Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Odin
Hållbar förvaltning
Aktivt ägarskap

Aktivt ägarskap

Odin som ägare

I Odin är vi aktiva ägare i våra bolag. Det innebär att vi använder vår röst som aktieägare för att skapa medvetenhet kring hållbarhet och påverkar våra portföljbolag att stärka sitt hållbarhetsarbete. Detta bidrar till att rusta företagen för framtida utmaningar och gynnar både företagen och aktieägarna. Vi röstar på årsstämmor, deltar i valberedningar i Norden och upprätthåller dialog med företagen vi är investerade i.

Generalförsamlingar

Odins förvaltare har som mål att rösta på alla årsstämmor i våra bolag. Generalforsamlingen är den högsta myndigheten i företaget. Där har aktieägarna möjlighet att utöva inflytande över företagen genom sin röstning och säkerställa god företagsstyrning genom val av styrelsemedlemmar.

Se Odins riktlinjer för röstning och hur vi röstar i hållbarhetsbiblioteket på Odins webbplatser.

Valberedningar

Odins fonder är begränsade i storlek och innehåller vanligtvis runt 30-35 företag. Det innebär att vi i många fall är betydande ägare i de företag vi investerar i. Odin deltar i valberedningar för att säkerställa att personer med rätt kompetens kommer in i företagens styrelser. Styrelsen är aktieägarnas representanter och ska säkerställa att företagets strategi skapar värde för aktieägarna.

Företagsdialog

Odins förvaltare har en nära dialog med de företag de har investerat i, särskilt mindre företag på våra hemmamarknader. I större globala företag där vi är mindre ägare är det fördelaktigt för oss att samarbeta med andra investerare för att öka vår påverkanskraft. Det är en bedömning från fall till fall om det är lämpligt att genomföra företagsdialog på egen hand, eller om vi ska samarbeta med andra investerare genom till exempel UNPRI Collaboration Platform.

I Odin är hållbarhet en naturlig del av den regelbundna dialogen med företagen och informationsutbytet. Det är proaktiva dialoger där målet är att förstå företagen och riskerna bättre, samt att ge våra återkopplingar på företagets arbete med hållbarhet. Vi upplever att flera företag vill höra våra perspektiv på till exempel: utveckling inom deras sektorer eller möjliga förbättringspotentialer. Det är viktigt för oss som aktiva ägare att vara en sparringpartner för våra portföljbolag. Det kommer även att förekomma fall där vi genomför riktade dialoger, med fokus på specifika teman och/eller sektorer, där syftet är att bidra till att förbättra företagets ESG-prestation.

Det finns också situationer där Odin måste föra dialog med företagen på grund av specifika incidenter som kan strida mot våra riktlinjer för ansvarsfull förvaltning. I sådana situationer kommer vi omedelbart att kontakta företaget för en dialog för att få mer insikt i saken och bedöma risken för brott mot Odins riktlinjer.