Arv, överlåtelse och avveckling av dödsbo
Att förlora en närstående och känna sorg efter ett dödsfall upplevs av de flesta som mycket tungt. Samtidigt som man bär på sorgen kommer allt praktiskt som måste ordnas, vilket blir en extra utmaning. Det vilar också ett stort ansvar och mycket arbete på den som utses som ombud för ett dödsbo.
Sälja eller behålla fondandelarna?
Vi har försökt göra arbetet lite enklare och mer förutsägbart för dig som har fondandelar i dödsboet. Väljer man att sälja fondandelarna blir andelarna inlösta och pengarna utbetalda till dödsboets konto, vilket gör att arvingarna kan dela på beloppet.
Vid vinst måste dödsboet betala skatt på vinsten. Vinsten ska uppges i dödsboets preliminärdeklaration och boutredningsmannen måste lämna in denna till skattemyndigheterna.
Vid försäljning bör man reservera ett belopp som täcker skatten.
- Vid vinst: Skatt på vinst är 30 procent på ett vanligt fondkonto. På ett ISK har skatten betalats löpande, varför det inte utgår någon skatt på Odins ISK.
- Vid förlust: Säljs fondandelarna på ett vanligt fondkonto med förlust får dödsboet dra av 30 procent av förlusten. På ett ISK kan man inte dra av något.
För mer information om dödsboets deklaration rekommenderar vi att kontakta skattemyndigheterna.
Vill arvingarna behålla fondandelarna går de att överta, både på vanligt fondkonto och på ett ISK. Odin upprättar kostnadsfritt ett Odin-konto i arvingarnas namn och andelarna överförs dit. Arvingarna övertar samma anskaffningsvärde och den vinst/förlust som den avlidne hade. Detta kallas kontinuitetsprincipen. Här slipper man deklarera dödsboet för fondandelarna. Odin informerar skattemyndigheterna om att andelarna har övertagits som arv. Det är heller ingen skatt som ska betalas om andelarna övertas som arv. Men när du som arvinge senare säljer fondandelarna är det beloppet som den avlidne köpte fondandelarna för (plus det du senare har köpt av andelar) som ska ligga till grund vid beräkning av vinstskatten.