Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Förvaltarkommentar ODIN Norden september

September blev ännu en bra månad på den nordiska aktiemarknaden.

Odin Norden

I de västerländska länderna pekar inflationstalen fortsatt nedåt. Det har även kommit en del makrotal som kan tyda på en viss försvagning på arbetsmarknaden. Med tydliga tecken på att inflationsmålet på 2 procent är inom räckhåll och tecken på viss avkylning i ekonomin har de flesta västerländska länder svarat med att sänka räntorna. Undantaget är Norge.

Den amerikanska centralbanken överraskade med en dubbel räntesänkning under månaden. Den europeiska centralbanken sänkte räntorna med 0,25 procent, vilket motsvarar de sänkningar som gjordes i juni. I Sverige sänkte man räntorna med ytterligare 0,25 procent efter att ha gjort två motsvarande sänkningar tidigare i år. I Danmark följer de den europeiska centralbanken och har därmed sänkt med totalt 0,5 procent från toppen.

Sammanfattningsvis har de amerikanska räntorna sänkts med 0,5 procent från toppen till 4,75–5 procent. De europeiska räntorna har sänkts med 0,5 procent till 3,5 procent, och Sverige har sänkt med 0,75 procent till 3,25 procent. I Norge har inga sänkningar genomförts och styrräntan ligger på 4,5 procent. Motiveringen från Norges Bank är hög löneinflation och svag norsk krona.

I samtliga länder förväntas ytterligare räntesänkningar framöver.

Nytt stimulanspaket i Kina
Kinesiska myndigheter lanserade i september ett nytt stimulanspaket som innebär lättnader inom både penningpolitiken, fastighetsmarknaden och aktiemarknaden. Det nya åtgärdspaketet tillför betydande lättnader i bank- och finanssystemet. Aktiemarknaderna har reagerat positivt på åtgärderna. Kommentarerna från de stora mäklarhusen är att åtgärderna inte är tillräckliga för att få fart på inhemsk konsumtion och för att vända de negativa trenderna på bostadsmarknaden.

Nyheter från våra bolag
I konkurrens med flera budgivare var det till slut DSV som fick tillstånd för köpet av DB Schenker från Deutsche Bahn. Transaktionen värderar Schenker till cirka 14,3 miljarder EUR. Förvärvet av Schenker är en transformerande transaktion för DSV och skapar en världsledande aktör inom den globala transport- och logistikindustrin. Tillsammans kommer DSV och Schenker att ha en sammanlagd omsättning på 293 miljarder DKK och cirka 147 000 anställda i mer än 90 länder. Kombinationen av de två företagen kommer att skapa stordriftsfördelar och ge ett bra erbjudande till kunderna. Ett utvidgat globalt nätverk, stordriftsfördelar inom drift och inköp kommer att ge stora möjligheter att ta tillvara synergier, erbjuda ett bättre erbjudande till kunderna och utveckla den kombinerade verksamheten de kommande åren. Det är självklart inte utan risk att genomföra ett så stort förvärv. Å andra sidan har DSV genomfört otaliga framgångsrika förvärv, de har god erfarenhet och historik av att genomföra förvärv och integration av företag, samt att skapa god lönsamhet.

Företagen fortsätter att göra förvärv
Vi har investerat i en rad företag som, förutom att befinna sig i marknader med underliggande organisk tillväxt, också gör värdeskapande förvärv. I september meddelade DSV, Assa Abloy och Vaisala om nya förvärv.