Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Förvaltarkommentar ODIN Micro Cap augusti

Augusti inleddes dramatiskt. Det var branta fall i bland annat Japan som smittade av sig globalt, speciellt på amerikanska IT bolag.

Under månaden såg vi därefter en stabilisering på den svenska marknaden, men mikrobolag ligger efter lite större bolag avkastningsmässigt. Fondens avkastning blev negativ både i absoluta och relativa termer i augusti.

Två av fondens stora innehav, BTS och Stille, har varit svaga avkastningsmässigt under månaden. Stille utvecklades negativt efter att ha utvecklats mycket starkt sedan ett större förvärv i slutet av förra året. Bolaget är en av fondens bästa bidragsgivare sedan start.

BTS Q2 rapport som vi tyckte var bra totalt sett räckte inte till eftersom den också visade på signifikant motvind i Europa och några försenade projekt. En av anledningarna till att vi äger BTS är för att bolaget visat på stor handlingskraft och motståndskraft i sämre tider. Det har blivit särskilt tydligt från pandemin och framåt. Vi tror att BTS agerat fort även i detta fall. Vi är dock ödmjuka för att ett kraftigt försämrat konjunkturläge kan medföra försenade projekt och mindre investeringsvilja i BTS tjänster, men rapporten visade snarare på en återhämtning på bolagets stora marknader (exempelvis USA) efter en långsammare period. Europa är en relativt liten del av bolagets försäljning. Vi ser därför detta som en tillfällig svaghet och har behållit vår stora vikt i bolaget.

Bästa bidragsgivare
De aktier som utvecklades bäst under månaden var Emilshus, Harvia och Hanza. Harvia är fondens största innehav och bolaget rapporterade en stark rapport med hög organisk tillväxt i början av augusti. Vi har minskat vår position i Emilshus som efter en stark kursutveckling fått en högre värdering. Vi har också minskat vår position något i Exsitec till men bolaget kvarstår som en viktig position.

Nya innehav
Under månaden har vi köpt in CTT i fonden. Vi har ägt CTT i ODIN Small Cap sedan fondens start, och bolaget kompletterar även Micro Cap på ett bra sätt både kvalitetsmässigt och sett till underliggande drivkrafter. Värderingen har kommit ner något efter att Boeing annonserat en tillfällig förskjutning i produktionen av flygplan. Vi ser potential för bolaget att öka penetrationen ytterligare av sina befuktningssystem till flygplan samtidigt som det driver en otroligt lönsam eftermarknadsaffär. Ett nytt samarbete med Liebherr är också spännande för möjligheterna på privatjetsmarknaden.

Bolagsbesök
Vi fortsätter som alltid att fokusera på välskötta bolag som vi kan vara stolta ägare av på lång sikt. Ett exempel på de bolagsmöten som vi haft under månaden är ett fysiskt besök i Hanzas imponerande fabriker i Värmland. Vi tror att deras erbjudande som kontraktstillverkare är starkt och unikt, men är också ödmjuka inför den lite sämre konjunktur som de befinner sig i och de stora investeringar som bolaget tar. Vi har därmed balanserat det med en lite lägre vikt i portföljen. Vi försöker alltid balansera både bolagsspecifika risker och externa risker och sätta samman en portfölj med olika drivkrafter som ska klara av olika miljöer på marknaden.