Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Förvaltarkommentar ODIN Sustainable Corporate Bond augusti

ODIN Sustainable Corporate Bond genererade en positiv avkastning i augusti, men släpade efter sitt jämförelseindex.

De amerikanska långräntorna föll för fjärde månaden i rad och marknaden har tydliga förväntningar om en rad räntesänkningar med start vid Fed-mötet i september. Den amerikanska 10-åriga statsobligationsräntan sjönk 13 punkter för att avsluta månaden på 3,9 procent, medan den tyska motsvarande räntan var oförändrad på 2,3 procent i augusti. Även i euroområdet prisas en räntesänkning in i september, efter att Europeiska centralbanken levererade en första sänkning i denna cykel i juni. På den europeiska kreditmarknaden steg kreditmarginalerna markant i samband med marknadsturbulensen i början av augusti, för att sedan ticka stadigt nedåt under hela månaden och sluta ungefär där de började.

Investering i tre gröna obligationer, försäljning av en grön obligation
I augusti investerade fonden i tre gröna obligationer och sålde en grön obligation. Fonden sålde resten av sitt innehav i en grön obligation utgiven av det brittiska vatten- och avloppsbolaget Thames Water Utilities, efter att ha minskat sin position i obligationen förra månaden. Försäljningen genomfördes med stöd av fondens mandat, då obligationen nedgraderades från investment grade (obligationer med hög kreditvärdighet) till high yield (obligationer med högre kreditrisk).

Hafslund
Fonden investerade i en grön obligation utgiven av den norska energi- och infrastrukturkoncernen Hafslund. Merparten av lånebeloppet planeras att allokeras till utveckling av bolagets vattenkraftverk, samt arbete med biologisk mångfald i anslutning till vattenkraftverken. Dessutom förväntas en del av medlen gå till investeringar i vindkraft, solkraft och koldioxidinfångning. Obligationen bidrar till flera av fondens hållbarhetsteman, men kommer främst att bidra till förnybar energi och energieffektivisering.

UPM-Kymmene
Fonden investerade i en grön obligation utgiven av den finska skogsindustrikoncernen UPM-Kymmene. Bolaget utvecklar förnybara träbaserade alternativ till traditionella fossilbaserade material, till exempel genom att ersätta plast i konsumentprodukter, stål och cement i byggbranschen eller fossila bränslen i trafik och flyg. Lånebeloppet från obligationen kommer huvudsakligen att finansiera utvecklingen av sådana produkter, bland annat ett biokemiskt raffinaderi i Tyskland för produktion. Delar av obligationen förväntas också finansiera avfallshantering och förebyggande av föroreningar, till exempel utveckling av återvinningslösningar för biprodukter från massaproduktion. Obligationen bidrar till fondens hållbarhetsteman Low Carbon Footprint och Circular Economy and Resource Efficiency.

Amprion
Vi investerade också i en grön obligation utgiven av Amprion, en av de fyra stora elnätsoperatörerna i Tyskland. Tyskland siktar på att täcka 100 procent av landets elbehov med förnybara källor senast 2035, en ökning från 42 procent 2021. För att uppnå dessa mål krävs omfattande investeringar i elnätets infrastruktur. Medlen från denna obligation är öronmärkta för att uppgradera och expandera det tyska elnätet, en viktig åtgärd för att integrera en större andel förnybar energi och för att påskynda utfasningen av fossila bränslen i energisystemet. Obligationen bidrar till fondens hållbarhetstema Hållbara transporter och infrastruktur.