Förvaltarkommentar ODIN Sverige augusti
Augusti inleddes med branta fall och stor turbulens på flera börser, särskilt i Japan, Taiwan och Sydkorea, men även i den amerikanska IT-sektorn.
Stockholmsbörsen drabbades också, fast i mindre utsträckning, och vid slutet av augusti hade den svenska marknaden i princip återhämtat sig till där den var i slutet av juli. Även om augusti inte blev någon särskilt god månad i absoluta tal blev det den femte månaden i rad där ODIN Sverige utvecklades bättre än sitt jämförelseindex.
Vi har inte gjort några stora ändringar under månaden, men vi har ökat våra positioner i Axfood, Fortnox och Munters, som alla tre kommit ned på vad vi bedömer som tillfälliga faktorer. I Axfood kom aktien ned på grund av en svag Q2-rapport, som var den sista från avgående VD Klas Balkow, vilket bl.a. berodde på infasningsproblem med det nya logistikcentret i Bålsta, som vi tror är övergående. I Fortnox föll aktien 14 procent då VD Tommy Eklund meddelade sin avgång, men efter samtal med både styrelseordförande och VD bedömer vi detta som odramatiskt. Munters rapporterade urstark lönsamhet i juli, men föll tillbaka efter att dess amerikanska konkurrent Vertiv meddelade att de förväntar sig lägre ordertillväxt framöver (efter +57 procent i Q2). Munters har varit den aktie i portföljen som utvecklats bäst de senaste åren, och vi har kontinuerligt skalat positionen. Men nu när Munters har presterat så starkt, samtidigt som de kontinuerligt förbättrat sin position för framtiden, och priset på aktien fortfarande är attraktivt, så har vi istället valt att utöka positionen något.
Vi har finansierat investeringarna ovan med att bl.a. minska våra positioner i Beijer Ref och Sagax. Vår bedömning är att båda dessa bolag presterar på en mycket hög nivå, och att de är välpositionerade för framtiden, men det reflekteras också i deras aktiekurser. Så när det dykt upp möjligheter i andra kvalitetsbolag där vi bedömt prislappen som mer attraktiv har vi prioriterat dem.
I augusti fick vi också portföljens sista Q2-rapport från NIBE. Rapporten var svag men estimaten var också låga så rapporten kom in ungefär i linje med förväntningarna. Möjligen har man nu passerat botten i efterfrågan på värmepumpar (som bl.a. drabbats av för stora lager i återförsäljarledet), men givet den tuffa situationen har vi valt att fortsätta med en försiktig portföljvikt (ca. 1,3 procent av portföljen i dagsläget). Rapportsäsongen för det andra kvartalet 2024 är därmed avslutad, med nio rapporter som var bättre än väntat, 16 rapporter i linje med förväntningarna, och fem rapporter som var svagare än väntat.
Ytterligare en nyhet under månaden var att Hemnets VD Cecilia Beck-Friis meddelade att hon kommer avgå när en efterträdare utsetts. Även om vi bedömer detta som relativt odramatiskt också, så är Hemnet högt värderat efter enormt starka prestationer under en längre period, varför vi har och bibehåller en låg portföljvikt även i Hemnet (1,1 procent av portföljen i skrivande stund).
Flera av våra portföljbolag har presenterat sina verksamheter på investerarkonferenser efter semestern och vi har varit på plats och lyssnat på och träffat dem. Som alltid vill vi äga de allra bästa bolagen, och vi vill äga dem länge. Vi definierar de bästa bolagen som de bolag med bäst kombination av stark historisk prestation och position för framtiden, och som vi dessutom kan köpa in till rimliga priser. Vi har fått en uppdaterad logotyp och grafisk profil under sommaren, men vår investeringsfilosofi, ODIN-modellen med sina tre P:n, förblir densamma.
Om två månader firar ODIN Sverige 30 år vilket vi ser fram emot. Trots en hel del turbulens läng vägen, med en IT-bubbla som sprack, en djup finanskris, Europakris, pandemi, inflationschock och Krig i Ukraina, så har ODIN Sveriges långsiktiga resa varit enormt framgångsrik, och vi ser mycket fram emot att följa de kommande 30 åren.