Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Odin
Fondsskolan
Avkastning och risk

Avkastning och risk

Vi får ofta höra att för att få hög avkastning på aktiemarknaden måste man ta hög risk.

Kan man ha en låg risk och en hög avkastning?

Vanlig portföljteori hävdar att aktier med hög risk måste ge bättre avkastning än aktier med låg risk. Om du tror att du alltid kommer att få högre avkastning genom att ta högre risk kommer du dock att bli besviken. Ett bättre sätt att uttrycka sambandet mellan risk och avkastning är att högre risk ökar möjligheten för högre avkastning, men också möjligheten för större förluster.

Om högriskinvesteringar alltid gav högre avkastning skulle de per definition inte vara högrisk. Risk måste förstås som graden av osäkerhet kring utfallet av en investering. Allt tyder på att det är mycket svårare att träffa rätt när det finns ett stort antal sannolika utfall eller där utfallet är binärt (dvs två möjliga utfall), än i fall där utfallsrummet är mindre. Vanlig portföljteori säger att ökad osäkerhet kommer att reflekteras i priset på aktien och att du som investerare därför kommer att kompenseras för högre risk, men mycket tyder på att marknaden inte effektivt kan prissätta riskabla investeringar.

I praktiken visar det sig att aktier som är mer riskfyllda, mätt antingen genom standardavvikelse eller beta, faktiskt ger sämre avkastning än mindre riskfyllda aktier. I en studie som publicerats i Financial Analyst Journal har författarna Baker, Bradley och Wurgler undersökt de senaste 41 åren på den amerikanska aktiemarknaden. Genom att dela in företag i fem grupper baserat på historiska svängningar fann de att 1 investerad dollar i gruppen av företag med lägst risk, eller lägst historiska svängningar, hade växt till 10 dollar i reala termer under 41 år.

Så skapar du en bra avkastning över tid

Tvärtom, i gruppen med högriskaktier hade 1 investerad dollar sjunkit till 0,10 dollar – en real nedgång på 90 procent. Det har också gjorts en rad andra studier som bekräftar denna anomali över olika tidsperioder och marknader. Ett försök att förklara fenomenet är investerares fascination för "lottoaktier". Beteendeekonomer har visat att många är villiga att göra satsningar där den förväntade vinsten är mycket låg, men där uppsidan är enorm om man råkar vinna. Detta förstärks av en bransch där fondförvaltare är drivna av incitament, exempelvis höga bonusar, om de slår marknaden och där kortsiktig avkastning i förhållande till ett marknadsviktat index är måttstocken, inte långsiktig riskjusterad avkastning.

Vad är då nyckeln till att skapa god avkastning över tid? För att skapa god avkastning över tid måste man frigöra sig från tanken att hög avkastning är förknippad med hög risk eftersom den förstnämnda ska kompensera dig för den sistnämnda. Nyckeln till god avkastning är att identifiera när balansen mellan avkastning och risk tydligt är till din fördel. När du känner att du måste ta väldigt hög risk för att skapa avkastning bör du tänka efter två gånger.

Det är också nödvändigt att överge uppfattningen att risk är objektiv och kan kvantifieras. Aktiemarknaden är ingen objektiv måttstock för risk, snarare tvärtom. Det är under uppgångstider, när investerarna ser bekymmerslöst på framtiden, som risken är som störst, medan risken är som lägst när det råder rädsla på marknaden och risken uppfattas som hög. Försök att kvantifiera och hantera risk genom avancerade, matematiska modeller gjorde ingen kapabel att undvika finanskrisen. Om man vill bli bättre på att hantera risk finns det betydligt mer att hämta genom att förstå de djupt rotade beteendemönster som gör oss benägna att ta för hög risk på aktiemarknaden.

Källor

1) Baker, Bradley og Wurgler. 2011. Benchmarks as Limits to Arbitrage: Understanding the Low-Volatility Anomaly.

2) Haugen and Heins. 1975. Risk and Rate of Return on Financial Assets: Some Old Wine in New Bottles.