag som bidrar med viktig kompetens eller byggvaror för att få jobben utförda. De tekniska konsultbolagen Sweco och ÅF är sådana typer av bolag, de arbetar inom en fragmenterad bransch där de är ett par av de största aktörerna inom bland annat infrastruktur i Norden. Ökad aktivitet, energieffektivitetsfokus och krav på mer tekniskt innehåll i byggprojekten gynnar dessa bolag.

Ett annat tema som präglar flera av våra investeringar är ökad automatisering och effektivitet, främst i den globala industrin. ABB, som tillverkar programvara och robotar drar nytta av den trenden. Atlas Copco som tillverkar kompressorer som producerar luft till automatiserade lösningar är också ett bolag som gynnas av detta. Nyinköpta Hexagon, som levererar programvara för att förbättra och effektivisera tillverkningsprocesser är också ett bolag som gynnas av denna trend. I öst och i synnerhet i Kina har man under de senaste decennierna dragit nytta av låga löner men med dagens löneinflation måste industri- och tillverkningsbolag hitta billigare sätt att tillverka varor på. Ökad automatisering och mindre arbetskraft på fabriksgolven är en trend som pågår både i öst- och västvärlden.

Vad är det viktigaste du tar med dig till 2015?

Som fondförvaltare är det viktigt att aldrig bli nöjd, vi ska fortsätta leta efter de allra bästa bolagen till fonden och det finns alltid mer att lära sig i detta arbete. Vi ska vända på alla stenar som finns för att finna de rätta investeringarna för våra andelsägare. De som skapar värde över tid.

Eftersom vi gör egna analyser känner vi oss själva och bolagen väl och vi står rustade för både goda och tuffa tider. Vi är trogna vår investeringsfilosofi, har ett kompetent och erfaret team med portföljförvaltare på ODIN och vi arbetar tätt tillsammans.

Långsiktighet är viktigt – både inom fondsparande och fondförvaltning . Vi ger våra kunder råd om att ha en horisont på sitt sparande på minst 3-5 år och ungefär samma tidshorisont har vi på våra investeringar. Långsiktigt sparande är som ett maraton, inte en sprint. Och vi är maratonlöpare. Under 2014 har vi haft en svagare utveckling än index men vi ser på fondens utveckling med lite längre brillor på. Det är viktigt både för oss och för våra kunder att hålla fokus på den långsiktiga resan.

Läs den fullständiga årskommentaren från Vegard Søraunet här >>

 

Prenumerera på ODINs nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om hur dina fonder går och hur vi på ODIN arbetar för att säkerställa en så bra avkastning som möjligt för dig som andelsägare.