Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Tid slår timing – så här investerar ”världens bästa investerare”

Investeringsstrategin hos Warren Buffett har gjort honom till en av världens rikaste. Vad är hemligheten bakom framgången? – Det handlar om att investera långsiktigt i bra företag, säger Odins investeringsdirektör. "Marknadstiming är både omöjligt och osmart", anser Buffett.

"Aktiemarknaden är en mekanism för att överföra pengar från de otåliga till de tålmodiga", säger Warren Buffett, den världsberömda investeraren från Omaha i delstaten Nebraska i USA. Den 94-årige Buffett har lett Berkshire Hathaway i över ett halvt sekel, vilket har gett honom status som finansguru och smeknamn som "Oraklet från Omaha" och "världens bästa investerare". Hans investeringsbolag är idag värt långt mer än en halv norsk oljefond, och Buffett är själv världens sjätte rikaste person enligt Forbes. Han har inte blivit rik genom att följa strömmen eller försöka "tima" marknaden, utan genom att investera långsiktigt i bra företag som uppfyller en rad kriterier, berättar investeringsdirektör Alexander Miller på Odin.

En sådan investeringsfilosofi har även Odin, som har förvaltat pengar för sina kunder enligt samma modell i över 30 år.

– Buffett är på många sätt gudfadern för kvalitetsförvaltning. Precis som honom vill vi endast äga företag som uppfyller våra strikta krav på kvalitet, och vi vill äga dessa företag länge. Om det finns två saker som kan förstöra avkastningen över tid, så måste det vara kortsiktighet och för hög risk. På kort sikt är marknadsrörelser mer eller mindre slumpmässiga, men på lång sikt finns det en stark koppling mellan avkastningen och företagens prestation, säger Miller.

100 dollar växte till fyra miljoner dollar
Buffett kritiserar ständigt den kortsiktiga tankegången hos många aktörer på aktiemarknaden. Han har uttalat att "marknadstiming är både omöjligt och osmart", och att du endast bör investera i aktier som du skulle vara nöjd med att äga om marknaden plötsligt skulle stänga i 10 år. När han en gång blev frågad varför inte alla följer hans metod, svarade han: "För att ingen vill bli rik långsamt."

Men rik hade du blivit om du hade investerat 100 dollar hos Buffett 1965 och låtit pengarna stå orörda fram till idag. Sedan 1965 har Berkshire levererat en årlig avkastning på 20 procent, medan den amerikanska börsen har haft en årlig avkastning på 10 procent. Under 59 år blir ränta-på-ränta-effekten enorm. De 100 dollar som investerades hos Buffett hade blivit över fyra miljoner dollar, medan 100 dollar investerade i en indexfond skulle ha blivit trettio tusen dollar under samma period. Detta har han åstadkommit trots att han har legat efter indexet i hela 20 av dessa 59 år.

Hemligheten är framför allt att Warren Buffett har presterat avsevärt bättre än börserna när de har fallit. Genom att investera långsiktigt i bra företag har han i stor utsträckning också undvikit stora förluster. Mycket av arbetet med att förvalta egna eller andras pengar handlar om att försöka hitta företag som kan ge en bra långsiktig avkastning, och att inte ta onödig risk, säger Miller.

Investerar i Buffetts anda
Inte olikt Buffett investerar Odin bara i kvalitetsföretag med fina resultat, en stark konkurrensposition och en ledning som prioriterar långsiktig värdeskapande - till ett attraktivt pris.
– Om du har köpt ett företag till ett rimligt pris, kommer ofta kursen på lång sikt att stiga i takt med företagets avkastning på kapital, förklarar Miller.

Warren Buffett har lyckats att investera i företag som över tid har haft en avkastning på kapital på runt 20 procent. Det är betydligt mer än genomsnittsbolaget på börsen.
– Det är så lätt att bli påverkad av de otaliga distraktioner som frestar på aktiemarknaden, men för långsiktiga investerare bör fokus hela tiden vara på att vara långsiktigt investerad i bra affärsmodeller ledda av människor som förvaltar detta på ett förnuftigt sätt, säger han.
Genom att ha strikta krav på vilka företag man investerar i undviker man oftast de mest riskfyllda företagen.
– De sämsta investeringarna görs ofta i företag som är kraftigt belånade och/eller inte har en beprövad affärsmodell. Det är företag som vi på Odin aldrig skulle investera i. De företag vi investerar i ligger varken i toppen eller botten under ett enskilt år, men över tid är det oftast stabila kvalitetsföretag som har gett den bästa avkastningen, säger investeringsdirektören.

Har gett utdelning på lång sikt
Inom aktiv förvaltning är det långsiktiga resultat som räknas. Även om en fond ligger efter index under vissa år och/eller perioder, kan den alltså slå marknaden på lång sikt, precis som Buffett.

Vilka långsiktiga resultat kan då Odin visa upp?
En jämviktsportfölj av Odins tre äldsta aktiefonder, ODIN Norden, ODIN Norge och ODIN Sverige har slagit marknaden med god marginal både på 5 års, 10 års, 15 års, 20 års sikt ända sedan ODIN Sverige, den sista av de tre äldsta fonderna, lanserades för snart 30 år sedan.

Hade du satt in 100 000 kronor fördelat på dessa fonder när de lanserades på 1990-talet och låtit dem stå orörda fram till idag skulle du vara multimiljonär. ODIN Sverige har sedan start (31 okt 1990) fram till idag (31 aug 2024) avkastat 9180 procent, att jämföra med index 2594 procent. Tid slår timing.