Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

De här växande aktiemarknaderna har experten mest tro på nu

Innan Donald Trumps valseger i USA var stämningen god på utvecklingsmarknaderna. Kommer uppgången att fortsätta när den värsta osäkerheten har lagt sig? – Flera av marknaderna erbjuder nu attraktiva investeringsmöjligheter, säger förvaltaren.

- Många av utvecklingsmarknaderna har goda tillväxtutsikter och är rimligt prissatta, men svaret på om det är dags för fortsatt börsuppgång kräver nyansering, säger ODIN Emerging Markets förvaltare Dan Erik Glover.

- Medan särskilt Kina står inför ökat tryck och osäkerhet på grund av Donald Trumps föreslagna handelspolitik, drar attraktiva värderingar och strukturella tillväxtdrivkrafter många av de växande ekonomierna i en positiv riktning. Det är stor skillnad mellan länderna, och genomsnittliga bedömningar är ofta vilseledande. Om du har fötterna i frysen och huvudet i ugnen, då är du inte lagom varm, även om medeltemperaturen skulle säga att det är behagligt, säger Glover.

– Vi anser att det är klokt att allokera mer kapital till flera av dessa marknader nu, säger ODIN Emerging Markets förvaltare Dan Erik Glover.

Står för mycket av världstillväxten
Världsekonomin drivs i allt större utsträckning av de växande marknaderna – det vill säga länder som befinner sig i en övergångsfas mellan utvecklingsländer och utvecklade länder. Indien, Kina, Brasilien, Mexiko, Taiwan, Sydkorea, Sydafrika och Indonesien räknas som några av de viktigaste länderna, och det gemensamma för många av dem är att de växer snabbare än etablerade ekonomier.

Trots hög ekonomisk tillväxt har dessa aktiemarknader inte hållit jämna steg med de utvecklade marknaderna de senaste åren. Under de tre första kvartalen i år steg utvecklingsmarknaderna nästan lika mycket som världens index. Det var mycket optimism fram till Donald Trump vann valet i USA. Han har bland annat sagt att han kommer att införa tullar på upp till 60 procent på varor från Kina.

– Om det införs tullar på 60 procent på varor från Kina, kommer det att leda till ett betydande fall i Kinas export till USA, vilket kan minska Kinas ekonomiska tillväxt och skapa avtryck i andra länder. Men detta kan också leda till att de kinesiska myndigheterna vidtar ytterligare motåtgärder för att stödja sin egen ekonomi, så att kineserna kan konsumera mer av det de producerar själva, påpekar Glover.

Även om Trumps föreslagna handelspolitik kan medföra att den ekonomiska tillväxten blir lägre än tidigare förutsett, både globalt och på de växande marknaderna, anser förvaltaren att flera av de växande marknaderna erbjuder attraktiva investeringsmöjligheter.
– Vi anser att det är klokt att allokera mer kapital till flera av dessa marknader nu. Dels för att värderingsrisken relativt sett är lägre än på många andra marknader, och dels för att det finns höga tillväxtutsikter i flera av dessa länder, säger Glover.

IMF uppskattar den ekonomiska tillväxten i tillväxtmarknader och utvecklingsländer till 4,2 procent både 2024 och 2025, medan tillväxten i de mest utvecklade länderna sammantaget beräknas till 1,8 procent under samma år. Tabellen visar den procentuella ökningen av BNP jämfört med föregående år.

Marknaderna svänger olika
Trots att tillväxtmarknader har gett lägre avkastning än den globala aktiemarknaden under många år, har det inte alltid varit så. Under perioden 2001–2010 var det tvärtom. Likaså gav tillväxtmarknader högre avkastning än den globala aktiemarknaden 1988–1994 (se figur).
– Under de senaste drygt 35 åren har tillväxtmarknader faktiskt gett något högre avkastning än den globala marknaden som helhet (mätt i dollar), men marknaderna rör sig olika. Att inkludera tillväxtmarknader i en aktieportfölj ger därmed en god diversifieringseffekt, säger Glover.

