Förvaltarkommentar ODIN Norge augusti
Under augusti avslutades rapporteringsperioden för andra kvartalet, och återigen kan vi konstatera att företagen i ODIN Norge presterar relativt bra.
Generellt sett är vi särskilt positiva till marginalutvecklingen, som visar kvaliteten i de företag vi äger.
Trots att börserna har varit relativt starka även under 2024, har makrobilden varit något mer blandad, beroende på vilket land eller region man tittar på. Vi ser också relativt stora skillnader mellan enskilda sektorer – vilket naturligtvis inte är särskilt ovanligt i sig, men en påminnelse om att ett förenklat synsätt på makroekonomin inte räcker för att bedöma företagens framtidsutsikter.
En särskild nyhet under månaden var att Sparebanken Vest kom överens om att slå sig samman med Sparebanken Sør, och därmed bilda en ännu större regional bank med tillhörande synergieffekter. ODIN Norge har en betydligt större andel sparbanker i portföljen än vad som gäller för fondindex, och vi tror på fortsatt god lönsamhet på den marknaden.
Det är också värt att nämna att laxodlingsföretaget Måsøval, om än bara för ett kvartal, levererade de högsta marginalerna i hela branschen.
Det är flera aktier som har bidragit till fondens avkastning under 2024, men det är värt att särskilt nämna Kongsberg Gruppen, DOF Group, Subsea 7 och Multiconsult.
Förändringar i portföljen
Under månaden har vi gjort vissa förändringar i enskilda aktier, inklusive en ökning i Autostore och Gjensidige.
Tålamod på aktiemarknaden
På Odin fokuserar vi på kvalitetsbolag eftersom vi anser att sådana företag ger andelsägarna den högsta riskjusterade avkastningen över tid. Vi har ett långsiktigt perspektiv – och det har den logiska konsekvensen att eftersom aktiemarknaden ständigt ändrar sin syn på vilka aktier som är hetast, kommer vi alltid vid en given tidpunkt att ha aktier som är impopulära och där kursutvecklingen därför är svagare än marknaden i övrigt.
Detta kräver ett stort mått av tålamod – men det är ett tålamod som över tid lönar sig väldigt väl. Vi tror också att vi sällan kan förutsäga exakt hur eller när ett företags position kommer att bli mycket gynnsam. Ett exempel är Kongsberg Gruppen, som alltid har haft en stark position inom sitt försvarssegment, men där detta verkligen blev synligt efter Rysslands angrepp på Ukraina. Om man tittar på aktiekursens graf ser man att den var nästan platt i 10 år (!) innan den sedan nästan tiodubblades på relativt kort tid.
Däremot har vi inget tålamod när det gäller om något av portföljbolagen agerar på ett sätt som strider mot vad vi anser är god styrning och riskhantering. Vi är aktiva investerare och agerar snabbt och kraftfullt för att påverka ledningen och styrelsen i en positiv riktning.