Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Trumps ekonomiska politik – var försiktig med vad du önskar dig

Marknaden har gått från stark optimism till ökad oro. I mars föll börserna till följd av rädslan för att Trumps handelspolitik kan leda USA in i en ekonomisk nedgång. Trump vill se lägre räntor, en svagare dollar och låga energipriser – och ironiskt nog kan en recession bidra till att uppfylla just de önskningarna.

Forfatter
Publisert
2. april 2025

Börsutvecklingen i mars
Det har varit en månad med stora svängningar på börserna, där de flesta avslutade månaden med nedgång. Amerikanska IT-aktier fortsatte att falla, medan många asiatiska börser stärktes. Fokus på marknaden har skiftat mycket de senaste månaderna. Under hela 2024 och i början av året drevs marknaden av förväntningar på räntesänkningar. Under de senaste månaderna har däremot nästan all uppmärksamhet riktats mot Trump och handelspolitiken. Den optimism vi såg tidigare i år har dämpats avsevärt. Vid årets början rådde närmast eufori – med Trump som president gladdes marknaden åt utsikterna för skattesänkningar, avregleringar och en expansiv finanspolitik. Nu har stämningen vänt, och många fruktar att Trumps politik ska leda till recession och fallande börser. Den ständiga osäkerheten och svängningarna i handelspolitiken bidrar också till stor osäkerhet bland både företag och konsumenter i USA.

Trippel Trump-effekt
Trumps "Make America Great Again" har de senaste veckorna fått sig en tydlig motgång. Finansmarknaderna gillar inte hans agerande, och hans popularitet sjunker både i och utanför USA. Det är en trippel Trump-effekt som just nu plågar marknaderna.

Tullar och handelskrig
Tullar och risken för handelskrig är kanske den viktigaste faktorn. Under de senaste 20 åren har USA:s andel av den globala produktionen sjunkit från 22 procent till under 15 procent, medan Kinas andel har ökat från 10 procent till 30 procent. Tullar och handelskrig är ett försök från Trump att "tvinga" företag att flytta produktionen till USA. Problemet är att det är betydligt dyrare att producera i USA än till exempel i Kina. Amerikanska löner är sex gånger högre än de kinesiska. Inte ens med 50 procents tull är det sannolikt billigare att tillverka iPhones i USA. Tullar kommer dessutom att höja kostnaderna för både företag och konsumenter. För företagen är hela 20 procent av alla inköp importerade varor. Om de inte höjer priserna kommer marginalerna att pressas. För konsumenterna är det inte lika allvarligt – endast 4 procent av privat konsumtion utgörs av importerade varor. Men det kan ändå räcka för att dämpa efterfrågan. Privat konsumtion utgör hela 70 procent av USA:s BNP, så även ett litet tapp kan få stora konsekvenser. Onsdagen den 2 april kan bli en märkesdag, då Trump har aviserat att stora nyheter om tullar och handelspolitik ska presenteras. Dagen har redan kallats "Liberation Day", men marknaden ser inte fram emot den med någon större optimism.

Underskott i statsbudgeten
För det andra är Trump mycket angelägen om att minska underskotten i statsbudgeten. Det är dock helt orealistiskt att tullintäkter skulle ha någon större påverkan på USA:s intäkter. Det enda sättet att minska underskottet är att skära i de statliga utgifterna. Elon Musk har utsetts till att leda detta arbete. Över två miljoner människor arbetar för den amerikanska staten. Jag skulle gissa att många av dem just nu känner stor oro för sina jobb. Man bokar inte en dyr semester eller köper ny bil om man är osäker på om man har jobb om sex månader. Det är inte heller osannolikt att Trump kommer att försöka skära i de stora välfärdsprogrammen, som är statens största utgiftsposter. En så restriktiv finanspolitik kan bli mycket skadlig för en ekonomi som redan växer långsamt.

Osäkerhet bland företag
Den tredje effekten av Trumps politik är att den skapar enorm osäkerhet. Det är svårt för företagen att planera när handelspolitiken förändras från dag till dag. Följden blir att investeringar skjuts upp, vilket också är negativt för ekonomin. Jag har nyligen varit i USA och pratat med många företag. Jag har aldrig tidigare upplevt så stor osäkerhet bland företagsledare. Konsumentförtroendet i USA är också lågt just nu, vilket inte bådar gott för den privata konsumtionen framöver.

Trumps önskelista innehåller lägre räntor, en svagare dollar och lägre energipriser. Det ironiska är att allt detta mycket väl skulle kunna uppnås genom en recession. Det finns konspirationsteorier som menar att Trump faktiskt vill se en recession i USA. I så fall spelar han ett mycket farligt spel – som knappast kommer att uppskattas av hans väljare.

Vad betyder detta för marknaden?
En "mild" recession är troligen redan inprisad i marknaden. Det är osannolikt att vi står inför en djup och utdragen lågkonjunktur. På Odin investerar vi i starka bolag med robusta marknadspositioner. De är anpassningsbara och klarar sig ofta bra även i utmanande tider. Vi är betydligt mer oroade för den amerikanska ekonomin än för de bolag vi investerar i. Under mottot "recessioner kommer och går, men våra bolag består", fortsätter vi att göra det vi alltid har gjort: investera långsiktigt i välskötta bolag med starka positioner.