Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Odin
Hållbarhetsbibliotek
UN Global Compact

UN Global Compact

Alla företag vi investerar i ska agera i enlighet med principerna i FN Global Compact. Dessa principer handlar om mänskliga rättigheter, arbetsrätt, miljö och anti-korruption.

Så förhåller vi oss till FN Global Compact

Företagens hållbarhet börjar med ett företags värdesystem och en principbaserad inställning till att bedriva affärer. Detta innebär att driva verksamheten på ett sätt som, åtminstone, uppfyller grundläggande ansvar inom områdena mänskliga rättigheter, arbetsrätt, miljö och anti-korruption. Ansvarsfulla företag tillämpar samma värderingar och principer oavsett var de är verksamma och är medvetna om att goda metoder inom ett område inte kompenserar för skada inom ett annat. Genom att integrera FNGlobal Compacts Tio Principer i sina strategier, policyer och rutiner, samt etablera en kultur av integritet, upprätthåller företag inte bara sina grundläggande ansvar gentemot människor och planeten, utan lägger också grunden för långsiktig framgång.

De Tio Principerna i FNs Global Compact är hämtade från: den Allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna, Internationella arbetsorganisationens (ILO) deklaration om grundläggande principer och rättigheter i arbetslivet, Rio-deklarationen om miljö och utveckling, samt FNs konvention mot korruption.

Mänskliga rättigheter

  • Princip 1: Företag ska stödja och respektera skyddet av internationellt proklamerade mänskliga rättigheter; och
  • Princip 2: säkerställa att de inte är delaktiga i kränkningar av mänskliga rättigheter.

Arbetsrätt

  • Princip 3: Företag ska upprätthålla föreningsfrihet och ett effektivt erkännande av rätten till kollektiva förhandlingar;
  • Princip 4: avskaffandet av alla former av tvångs- och tvångsarbete;
  • Princip 5: det effektiva avskaffandet av barnarbete; och
  • Princip 6: elimineringen av diskriminering i fråga om anställning och yrke.

Miljö

  • Princip 7: Företag ska stödja ett försiktighetsförhållningssätt till miljöutmaningar;
  • Princip 8: vidta initiativ för att främja större miljöansvar; och
  • Princip 9: uppmuntra utveckling och spridning av miljövänlig teknik.

Anti-Korruption

Princip 10: Företag ska motverka alla former av korruption, inklusive utpressning och bestickning.