Förvaltarkommentar ODIN Micro Cap mars
Mars blev en mycket svag månad för den svenska marknaden. Fonden gick ner under månaden men höll emot bättre än både mikrobolagsindex och breda index.

Även hittills i år har fonden klarat sig bättre än mikrobolagsindex.
Bäst aktiekursutveckling i mars hade två av fondens största innehav, Ependion och Rejlers. Ependions aktiekurs har hittills i år återhämtat sig efter ett tuffare år föregående år. Bolaget är väl positionerat med egna produkter inom flera stora investeringsteman som tåginfrastruktur och elnätsinvesteringar. Vi ser flertalet drivkrafter för hög tillväxt under många år framöver, särskilt för bolagets största affärsområde Westermo. Ett investeringsmässigt piggare Europa och Tyskland är också till fördel då bolaget har en betydande exponering. Rejlers släppte nya finansiella mål i slutet av månaden, men aktien har utvecklats väl sedan årsskiftet även innan dess efter en bra rapport. Målen var i sig inte oväntade utifrån vårt perspektiv, men aktien har fått en liten skjuts vilket sannolikt beror på att tillväxt och marginalambitionerna inte är reflekterade i multiplar som är åt det lägre hållet.
Sämst utveckling under mars såg Genovis utan några större bolagsspecifika nyheter. Även Emilshus gick sämre i mars likt flera andra fastighetsbolag.
Under månaden har vi valt att sälja Bergman & Beving. Vi tycker att värderingen i dagsläget redan återspeglar en stor del av potentialen och ser bättre möjligheter till riskjusterad avkastning på annat håll i portföljen i mindre bolag. Exempelvis har vi ökat i Idun Industrier. Däremot ser vi positivt på den eventuella avyttring av Skydda som Bergman & Beving undersöker och ser att det kapitalet kan sysselsättas till högre avkastning via förvärv likt de som gjorts under de senaste åren under Magnus Söderlinds ledarskap. Vi fortsätter att vara med på den långsiktiga resan i bolaget i ODIN Small Cap.
Under månaden har vi besökt Westermos (Ependion) produktion utanför Västerås. Vi besökte även Alligos centrallager i Örebro och Momentum Groups dotterbolag Askalon i Karlstad. Vi hade också enskilda möten med Novotek, Note och Idun Industrier.
Vi håller fast vid vår ambition att investera hållbart, även i en tid av osäkerhet kring hållbarhetsmål på politisk nivå. Ett exempel på detta är vårt fortsatta fokus på att minska klimatpåverkan från vår fond och säkerställa att våra bolag anpassar sig till Parisavtalet. Vid utgången av första kvartalet 2025 investerar vi i sju bolag som antingen redan har antagit klimatmål enligt Science Based Targets-initiativet (SBTi) eller har åtagit sig att göra det, vilket motsvarar över en fjärdedel av fondens värde.
Ett av dessa bolag är Marimekko, som vi redan klassificerar som ett hållbart företag tack vare deras satsningar på användning av hållbara material i sina produkter. Marimekko har under första kvartalet fastställt ett SBTi-mål med ambitionen att minska både sina direkta utsläpp (Scope 1 och 2) och sina indirekta utsläpp (Scope 3), exempelvis från textilproduktion, med sikte på 2030.
Exakt när i tiden konjunkturen ljusnar är svårt att förutse, men vi tror på att våra bolag är mycket väl positionerade för tillväxt och hög lönsamhet på sikt i och med sina starka nischpositioner. Vi ser också att det svenska och nordiska mikrobolagsuniverset fortsatt är dynamiskt, värdeskapande och med många möjligheter inom ramen för Odin-modellen.