Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Odin
Hållbar förvaltning
ESG är integrerat i bolagsanalysen

ESG är integrerat i bolagsanalysen

Hållbarhet som en del av analysen

I Odin är vi selektiva i urvalet av företag vi vill investera i. Hållbarhet är en grundläggande del av vår investeringsfilosofi och ingår i analysen vid investeringsbeslut. Odins fonder är begränsade i storlek och innehåller vanligtvis runt 30-35 företag. Det gör att vi har möjlighet att göra grundliga analyser och arbeta nära de företag vi väljer att inkludera i fonderna.

För det första använder vi kriterier för exkludering. Dessa kriterier är uttrycker tydligt vilka företag Odins fonder inte ska vara investerade i (se mer om dessa kriterier under punkten "Observation och uteslutning"). Kriterierna, som att vi inte investerar i kontroversiella vapen eller företag som bryter mot mänskliga rättigheter, sätter de yttre gränserna för vårt investeringsunivers. Kriterierna ska ge kunden trygghet om vilka aktiviteter de inte är investerade i genom Odins fonder.

För det andra integreras hållbarhetsbedömningar i analysen av de företag vi är intresserade av att investera i. Vi bedömer både hållbarhetsrisker och -möjligheter för företagen, samt hur styrelsen och ledningen är rustade för att hantera dessa. Målet är att säkerställa att alla företag som inkluderas i våra fonder drivs på ett bra sätt och kan hantera sina risker. Över tid tror vi att företag med vilja och förmåga till hållbar omställning kommer att skapa meravkastning.

Hållbara investeringar

Alla Odins fonder integrerar hållbarhet i förvaltningen av fonden och har satt upp mål om andelen hållbara investeringar. Dessutom har Odin två fonder som har hållbara investeringar som mål.

Odin Sustainable Equities och Odin Sustainable Corporate Bond (artikel 9-fonder enligt SFDR) investerar endast i hållbara företag. Hållbara företag är företag med intäkter från aktiviteter som bidrar till FN hållbarhetsmål, samtidigt som företagen inte har väsentliga negativa bidrag till hållbarhet och god ägarstyrning.

Läs om vår metod för att definiera vilka företag som är hållbara: