ODIN Sverige fyller 30 år med över 9 000 procents avkastning sedan start
ODIN Sverige har haft en total avkastning på över 9 227 procent sedan fonden lanserades för 30 år sedan (1994-10-31 – 2024-09-30). Läs nedan vad förvaltarna tänker om vägen framåt och hur de väljer aktier.
I våras fanns det en artikel i Financial Times med rubriken ”Hur Sveriges aktiemarknad avundas i hela Europa” där det skrivs om hur det svenska systemet har resulterat i en hög avkastning på lång sikt jämfört med andra europeiska börser.
Fonden ODIN Sverige – som är en långsiktig stockpicker med endast runt 30 företag i portföljen för att maximera investeringsidéerna – har slagit den svenska marknaden både på 5 och 10 års sikt och även sedan fonden lanserades för 30 år sedan.
Den genomsnittliga årliga avkastningen sedan start i ODIN Sverige är 16,85 procent (avgifterna är alltid dragna när avkastningen visas). Fondens referensindex har haft en årlig avkastning på 11,7 procent (OMXS Cap GI). Under 30 år blir ränta-på-ränta-effekten stor. 100 000 kronor investerade i ODIN Sverige när fonden lanserades 1994 har vuxit till över 9,2 miljoner kronor, medan 100 000 kronor investerade i en indexfond (referensindexet) skulle ha blivit drygt 2,6 miljoner kronor under samma period.
En årlig avkastning på nästan 17 procent innebär att pengarna dubbleras varje dryga fjärde år, men i verkligheten har det varit mycket turbulens under vägen.
– Avkastningen i ODIN Sverige kan svänga ganska kraftigt från år till år. Fonden har presterat sämre än marknaden i 10 av de 29 tidigare åren, men vi är tålmodiga och har fått utdelning för det på lång sikt. Vi säger som Warren Buffett: Om du inte är villig att äga en aktie i tio år, tänk inte ens på att äga den i tio minuter, säger fondens ansvarige förvaltare Hans Christian Bratterud.
Långsiktigheten och investeringarna i hållbara kvalitetsbolag är helt avgörande för att få den avkastning som ODIN Sverige har haft.
Letar efter företag med en unik position
Alla förvaltare på Odin investerar enligt investeringsfilosofin Odin-modellen där man enbart investerar i hållbara kvalitetsföretag som har bra resultat, en stark konkurrensposition, prissättningsmakt och en ledning som prioriterar ett långsiktigt värdeskapande.
– Vi vill bara äga företag som uppfyller våra stränga krav på kvalitet, och vi vill äga de företagen länge. På kort sikt är alla kursrörelser mer eller mindre slumpmässiga, men aktiekurserna kommer över tid att spegla det underliggande värdeskapandet i företagen, säger förvaltare Jonathan Schönbäck.
Även om ODIN Sveriges portföljbolag i huvudsak är noterade på Stockholmsbörsen, kommer endast drygt 20 procent av företagens totala intäkter från Sverige. De flesta av fondens bolag säljer produkter eller tjänster i stora delar av världen. Trots krig och oroligheter, fortsatt höga räntor och oro för ekonomiska nedgångar i USA, som har utlöst stora svängningar på finansmarknaderna under hösten, ser förvaltarna ljust på framtiden för ODIN Sverige.
– Det är nästintill omöjligt att förutsäga marknaden på kort sikt. Det viktiga är företagens fundamentala värden och hur de utvecklas över tid. Hittills har ODIN Sveriges långsiktiga resa varit enormt framgångsrik, trots mycket turbulens under vägen, inklusive en IT-bubbla som sprack, en djup finanskris, europeisk kris, pandemi, inflationschock och krig. Så länge vi ser att våra bolag fortfarande tjänar bra med pengar, anser vi att fonden har goda förutsättningar för att skapa stort värde för sina andelsägare även under kommande år, säger Bratterud.
Har stort förtroende för de här aktierna
Förvaltarna lyfter fram nedanstående fem portföljbolag för att illustrera vilken typ av aktier de tror kommer att klara sig bra oavsett börsklimat – även under en eventuell ekonomisk nedgång:
- AstraZeneca
Ett stort globalt läkemedelsföretag som har byggt en världsledande portfölj inom flera områden, särskilt inom cancerbehandlingar.
– AstraZenecas mål är att eliminera cancer som dödsorsak, och vi tror att de har goda chanser att bli det företag som bidrar mest på den vägen. Tyvärr är detta en marknad som bara växer, oavsett den ekonomiska utvecklingen, men Astra kommer med fler och fler nya och innovativa läkemedel som angriper cancer på olika områden, säger förvaltare Peter Nygren.
