Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Förvaltarkommentar ODIN Global augusti

Augusti månad började med ett kraftigt fall på världens börser, ledda av Japan.

Fallet i Japan drevs av en omvändning av så kallade "carry trades", där aktörer har lånat japanska yen till låga räntor och återinvesterat i räntebärande papper och aktier i andra valutor med högre ränta. I USA kom svaga sysselsättningssiffror, vilket skapade oro för att Fed har varit för långsam med att sänka räntan. Marknaden återhämtade sig dock i mitten av månaden, och S&P 500 avslutade månaden bara marginellt under toppen från mitten av juli. Amerikanska teknikaktier, representerade av Nasdaq-indexet, hade, liksom i juli, en svagare utveckling än övriga marknaden.

Vi har tagit in ett nytt företag i fonden under augusti. Amerikanska Keysight är ett bolag vi har följt länge. Företaget är ledande inom elektronisk test- och mätutrustning som används i olika industrier, främst inom telekommunikation där man testar allt från signalstyrka i mobiltelefoner till hela telekommunikationsnätverk. Efterfrågan på Keysights produkter, som består av både fysisk testutrustning och mjukvara, är något cyklisk. Kundernas behov av testutrustning varierar beroende på deras utveckling av nya produkter och produktstandarder. 5G-produktcykeln är nu i ett mer moget skede, vilket gör att efterfrågan på Keysights produkter är under normal nivå. Vi förväntar oss dock att efterfrågan kommer att öka igen när nya standarder testas och 6G-cykeln inleds. Vi anser att marknaden just nu undervärderar Keysight givet det förväntade uppsvinget i efterfrågan.

Keysights konkurrensfördelar ligger främst i deras breda produktutbud, starka varumärke och nära samarbete med kunder, vilket gör att de ligger i framkant när nya standarder och produkter ska testas. De är också delvis vertikalt integrerade, vilket gör att de kan komma ut på marknaden snabbare med nya produkter. Företaget har en erfaren ledning som har styrt företaget genom en lång period av lönsam tillväxt. Finansiellt är företaget stabilt och har minimalt med skulder. Vi tror att Keysight kommer att förbli ledande på den snabbt växande marknaden för testutrustning under lång tid framöver, inte bara inom telekommunikation utan också inom bilindustrin, flyg- och rymdindustrin, datacenter och halvledare. Risken på kort sikt är att uppsvinget i efterfrågan tar längre tid än förväntat.

Bland företagsresultaten denna månad är det värt att nämna Beazley och Bunzl på den positiva sidan och Dollar General som besvikelse. Specialförsäkringsbolaget Beazley överträffade förväntningarna, främst tack vare lägre förluster än förväntat. Distributören Bunzl överraskade positivt, framför allt genom starka marginaler och kassaflöde. En stark balansräkning i kombination med starkt kassaflöde gör att företaget meddelar att de kommer att genomföra återköp av egna aktier, samtidigt som de fortsätter att göra förvärv.

När det gäller Dollar General, som vi köpte i juni 2023, var vi lite för tidiga. Vi förväntade oss att efterfrågan och marginalerna skulle stabilisera sig på en högre nivå efter en svag period efter covid. Andra kvartalets resultat visar dock att de fortfarande påverkas negativt av att deras kärnkunder, hushåll med en inkomst under 35 000 dollar, är under ekonomisk press. Detta leder till en svagare efterfrågan på högmarginalprodukter som säsongsvaror. Efterfrågan på livsmedel och förbrukningsvaror ökade, men detta segment har lägre marginaler. Företaget upplever också en högre grad av svinn, samtidigt som de investerar mer i sina anställda och sina butiker, vilket också bidrar till att minska rörelsemarginalen.