Perspektiv från amerikanska bolag – en marknadskommentar från USA
Vad händer när politiska skiften, tullsatser och energibrist krockar med företagens behov av att planera, växa och investera? På våra USA-förvaltares senaste resa till USA fick de en inblick i hur ledningen i olika bolag resonerar kring strategiska vägval i en tid av ökad osäkerhet. Det är i samtalen med människorna bakom bolagen som man verkligen förstår vad man investerar i – och varför.

Nedan är ett resebrev skrivet av vår USA-förvaltare Robin Øvrebø som precis kommit hem från bolagsbesök i USA.
Ledningens kapitalallokering är länken mellan bolagets värdeskapande och aktieägarnas avkastning
Vi gillar att träffa människorna bakom de bolag vi investerar i. Det är ett av våra viktigaste verktyg som aktiv förvaltare – och det fyller flera syften. För det första hjälper det oss att förstå hur ledningen resonerar kring två centrala aspekter av att investera i ett bolag: hur de driver verksamheten och hur de allokerar överskottskapitalet.
Warren Buffett har sagt att en ledning som varje år behåller 10 procent av bolagets egna kapital, på tio års sikt kommer att ha ansvarat för att allokera omkring 60 procent av det totala kapitalet som är sysselsatt i bolaget. Därför är det viktigt för oss att förstå hur ledningen tänker strategiskt kring verksamheten, hur de utvecklar organisationen och hur de allokerar bolagets kapital – innan vi eventuellt gör en investering.
Bolagsbesök
Vi var nyligen på rundresa i USA där vi besökte flera bolag i Atlanta, Washington D.C., Virginia, Houston, Dallas och Phoenix. Vi träffade en rad olika företag inom industri, bygg och anläggning, teknik med mera. Tidpunkten för resan kunde inte ha varit bättre – den ägde rum i kölvattnet av nyheterna kring implementeringen av Trumps politik: tullar, effektiviseringar, minskad invandring, och en förändrad utrikespolitik.
Den amerikanska marknaden har fått förhålla sig till tullar – vilket i praktiken är en form av skatt på konsumenten – finanspolitiska åtstramningar genom effektiviseringskrav (DOGE) samt osäkerhet kring effekterna av den nya politiken. Ett bolag uttryckte att de hade trott att osäkerheten skulle minska efter valet, men istället har det motsatta inträffat. Exempelvis talades det om att offentliga nedskärningar och uppsägningar av statsanställda har lett till recessionsliknande tendenser i Washington D.C.
"Uncertainty is the enemy of capital formation"
Ett återkommande tema i flera av våra bolagsmöten var just osäkerhet. De nya tullsatserna gör det svårare att planera. Ett företag vi träffade berättade att de, som en konsekvens av de ständiga förändringarna, väntar 24 timmar med att fatta beslut när president Trump gör ett uttalande. Det kan liknas vid att andas djupt och räkna till tio innan man agerar förhastat. Det är klokt – men det visar också hur svårt det är att planera och förbinda sig till beslut när osäkerheten är stor. Problemet är att ju längre osäkerheten består, desto större blir risken att projekt skjuts upp, vilket i sin tur påverkar investeringar och nyanställningar. Som en finanschef uttryckte det: "Uncertainty is the enemy of capital formation."
Datacenter – flaskhalsen verkar nu vara mark- och elförsörjning
Vi besökte flera bolag kopplade till ekonomin runt datacenter. Bland annat var vi i Virginia, som är hem för världens största kluster av den här typen av anläggningar. Vi besökte även ett elbolag och flera entreprenörer som levererar produkter och tjänster till datacenterbyggen. Efter samtal med flera aktörer ser vi att efterfrågan från de stora techbolagen fortfarande är hög. Prognoserna ser fortsatt goda ut in i 2025 och 2026, men utsikterna från 2027 är mer osäkra. Det är kanske inte så konstigt, med tanke på att de stora hyperscalarna – Microsoft, Alphabet, Amazon och Meta – har guidat för investeringar på 330 miljarder dollar under kalenderåret 2025.
Enligt leverantörerna har marknadsosäkerheten hittills inte lett till några förändrade prioriteringar hos dessa aktörer. Däremot är flaskhalsen inte längre tillgången på halvledare – utan på mark och en trygg och stabil elförsörjning. Det gör att datacenterbyggen nu flyttar till andra regioner, som Texas, Mississippi och North Dakota. För bolag som bygger datacenter är alltså tillgång på mark och el den avgörande frågan just nu. Samtidigt berättade ett av elbolagen vi mötte att de planerar att öka utbudet med bara hälften av den förväntade efterfrågan – ett resultat av att de vill agera försiktigt och konservativt.

Riskspridning
Under resan träffade vi många olika bolag från flera branscher. Osäkerhet var ett återkommande tema i samtalen. Vi fortsätter ändå att leta efter bolag med starka marknadspositioner och hållbara, motståndskraftiga affärsmodeller.
Vi tror på att ha en balanserad och diversifierad portfölj över sektorer, affärsmodeller och olika nivåer av återinvesteringar i förhållande till utdelningar och/eller återköp. Det innebär att vissa bolag kommer att ha högre förväntningar på långsiktig vinsttillväxt, medan andra kommer att ha högre direktavkastning i form av att en större andel av överskottskapitalet återförs till investerarna via utdelningar och återköp. Den samlade ambitionen är därför att sätta ihop en portfölj som över tid levererar rimliga utdelningar, återköp och vinsttillväxt. Det menar vi ger en god riskspridning.
Under resan har vi träffat flera bolag som vi anser vara intressanta kandidater till fonden. Vi har gjort en hel del analysarbete på dessa i förväg och kommer att följa upp flera av mötena i efterhand. Resan har därför varit ett viktigt bidrag till att identifiera och följa upp potentiella kandidater till fonderna.