AstraZeneca är värt mer än tre gånger så mycket som den norska börsjätten Equinor och är bland Europas mest värdefulla företag. Här från laboratorietesting. (Foto: AstraZeneca).
- Nordnet
Digital sparplattform som har verksamhet i både Norge, Sverige, Danmark och Finland.
– Vi äger också den svenska konkurrenten Avanza, och båda företagen har tagit marknadsandelar varje år i cirka 25 år nu. De är lönsamma och har unga kunder som har prioriterat sparande även om de senaste åren har varit utmanande för många konsumenter. I takt med att kunderna både blir fler och äldre, växer deras sparkapital och därmed intäkterna för sparplattformarna, säger Schönbäck.
- Essity
Ett hygien- och hälsovårdsföretag som har försäljningsverksamhet i cirka 150 länder. Essity producerar bland annat hushållspapper, toalettpapper, blöjor och trosskydd, och står bakom kända varumärken som Tork, Libero, Tena och Libresse.
– Essity har en världsledande position på marknaden för toalett- och hushållspapper, och efterfrågan på företagets produkter är stabil. Vi använder deras produkter i nästan lika stor utsträckning oavsett om det är goda eller dåliga tider, säger Bratterud.
Varje dag används Essitys produkter, lösningar och tjänster av miljarder människor över hela världen, enligt Essity. Företagets största marknad är Europa, men de säljer också i Nordamerika, Latinamerika och Asien. (Foto: Essity)
- Axfood
En av Sveriges största aktörer inom dagligvaruhandel, som står bakom butiker som Willys och Hemköp.
– Särskilt Willys har tagit enorma marknadsandelar de senaste åren. Även om det skulle bli sämre ekonomiska tider kommer vi fortfarande att efterfråga dagligvaror. Willys affärsidé är att erbjuda Sveriges billigaste matkasse för dem som vill ha mest värde för pengarna, säger Nygren.
Atlas Copco
Världsledande industriföretag som producerar en rad produkter och lösningar för olika branscher.
– En stor del av företaget skulle påverkas om det skulle bli sämre ekonomiska tider, men historiskt sett har Atlas Copco hanterat både kriser och nedgångar mycket bra, inte minst på grund av sina extremt starka marknadspositioner och den decentraliserade affärsmodellen. Även om tiderna skulle bli sämre har de också stor indirekt exponering mot chip-marknaden via sitt Vacuum Technique-område, och den marknaden ser ut att få god tillväxt framöver, drivet av AI-boomen, säger Bratterud.
Som i sportens värld
Ovan nämnda hållbara kvalitetsbolag – som förvaltarna har analyserat grundligt enligt Odin-modellen - har några gemensamma nämnare. Generellt har de en engagerad, tydlig huvudägare som tänker på bolagets bästa på lång sikt.
-Många av fondens innehav består av flera delar, med en decentraliserad styrning där det är personerna som är närmast kunden och närmast affären som fattar besluten. Inte en vd på toppen som tror att de vet bäst i varenda liten detaljfråga, då kan det väldigt ofta blir problem, säger Schönbäck. Bra bolag ger ansvar och förtroende ut i organisationen.
-En annan vanligt förekommande nämnare är bolag som gör mycket förvärv. Vi har ganska många innehav som är duktiga på att göra förvärv. Då menar vi inte de stora, transformerande förvärven som ofta är väldigt riskabla och kan gå snett, utan de som gör flera mindre förvärv varje år. Kan man göra det under väldigt lång tid så bidrar det till den lönsamma tillväxt som vi gärna är med på, säger Nyberg.
Förvaltarna påpekar att svenska företag som grupp historiskt har varit bland de bästa i världen på att skapa fundamentala värden, något de tror kommer att fortsätta i framtiden. Men det är viktigt att hitta de bolag som är väl positionerade på lång sikt, snarare än de som levererar bra siffror på kort sikt.
– Om det skulle bli sämre tider kommer alla företag att påverkas. Men de bästa företagen kommer att dra nytta av den tuffare situationen och ta större marknadsandelar. Det är precis som i sportens värld – det är i de brantaste backarna som du ser skillnad på de starkaste och de svagaste idrottarna. Vi anser att vi har ett riktigt bra team av bolag i fonden som kommer att klara sig bra oavsett marknadsklimat, så vi ser mycket positivt på framtiden, avslutar Bratterud.