Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Odin
Fondsskolan
Ränteeffekten – den starkaste kraften i universum

Ränteeffekten - den starkaste kraften i universum

En superkraft i ett fondsparande är ränta på ränta-effekten

Odinbilder, Odin bild

Konceptet ränta på ränta

Ränta på ränta är ett enkelt koncept. Det innebär att pengarna räntas flera gånger. Det kan ge enorm praktisk nytta den dag du förstår det, börjar använda det och lever efter detta koncept.

Charlie Munger är känd som en ytterst rationell investerare och tänkare. Han levde efter tanken att om du förstår de grundläggande principerna inom stora områden som psykologi, ekonomi och naturvetenskap, har du en god grund för att förstå världen vi lever i. Charlie Munger har tagit ränta på ränta till det extrema och har låtit det verka både på kapital, kunskap, socialt kapital, och så vidare.

Får du en förståelse för det här konceptet kan du använda det i flera aspekter av livet.

Många investerare ger upp för tidigt

Utmaningen för dig som investerare är att du inte ser effekten av ränta på ränta förrän det har gått minst 6 till 7 år. Det är först då som den får intressanta och synliga effekter.

Det tar tid att låta effekten av ränta på ränta arbeta för dig, och därför ger många upp.

Anledningen är att mänsklig rationalitet gör det svårt att fullt ut förstå effekten av exponentiell tillväxt, det vill säga tillväxt som accelererar med tiden. Människan är van att tänka linjärt, det vill säga i enkla, raka utfall. Därmed underskattar vi effekten av exponentiell tillväxt och saknar förståelse för hur stora tal kan bli.

Historien om kejsaren som nästan förlorade sitt kejsardöme

Schack ska enligt uppgift ha sitt ursprung i Indien på 500-talet. Historien berättar att uppfinnaren som uppfann schack presenterade schackbrädet för kejsaren. Kejsaren blev fascinerad av det fantastiska och utmanande spelet och bad uppfinnaren att begära vad han ville ha i betalning.

Uppfinnaren förstod effekten av ränta på ränta och berättade att det enda han önskade var ris för att försörja sin familj. Han föreslog att använda schackbrädet som utgångspunkt för att beräkna betalningen. "Placera ett riskorn på den första rutan på schackbrädet, två på den nästa, fyra på den tredje och så vidare," föreslog uppfinnaren. Med andra ord, kejsaren skulle dubbla antalet riskorn för varje schackruta.

Kejsaren hade inte läst om ränta på ränta och förstod därför inte effekten av det. Utan att tänka närmare på det accepterade han uppfinnarens förslag.

Hur mycket ris slutade det med?

Om kejsaren hade hållit sitt löfte skulle uppfinnaren av schackbrädet ha haft rätt till mer ris än vad som har producerats under hela världshistorien. Med andra ord, det var en fysisk omöjlighet.

Kejsaren insåg sin dumhet och valde att halshugga den stackars uppfinnaren av schackbrädet.

Detta illustrerar hur stark kraften i ränta på ränta är. Ju tidigare du börjar, desto större blir effekt.

Tid är din viktigaste fördel i aktiemarknaden

Nyckeln till att lyckas på aktiemarknaden är att stanna kvar på marknaden under långa tidsperioder.

Om du stannar kvar på aktiemarknaden över längre tidsperioder har du större sannolikhet att lyckas. Du kan uppnå bättre totalavkastning.

Tålamod är den viktigaste egenskapen hos en investerare

Detta, kombinerat med god avkastning, kan göra underverk med det ursprungliga investerade beloppet.

Följande exempel är hämtat från boken The Automatic Millionaire av David Bach.

Föreställ dig två personer som börjar spara till pensionen, nämligen Amanda och Kristine. Amanda börjar spara vid 15 års ålder, fram till hon fyller 19 år. Kristine börjar spara efter avslutade studier, vid 27 års ålder.

Amanda sparar 3 000 kronor varje år under de år hon är 15, 16, 17, 18 och 19 år gammal. Hon kommer att ha sparat totalt 15 000 kronor.

Kristine sparar 3 000 kronor från det att hon är 27 år tills hon fyller 65 år. Hon kommer att ha sparat totalt 117 000 kronor.

Låt oss anta att båda uppnår en årlig avkastning på 10 %. Vid 30 års ålder kommer Amandas portfölj att vara värd 60 000 kronor, medan Kristines portfölj kommer att vara värd 15 000 kronor.

Men det är först i slutet av ränta på ränta-perioden, vid 65 års ålder, som effekten blir extrem. Då har Amandas 15 000 kronor vuxit till 1,6 miljoner kronor, medan Kristines 117 000 kronor har vuxit till 1,3 miljoner kronor.

Det intressanta är att Amanda, som har investerat det lägsta beloppet (15 000 kronor), slutar med mest (1,6 miljoner kronor). Trots att Kristine sparar 3 000 kronor varje år från det att hon är 27 till 65 år, så slutar hon ändå med mindre än Amanda.

Det är detta som gör ränta på ränta fantastisk.

Det är dock viktigt att nämna att resultatet förändras om avkastningen blir lägre än 10 %. Ju lägre avkastningen är, desto viktigare blir det sparade beloppet. Vid en årlig avkastning på 3 % blir resultatet helt annorlunda.

Poängen är ändå densamma: ju tidigare du börjar, desto starkare blir effekten av ränta på ränta.

Tid överträffar allt annat på aktiemarknaden. Det överträffar kunskap, tur, svängningar och sparat belopp. Uppmaningen till dig som investerare är därför att vara delaktig på aktiemarknaden under långa tidsperioder och samtidigt lära dig att hantera de osäkerhetsmoment som aktiemarknaden innebär.