It’s the End of the World as We Know It (And I Feel Fine)
Marknadskommentar: Börserna fortsätter att stiga trots många skrämmande utspel och uttalanden från Trump. Marknaden verkar inte vara särskilt oroad för tillfället, trots det mycket osäkra geopolitiska klimatet. De bästa marknaderna och aktierna hittills i år är de som var svagast förra året. Europeiska och kinesiska aktier utvecklas hittills bättre än de amerikanska, som steg kraftigt förra året.

Börsutvecklingen i februari
Det har varit en månad med stora svängningar på börserna, men de flesta marknaderna har fortsatt att stiga. I februari var det framför allt de europeiska och kinesiska marknaderna som utvecklades starkast. I USA har utvecklingen varit betydligt svagare den senaste tiden, särskilt inom IT-sektorn. Det teknikintensiva Nasdaq-indexet föll med över 5 procent i februari, medan de flesta europeiska marknader och Kina såg uppgångar.
Marknaden har förändrats på bara några månader, där förra årets vinnare nu är årets förlorare – och vice versa. Under slutet av förra året och i januari såg vi en "Trump-effekt" på marknaden. Då steg amerikanska aktier som kunde gynnas av en protektionistisk handelspolitik, medan räntorna steg på grund av inflationsoro. Nu verkar marknaden ha ändrat syn på detta. Europeiska aktier stiger mer än de amerikanska, och kinesiska IT-aktier har utvecklats betydligt bättre än de amerikanska motsvarigheterna. Detta är sannolikt en effekt av Deepseek och den chock som uppstod när Kina visade sig kunna utveckla avancerade AI-lösningar utan amerikansk teknologi.
Flera kinesiska IT-bolag, som Alibaba, har stigit med över 40 procent denna månad – en skarp kontrast till bolag som Alphabet och Amazon, som har fallit med 11–13 procent under samma period. Det ska också sägas att europeiska aktier och kinesiska IT-aktier är betydligt lägre värderade än de amerikanska.
Månaden har även präglats av kvartalsrapporter från de flesta bolag. Det har varit en blandad bild där företagen generellt är mer försiktiga med att lova stark tillväxt och hög lönsamhet under 2025. Trots detta har börserna överlag stigit, vilket tyder på att rapporterna tolkats som positiva. Tesla, däremot, föll kraftigt i februari efter att ha rapporterat svaga resultat. Företaget redovisade svag försäljning av elbilar i Europa, vilket kanske antyder en negativ ”Elon Musk-effekt” på Teslas försäljning. Aktien föll med cirka 25 procent enbart under februari.
Ny världsordning, geopolitisk osäkerhet – men börserna stiger
Det har minst sagt varit några speciella veckor sedan Trump svors in som USA:s president den 20 januari. På kort tid har vi sett USA vända ryggen åt sina närmaste allierade och istället närma sig sina tidigare fiender. Vi har hört bisarra uttalanden om Ukraina och Zelenskyj, och det verkar som om den världsordning vi haft sedan andra världskriget snabbt håller på att förändras.
Trots detta fortsätter marknaderna att stiga. Vi ser tre huvudsakliga skäl till detta:
- Stor riskaptit och optimism – Marknaden har genomgått både pandemi och inflationschocker utan större börsras. Det krävs numera mer för att investerare ska tappa tron på framtiden.
- Fundamentala faktorer är inte mycket sämre – Marknaden är mest rädd för en recession, men sannolikheten för en sådan har inte ökat markant.
- Trump är oförutsägbar – men inget nytt – Marknaden har förmodligen redan prissatt Trumps politik och uttalanden. Dessutom är varken marknaden eller Trump särskilt förtjusta i krig. En potentiell fred i Ukraina och ett stabilare läge i Mellanöstern skulle vara positivt för börserna.
I grunden handlar investeringar om att hitta bolag med hög avkastning på kapital och starka marknadspositioner. Då är frågan hur den geopolitiska utvecklingen påverkar den långsiktiga avkastningen i de företag vi investerar i. Svaret är inte enbart negativt. Handelskrig och tullar kan visserligen pressa bolagens marginaler och tillväxt, men än så länge har Trump enbart hotat med tullar – inga har införts än. Det är troligt att vissa tullar införs, men kanske inte i den omfattning som marknaden initialt befarade.
Europa står inför utmaningar – men också möjligheter
För Europa kan situationen uppfattas som både svår och dramatisk. Några tidigare "sanningar" håller på att falla:
- Europa kan inte längre räkna med billig energi från Ryssland.
- USA:s roll som garant för europeisk säkerhet är inte längre självklar.
- Många länder har rustat ner sitt försvar under antagandet att USA alltid kommer att skydda dem – en strategi som nu kan behöva omprövas.
Detta kommer att påverka både investeringar och politiska prioriteringar i många år framöver. Europa måste hitta sätt att producera billigare och mer hållbar energi. Dessutom krävs stora investeringar i försvar och infrastruktur.
Här är Norge i en unik position som en stor leverantör av (relativt) ren energi till Europa. Dessutom står försvarsindustrin inför goda år, där Kongsberg Gruppen är mycket väl positionerat.
Trots allt som sagts om att Norge har blivit "för rikt" verkar Oslobörsen hålla sig stark. Även om vissa anser att vi blivit för rika, finns det fortfarande många som jobbar. Oslobörsen är en av de lägst värderade börserna i världen, och många av bolagen ser ut att ha en stark vinstutveckling framöver. Kanske kan investeringar på Oslobörsen bli en trygg hamn i en annars osäker värld?
