Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Odin
Hållbarhetsbibliotek
PAI Statement

Uttalade om de viktigaste negativa effekterna på hållbarhet

Denna deklaration gäller för ODIN Forvaltning AS och beskriver hur vi tar hänsyn till de viktigaste negativa effekterna av våra investeringsbeslut på hållbarhetsfaktorer i enlighet med Artikel 4 i EU offentliggörandeförordning (EU-förordning 2019/2088).

Bakgrund och omfattning

Offentliggörandeförordningen ställer krav på information som ska ges om hållbarhet för finansiella produkter. Denna informationsskyldighet omfattar klimat- och miljöpåverkan, sociala frågor och arbetsrättsliga frågor, respekt för mänskliga rättigheter samt anti-korruptionsarbete.

Denna deklaration gäller från och med den 15 juni 2023 och kommer att revideras årligen.

Beskrivning av de viktigaste negativa effekterna på hållbarhetsfaktorer (dvs. PAI indikatorer)

I enlighet med Odins gällande riktlinjer för ansvarsfull förvaltning integreras hållbarhetsaspekter i alla investeringsbeslut, bland annat genom övervakning av brott mot internationella normer, aktivt ägarskap och exkluderingskriterier. Dessa riktlinjer är tillgängliga i sin helhet här.

PAI-indikatorerna (Principal Adverse Impact) är ett standardiserat sätt att mäta de viktigaste negativa effekterna som våra investeringsbeslut har på hållbarhetsfaktorer. Vårt mål är att minimera sådan negativ påverkan.

Odin bedömer de viktigaste negativa effekterna på hållbarhet på företagsnivå och använder PAI-indikatorerna i ESG-analysen på fond- och mandatnivå.

Odin kommer att samla in PAI-data för alla obligatoriska indikatorer samt ytterligare tre indikatorer enligt Tabell 2. Listan över PAI-indikatorer kommer att granskas årligen och uppdateras i takt med att tillgången till och kvaliteten på data förbättras.

Följande obligatoriska PAI-indikatorer övervakas och bedöms:

Följande obligatoriska PAI-indikatorer övervakas och bedöms:

Övergripande riktlinjer för att kartlägga och prioritera negativa effekter på hållbarhet

Med stöd från vårt ESG-team övervakar våra förvaltare regelbundet de utvalda PAI-indikatorerna för enskilda investeringar i våra fonder och investeringsmandat. Syftet är att identifiera faktisk negativ påverkan på hållbarhetsfaktorer bland våra investeringar, eller förhöjd risk för sådan negativ påverkan. Detta görs antingen genom intern analys eller med hjälp av data som erhålls från en tredjepartsleverantör. Om sådan negativ påverkan eller förhöjd risk för negativ påverkan upptäcks i en av våra investeringar, genomgår investeringen en intern utvärdering och en åtgärdsbeslut fattas, exempelvis genom företagsdialog eller avyttring.

PAI-data används av våra förvaltare i ESG-analysen av våra investeringar och är en integrerad del av investeringsprocessen.

Metodik för kartläggning av negativa effekter på hållbarhet

Våra riktlinjer för ansvarsfull förvaltning beskriver hur grundläggande hänsyn till negativ påverkan på hållbarhet har integrerats i investeringsprocessen. Dessa riktlinjer är förankrade i vårt åtagande till FNs Principer för ansvarsfulla investeringar (antagna i juni 2012) och inkluderar bland annat norm- och produktbaserad screening samt exkluderingar tvärs över våra investeringsprodukter. Vår metodik för kartläggning av negativa effekter på hållbarhet bygger vidare på våra etablerade riktlinjer för ansvarsfull förvaltning.

Övervakning av PAI-indikatorerna

Vi samlar in information om PAI-data direkt från de företag vi investerar i och/eller från tredjepartsleverantörer. Insamling och bedömning av PAI-data sker kvartalsvis för befintliga investeringar eller på ad hoc-basis i samband med analys av potentiella nya investeringar.

I vår övervakning av PAI-indikatorerna i befintliga investeringar använder vi en riskbaserad metod, där vårt fokus ligger på att identifiera förändringar i risknivån som innebär en ökning av negativ påverkan på hållbarhet i en underliggande investering. Vi bedömer varje utgivares PAI-prestation, både totalt och på enskilda indikatorer. Det görs en bedömning av vilka indikatorer som är mest relevanta för företaget och en utvärdering av företagets prestation på dessa relevanta indikatorer. Vilka indikatorer som är mest relevanta varierar mellan sektorer, företag och geografiska regioner.

Brott mot FNGlobal Compacts principer och inblandning i produktion av kontroversiella vapen är brott mot fondens riktlinjer och leder till exkludering av företaget.

Företag med en negativ utveckling i PAI-prestation, totalt eller på en väsentlig enskild indikator, analyseras av ESG-teamet och ansvarig förvaltare. För företag där det identifieras en risk för en bestående ökning av negativ påverkan på hållbarhet, på grund av dålig PAI-prestation över flera PAI-indikatorer eller på en väsentlig PAI-indikator för sektorn företaget tillhör, inleds en dialog direkt med företaget med en uppmaning att vidta åtgärder för att minska den negativa påverkan på specifika PAI-indikatorer. En sådan dialog kan vi initiera på egen hand eller i samarbete med andra investerare. Om företaget visar vilja att vidta nödvändiga åtgärder, följs utvecklingen löpande upp för en förbättring av PAI-prestationen av ESG-teamet och ansvarig förvaltare. Förutom företagsdialog använder vi även vår rösträtt på bolagsstämmor för att påverka företag vi investerat i att minska eventuell negativ påverkan.

Ett företag kan sättas under observation om en händelse inträffar som har en väsentlig negativ påverkan på en PAI-indikator. Till exempel kan ett brott mot normbaserade principer ge grund för observation. ESG-teamet och ansvarig förvaltare genomför då en analys av händelsen och bedömer om detta innebär en bestående ökad negativ påverkan. Som en del av denna bedömning läggs vikt vid att företaget i sin kommunikation kring händelsen visar vilja och förmåga att vidta åtgärder som på ett tillfredsställande sätt minskar den negativa påverkan.

Referenser till internationell standard

Vi ska arbeta målmedvetet för att minska belastningen på klimat och miljö från våra investeringsbeslut i linje med Parisavtalet, helst genom att sätta mätbara mål för minskning av utsläpp i våra portföljer. Våra riktlinjer för ansvarsfull förvaltning och användning av PAI bygger på internationella konventioner och normer, bland annat:

  • FN Global Compact
  • FN:s principer för ansvarsfullt ägande
  • OECDs riktlinjer för multinationella företag
  • OECDs principer för ägarstyrning
  • FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna
  • FN:s vägledande principer för näringsliv och mänskliga rättigheter
  • ILO:s grundläggande konventioner om mänskliga rättigheter i arbetslivet
  • Parisavtalet under FN:s ramkonvention om klimatförändringar
  • Konventionen om klusterammunition