Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Fondexperten om börsutvecklingen: Därför har vi stor tilltro till den här typen av aktier

De här företagen bör kunna klara sig bra oavsett börsväder, säger Odins investeringsdirektör. Här är några av hans aktiefavoriter – och vilka han undviker.

Rädsla för ekonomiska nedgångstider i USA, fortsatta höga räntor, krig och oroligheter. Hittills har 2024 ändå varit bra börsår – trots stora svängningar på aktiemarknaden den senaste tiden, där vissa företag har fallit kraftigt i värde.

– Vi går en väldigt spännande höst till mötes, där mycket kommer att handla om geopolitiska frågor och valet i USA, säger investeringsdirektör Alexander Miller på Odin.

– Höstmånaderna är i regel kända för att vara månader där börserna kan svänga mycket. Men kraftiga och långvariga börsfall beror vanligtvis på ekonomiska nedgångstider, när företagens intäkter drabbas hårt, och vi ser ingen stor risk för det de kommande månaderna.

Miller påpekar att börsfallen i början av augusti främst var en motreaktion på att börserna har stigit jämnt och långsamt under en längre tid.

– När marknaden har stigit länge är den mer sårbar även för små besvikelser. Det är nästintill omöjligt att förutspå marknaden på kort sikt, då kursrörelser oftast beror på helt andra saker än bolagens fundamentala förhållanden. Det som är viktigt för oss är att se att de fundamentala förhållandena i ekonomin fortfarande är bra och att våra bolag tjänar pengar. Aktiekurserna kommer över tid att återspegla det underliggande värdeskapandet i företagen, säger han.

Undviker företag utan intäkter och de som har mycket skulder
Odin investerar långsiktigt i företag med hög avkastning och starka marknadspositioner.
- Vi investerar aldrig i företag utan intäkter, berättar Miller. Vi är inte heller förtjusta i företag med för mycket skulder.

– Vi vill äga företag som uppfyller Odin-modellens stränga krav på kvalitet. Genom att ha stränga krav på vilka företag vi ska investera i, undviker vi oftast de mest riskabla. Förvaltning av egna och andras pengar handlar i stor utsträckning om att undvika stora förluster. De sämsta investeringarna görs oftast i företag som är kraftigt belånade och/eller inte har en beprövad affärsmodell. De företagen håller vi oss undan från. Över tid är det ofta bra kvalitetsföretag som har gett den bästa avkastningen, säger investeringsdirektören.  

Följ ODIN Fonder på Linkedin

Har stor tro på de här aktierna
Miller lyfter fram fyra portföljbolag som exempel på vilken sorts aktier han tror kommer att klara sig relativt bra, även vid en eventuell ekonomisk nedgång.

Berkshire Hathaway
Superinvesteraren Warren Buffetts investeringsbolag kontrollerar en rad underliggande företag inom olika branscher. Bland de största positionerna hittar man allt från Apple och Bank of America till Coca-Cola och livsmedelsföretaget Kraft Heinz.

– Med sin diversifiering och relativt defensiva exponering kan företaget förväntas klara sig bra genom både börsfall och recessioner. Konglomeratet är väl positionerat för att leverera goda resultat. Den starka balansräkningen ger bra ränteintäkter och fungerar både som en krockkudde och en reserv om det skulle bli mer oro och osäkerhet på marknaden, säger Miller.

Otis
Världens största leverantör av hissar, rulltrappor och rullband erbjuder produkter och tjänster i över 200 länder. Företaget har nästan alla egenskaper som Odin letar efter; en ledande position, prissättningsmakt och kunder som sällan byter serviceleverantör.

– Att omkring 85 procent av rörelseresultatet kommer från servicekontrakt på mer än två miljoner hissar ger ett stabilt och förutsägbart kassaflöde som växer över tid och kan användas till utdelningar eller återköp av egna aktier, säger Miller.

Otis har installerat denna skräddarsydda glashiss i Empire State Buildings observationsdäck på 102 våningen. Det var även Otis som konstruerade och installerade byggnadens ursprungliga hissar år 1931. (FOTO: Otis)

Veidekke
Ett av Skandinaviens största entreprenörsföretag, som har levererat god avkastning över tid.

– Entreprenörsverksamhet handlar om förnuftig riskhantering, och här är det en fördel att vara en stor aktör med goda rutiner. Trots den senaste tidens snabba ränteuppgång har orderingången varit bra, och vi förväntar oss gradvis bättre marginaler när kostnadsinflationen har avtagit, säger Miller.

Det började med gatsten i Norge 1936. Idag bygger Veidekke vägar, tunnlar, broar och byggnader i hela Skandinavien. (FOTO: Veidekke)

Essity
Ett hygien- och hälsobolag som har försäljningsverksamhet i cirka 150 länder. Essity producerar bland annat pappershanddukar, toalettpapper, blöjor och bindor, och står bakom välkända varumärken som Tork, Libero, Tena och Libresse.

– Essity har en världsledande position på marknaden för toalett- och pappershanddukar, och efterfrågan på företagets produkter är stabil. Samtidigt är aktien attraktivt värderad, avslutar Miller.