Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Förvaltarkommentar ODIN Emerging Markets november

Donald Trumps omval som president i USA har präglat finansmarknaderna i november, och tillväxtekonomier står troligtvis inför en ny våg av protektionistisk politik. Trumps förväntade skärpning av handelsrestriktioner mot Kina, inklusive högre tullsatser och teknologiska restriktioner, har skapat oro för en intensifiering av handelskriget.

Odin EM, emerging markets

För Kina och andra tillväxtekonomier som är starkt integrerade i globala leveranskedjor innebär detta en betydande risk.

I september införde Kina en rad åtgärder för att stärka sin inhemska ekonomi och minska beroendet av utrikeshandel. Ett omfattande stimulanspaket från myndigheterna har fokuserat på att stärka likviditeten, stödja fastighetsmarknaden och främja ökad inhemsk konsumtion. Kinas centralbank, People’s Bank of China, har bland annat sänkt räntor och reservkrav för banker och lanserat program som ger försäkringsbolag och kapitalförvaltare medel för att investera på aktiemarknaden. Dessutom har kinesiska myndigheter gjort det möjligt för banker att låna ut mer kapital till statliga företag som köper upp osålda bostäder. Detta har inte bara stimulerat fastighetssektorn utan kan också ses som en strategisk förberedelse för att möta ökat tryck från internationella handelskonflikter.

När Kina offentliggjorde dessa åtgärder präglades den kinesiska aktiemarknaden av stark optimism, men under den senaste månaden har optimismen avtagit. Denna avmattning beror bland annat på investerarnas tvivel kring åtgärdernas långsiktiga effekt. Många investerare oroar sig för att de kortsiktiga åtgärderna inte adresserar grundläggande problem, såsom låg inhemsk efterfrågan och begränsad privat konsumtion. Frågan är om åtgärderna är tillräckliga för att stimulera ökad konsumtion och om myndigheterna kan presentera ytterligare åtgärder.

Det ökade handelskriget kan dock också skapa möjligheter. Andra tillväxtekonomier, såsom Indien, Vietnam, Malaysia och Filippinerna, har fått ökad uppmärksamhet som alternativ för investerare och företag som vill minska sitt beroende av kinesisk produktion. I fonden finns flera företag som kan dra nytta av att deras kinesiska eller amerikanska konkurrenter förlorar marknadsandelar på grund av det eskalerande handelskriget.

Trots den ökade osäkerheten på marknaderna i november har fonden klarat sig bra. Flera av våra företag har rapporterat solida resultat för tredje kvartalet. Ett par exempel är det indiska Garware och det polska Dino Polska. Garware, som producerar tekniska fibrer för allt från sportnät och rep till nät för fiskeodling, visar nu en accelererande tillväxt på upp till 20 procent och stark lönsamhet efter ett par år med svagare tillväxt under pandemin. Dino Polska har under det senaste året mött en utmanande marknad med hård prispress från konkurrerande dagligvarukedjor i Polen. Trots detta visar företaget sin starka position genom att leverera god tillväxt och bättre lönsamhet än förväntat. Företagets standardiserade och vertikalt integrerade modell ger dem en konkurrensfördel jämfört med konkurrenter som huvudsakligen kan konkurrera på pris.