Risken med att missa årets bästa börsdag

Ingen av oss vet när de bästa börsdagarna kommer.

Vanligtvis sker det i perioder av oro. Man vill köpa på botten och sälja på toppen – men oftast blir det tyvärr precis tvärtom.

Poängen är att långsiktighet och exponering mot bra, växande bolag skapar enorma resultat över tid, där det största hotet är felaktig tajming.

-Det som verkligen riskerar att förstöra långsiktigt god avkastning är att försöka tajma marknaden genom att pricka bra och dåliga dagar. Tyvärr är det just det väldigt många gör, säger ODINs förvaltare Hans Christian Bratterud.

Vad händer med din avkastning om du missar årets bästa börsdag?
ODIN har mätt avkastningen på Stockholmsbörsen sedan fonden ODIN Sverige startade den 31 oktober 1994. Fonden har levererat en årlig avkastning om 16,1 procent per år efter avgifter, genom alla upp- och nedgångar, utan försök till tajming under över 28 års tid (per 31 okt 1994 – 28 feb 2024).

-Slutsatsen är att om man missar avkastningen den enskilt bästa dagen varje år, som oftast är en rekyl efter en tuffare period, så halveras nästan avkastningen över tid tack vare ränta-på-ränta-effekten, fortsätter Bratterud.

Effekten av att missa den bästa dagen varje år blir således förödande. Missar man de tre bästa dagarna försvinner i princip all avkastning. Det slår naturligtvis även åt andra hållet, men det är tydligt att det är fler som missar de enskilt bästa dagarna än de som lyckas tajma ”rätt dagar” för sälj och köp.

Tid i marknaden slår att tajma marknaden varje gång
De nöjdaste kunderna på ODIN är de som sällan tittar på sina saldon. De sitter still i båten. De aktiva hoppar ofta in och ut vid fel tillfällen.

-Ju mer långsiktig man kan vara och ju lugnare man kan hålla sig, desto bättre, säger Jonathan Schönbäck, förvaltare på ODIN.

Jeff Bezos, grundare av Amazon har sagt att ”Allt handlar om långsiktighet. Bara genom att förlänga tidshorisonten kan du uppnå saker du aldrig annars skulle kunna”.

På lång sikt är marknaden förnuftig
ODINs förvaltare är långsiktiga och fokuserar inte på kortsiktiga kursrörelser. Aktie- och fondspararande är ett maratonlopp, inte ett sprintlopp. Aktivt tålamod ska inte underskattas. Lägg tid på att göra genomtänkta, förnuftiga investeringar och låt dem sedan vara.

-Det finns en trygghet i det långsiktiga. På tio år är marknaden förnuftig, duktiga bolag premieras och de dåliga straffas. På kort sikt är det däremot helt oförutsägbart. På kort sikt handlar allt om mänsklig psykologi, volatilitet och förhållande mellan olika marknader, säger Hans Christian Bratterud.

Människor är programmerade att undvika smärta och sträva efter glädje och trygghet. Därför kan det kännas rätt att sälja när alla runtomkring är rädda och köpa när alla mår bra. Det kan kännas rätt – men det är inte rationellt och det blir oftast väldigt dyrt.

Se 3-minuters film om ODINs investeringsstrategi ODIN-modellen här

Faktaruta:
ODIN Fonder är en aktiv förvaltare som har funnits sedan 1990. I Sverige erbjuder ODIN tio aktiefonder och en mörkgrön räntefond, flera av dem prisbelönta. Huvudkontoret ligger i Oslo och de har även kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö, Bergen, Stavanger och Helsingfors.

Team i Sverige: Förvaltare Jonathan Schönbäck, Hans Christian Bratterud och Carolina Ahnemark och analytiker Philip Mesch och Peter Nygren.

Följ ODIN Fonder på linkedin här https://www.linkedin.com/company/odin-fonder

Prenumerera på ODINs nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om hur dina fonder går och hur vi på ODIN arbetar för att säkerställa en så bra avkastning som möjligt för dig som andelsägare.