Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Odin
Hållbarhetsbibliotek
Öppenhetslagen

Om öppenhetslagen

Odin har en egen policy för att säkerställa grundläggande mänskliga rättigheter och anständiga arbetsförhållanden.

Om Öppenhetslagen

Företagets policy bygger på att genom all sin verksamhet bidra till hållbar utveckling och att systematiskt arbeta för att säkerställa att företaget inte bidrar till negativ påverkan på människor, samhälle och miljö. Detta innebär att företaget under inga omständigheter ska bedriva verksamhet som strider mot respekt för grundläggande mänskliga rättigheter och anständiga arbetsförhållanden. Vårt ansvar inkluderar att undvika och hantera negativa konsekvenser relaterade till anställda, mänskliga rättigheter, miljö, mutor, konsumenter och företagets styrning, som kan kopplas till företagets verksamhet, leverantörskedjor och andra affärsrelationer.

Öppenhetslagen, som trädde i kraft i Norge den 1 juli 2022, har bidragit till ökad uppmärksamhet kring detta tema. Lagens syfte är att främja företagens respekt för grundläggande mänskliga rättigheter och anständiga arbetsförhållanden i samband med produktion av varor och tillhandahållande av tjänster, samt att säkerställa allmänhetens tillgång till information om hur företag hanterar negativa konsekvenser för grundläggande mänskliga rättigheter och anständiga arbetsförhållanden.

Vi har förbundit oss att säkerställa att grundläggande mänskliga rättigheter och anständiga arbetsförhållanden respekteras i vårt dagliga arbete. Grundläggande mänskliga rättigheter och anständiga arbetsförhållanden är för oss relevanta på flera sätt, som samhällsaktör, arbetsgivare och vid inköp av varor och tjänster. Internationella standarder för mänskliga rättigheter och anständiga arbetsförhållanden är också en central del av ESG-bedömningarna och hållbarhetshänsynen i investeringsprocessen. Detta utgör själva kärnan i arbetet med S-delen i ESG. Våra riktlinjer för ansvarsfull förvaltning bygger på de viktigaste internationella standarderna för mänskliga rättigheter och riktlinjer för due diligence kopplade till ansvarsfullt företagande – FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter och OECD:s riktlinjer för ansvarsfullt företagande.

Redogörelsen, upprättad i enlighet med Öppenhetslagen, beskriver hur vi arbetar för att främja respekt för mänskliga rättigheter och anständiga arbetsförhållanden i våra roller som arbetsgivare, inköpare och ansvarsfull kapitalförvaltare.

Vi besvarar även förfrågningar om due diligence-bedömningarna i enlighet med informationsplikten i Öppenhetslagen.

För frågor om redogörelsen och vårt tillvägagångssätt när det gäller grundläggande mänskliga rättigheter och anständiga arbetsförhållanden, kontakta compliance@odinfond.no.