Tillväxtmarknaderna gav högre avkastning 1988–1994 och 2001–2010
Tillväxtmarknader gav högre avkastning än den globala aktiemarknaden under de här perioderna, men lägre avkastning när kurvan är fallande. Grafen visar det relativa förhållandet mellan aktieindexet för tillväxtmarknader (MSCI Emerging Markets) och det globala indexet (MSCI World).

Skillnader i marknadsrörelser
En anledning till att marknaderna inte rör sig i takt är att tillväxtmarknader är beroende av den amerikanska dollarn. En stark dollar påverkar många av dessa länder negativt.
– Många tillväxtländer saknar tillräcklig finansiering i lokal valuta och måste därför låna i säkrare valutor som den amerikanska dollarn (USD). När dollarn stärks ökar deras finansieringskostnader och marginalerna minskar. Detta har dock minskat de senaste 15 åren, så jag tror att denna effekt kommer att bli mindre betydelsefull framöver. Trots en stark dollar har tillväxtmarknader gått bra under stora delar av 2024, vilket är ett gott tecken, menar han.

”De flesta marknader är billiga”
En stark dollar och protektionistisk handelspolitik kan skapa motvind för tillväxtmarknader, men andra faktorer kan ge medvind, säger Glover.
– De flesta marknader är ”billiga”. Det är i stort sett bara Indien och Taiwan som är ”dyra”. Och även om den indiska aktiemarknaden har en hög P/E-multipel, vilket kan tolkas som dyrt, ser det inte så illa ut om man beaktar de långsiktiga värdena dessa företag kan skapa. Indien har mycket goda tillväxtutsikter och saknar de handelskonflikter och geopolitiska spänningar med USA som Kina har, säger han.

Attraktiva nischer och nya möjligheter
Med ökad köpkraft och en växande medelklass i många tillväxtländer ökar efterfrågan på varor och tjänster som är självklara i västvärlden. Glover nämner särskilt marknader som Indonesien, Malaysia, Filippinerna, Sydafrika och Vietnam, vilka påverkas mindre av geopolitisk oro och kan till och med gynnas av den.

Han lyfter också fram det malaysiska företaget Vitrox Corp., som tillverkar testutrustning för halvledarindustrin, som ett exempel på hur handelsströmmar kan skifta mellan USA och Kina.
– Vitrox säljer till både Kina och USA och konkurrerar med kinesiska och amerikanska företag. Om handelskriget mellan USA och Kina eskalerar kan detta ge Vitrox en stor fördel, säger han.

Fokus på kvalitet och långsiktig tillväxt
Glover understryker att tillväxtmarknader innebär många utmaningar och fallgropar.
– Det finns många risker i de här marknaderna, som dålig bolagsstyrning, hög skuldsättning och bristande miljöhänsyn. Därför anser vi att en aktiv och selektiv strategi är rätt väg att gå, säger han.

ODIN Emerging Markets är en aktivt förvaltad fond med fokus på långsiktig värdeskapande på tillväxtmarknader. Fonden investerar endast i kvalitetsbolag med goda resultat, stark konkurrensposition och ledning som prioriterar långsiktig tillväxt, till attraktiva priser.
– Vi är betydligt underviktade i Kina jämfört med index. Vår strategi är bredare än bara de stora marknaderna som Kina, Indien och Korea. Genom att investera i flera olika länder får vi också en god diversifieringseffekt. Sektormässigt är vi överviktade inom industrin och har särskilt stor tro på företag inom vissa nischmarknader, säger Glover.

Exempel på sådana nischer inkluderar färg i Indonesien, HR-programvara i Thailand och en närbutikskedja i Polen. Det senaste tillskottet i portföljen är Wonderla Holidays, en av Indiens ledande nöjesparker, med en stark expansionsstrategi.
– Nöjesparker är en stor bristvara i Indien. När levnadsstandarden och disponibel inkomst ökar kommer människor att spendera mer på rekreation. Vi tror att detta är en marknad med stark tillväxt, säger han.