Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Förvaltarkommentar ODIN Micro Cap oktober

Fonden tappade något i oktober men höll emot bättre än index som tappade betydligt mer.

Odinbilder, Odin bild

Hittills i år ligger fonden nu ett par procentenheter före index. Marknaden präglades av en rapportperiod med varierande utfall. Både småbolag och mikrobolagsindex gick ner under månaden. Hittills har rapportperioden varit varierande även för fonden, även om fonden har klarat sig bättre avkastningsmässigt jämfört med både småbolag och mikrobolag som helhet i oktober. Av de bolag som rapporterat har sex stycken varit bättre än väntat, sju stycken i linje och åtta stycken sämre än väntat.

Kontraktstillverkarna Hanza och Note steg mest under oktober. Särskilt Hanza rapporterade en förvånansvärt stabil försäljning som sticker ut jämfört med övriga kontraktstillverkare och med bättre lönsamhet nu när integrationen av OrbitOne lider mot sitt slut. Note lyckades hålla emot sin marginal trots stort organiskt tapp i kvartalet. Just lönsamheten i sämre tider har varit och är ett stort orosmoln i marknaden men än så länge har bolagen visat att de kan försvara marginalen bättre än vi befarat.

Sämst aktiekursutveckling såg Exsitec och Talenom. Exsitecs rapport var sämre än väntat på grund av marknaden och det parat med rekryteringar för framtiden vilket pressade lönsamheten. Talenom vinstvarnade inför sin rapport men redovisade en förbättrad lönsamhet jämfört med förra året. Vi blev däremot förvånade över nya strategin för bolagets egenutvecklade mjukvara som annonserades under månaden. Bolaget vill sälja den till kunder utanför bolaget och det kan vara ett sätt att kapitalisera på denna välinvesterade mjukvara. Lönsamheten i bolagets finska redovisningskonsultaffär utgör bevis för hur väl redovisningskonsulternas mer automatiserade arbetssätt inom mjukvaran medför högre lönsamhet. Däremot utgör förändringen också en risk för konkurrensen mot grundaffären och fokus för bolaget. Bolagets internationella affär tynger lönsamheten fortsatt men utrullningen av deras egna mjukvara pågår där. Vi bevakar noggrant med en fortsatt låg vikt i fonden.

Under månaden har vi köpt in Stendörren fastigheter i portföljen då vi deltog i den emission som bolaget gjorde under månaden.  Bolaget äger fastigheter med hög avkastning inom framför allt lager, logistik och lättindustri i huvudsak i Stockholmsnära områden. Bolaget har genomgått en spännande kvalitetsresa de senaste fem åren på det operationella planet och är nu i gång med mer tillväxtinvesteringar både i utveckling och förvärv med god förväntad avkastning. Värderingen är dessutom betydligt lägre än jämförbara bolag om vi tar hänsyn till värdet på den stora byggrättsportfölj som bolaget innehar.

Under månaden har vi återigen minskat i Cellavision efter en sämre än rapport än väntat. Rapporten var den andra i rad där USA utvecklas svagt och även om det finns logiska förklaringar till detta väljer vi att ta ner risken något. Bolaget är nu utanför topp tio-listan men fortfarande en viktig position eftersom vi fortfarande ser goda möjligheter för nya produkter och det fördjupade samarbetet med Sysmex att bära frukt över de kommande åren. Vi har även minskat något i vårt största innehav Harvia för att hantera en stor vikt efter en bra aktiekursutveckling men bolaget kvarstår som vår största position. Vi minskade även något i Momentum group då vi ser värderingen som något ansträngd.

ODIN Micro Cap fyller ett år den sista oktober och det är glädjande att se tillbaka på perioden av mycket god avkastning i absoluta tal både sedan start och hittills i år. Vi tackar för förtroendet och fortsätter som alltid att fokusera på hållbara kvalitetsbolag inom Odin-modellen.