Investeringsmöjligheter i tillväxtmarknader – Resebrev från Indien
I mars reste vi runt i Indien med syftet att få en djupare förståelse för marknaden, människorna och företagen. Indiens tillväxt drivs av en ung och ambitiös befolkning som är redo att arbeta hårt för att förverkliga sina drömmar. I kombination med snabb teknologisk utveckling och ökad köpkraft skapar det en stark grund för fortsatt tillväxt.

Vår resa omfattade städerna Mumbai, Pune, Bangalore och Hyderabad, där vi besökte flera av våra nuvarande portföljbolag samt ett antal potentiella investeringskandidater.
Ett urval från några av våra bolagsmöten
Vad har en nöjespark, en vårdklinik, en leverantör av tennisnät och en tillverkare av färgburkar gemensamt? Alla är indiska, ingår i fonden ODIN Emerging Markets – och arbetar aktivt för att säkerställa goda arbetsvillkor för sina anställda.
Utanför Pune besökte vi Garware Technical Fibres, som är rankat som en av Indiens bästa arbetsplatser enligt Great Place To Work (GPTW). Bolaget levererar nät- och repbaserade produkter till flera industrier, bland annat den norska laxodlingen och tennisnät till Wimbledon. Garware har ett starkt fokus på kvalitet och kontinuerlig produktutveckling, inspirerat av den precision och tillförlitlighet som kännetecknar japansk bilindustri. Enligt GPTW är företaget rankat bland de 25 bästa av över 4 000 indiska industribolag när det gäller medarbetarnöjdhet.

Därefter reste vi till Bangalore, där vi träffade ledningen för ett av Indiens största nöjesparksbolag – Wonderla – och passade på att uppleva en av landets största parker. Parken i Bangalore kan jämföras med Gröna Lund eller Liseberg, men till skillnad från dessa driver Wonderla inte bara en, utan fyra stora nöjesparker i Indien. Bolaget planerar dessutom att utöka till totalt tio parker under de kommande åtta åren. Till skillnad från Tusenfryd är parkerna inte stängda under vintern, och flera av städerna där Wonderla är verksamt har över tio miljoner invånare.
I en bransch som ofta präglas av svag bolagsstyrning och bristfälliga arbetsvillkor framstår Wonderla som ett undantag – bolaget driver sina parker enligt internationella standarder, med god lönsamhet. Vid vårt besök upplevde vi hög trivsel bland de anställda, och företaget är även certifierat av Great Place To Work (GPTW).
I Hyderabad besökte vi Mold-Tek Packaging, ett företag som tidigare gjort sig ett namn inom förpackningar för färgprodukter men som under de senaste åren expanderat till livsmedels- och läkemedelsindustrin. Deras satsning på läkemedelsförpackningar visar bolagets förmåga att ta sig in på nya marknader – något som bidrar till en mer diversifierad verksamhet och förbättrad lönsamhet. Vid besöket på en av deras nya fabriker blev vi mycket imponerade av företagets omställning till en mer komplex och krävande industri. Mold-Teks engagerade ledning och goda arbetsvillkor, styrkt av GPTW-certifiering, är viktiga faktorer för fortsatt framgång.

Vi träffade även vårt fjärde portföljbolag i Hyderabad – Vijaya Diagnostics, en privat vårdgivare som erbjuder ett brett utbud av diagnostiska tjänster. Tack vare stor skala och effektiv användning av utrustning kan företaget konkurrera med låga priser, samtidigt som det attraherar några av de bästa läkarna och radiograferna i landet. Detta möjliggörs dels av deras starka rykte inom ny medicinsk teknik, dels av en affärsmodell som skapar högre intäkter per enhet – vilket i sin tur möjliggör högre löner. Modellen är mycket lönsam och Vijaya expanderar nu till fler delar av Indien.
Även om en stor del av analysen inför en investering – och under innehavsperioden – kan göras i Excel, är bolagsbesök en viktig del av vårt arbete. Det är ett avgörande verktyg för oss som aktiva förvaltare för att förstå hur ett bolag verkligen fungerar. Det handlar om att förstå människorna, incitamenten och positionerna som driver verksamheten. I tillväxtmarknader är detta ofta ännu viktigare för att säkerställa att våra krav på god bolagsstyrning uppfylls.
Mumbai – en stad av kontraster och framtidshopp
I Mumbai möttes vi av starka kontraster. Staden rymmer både människor som lever i extrem fattigdom i slumområden och miljardärer med egna skyskrapor. Vår taxichaufför, som själv kom från slummen, berättade om sin son som nyligen tagits ut till det lokala cricketlaget och nu har betydligt ljusare framtidsutsikter. Han själv arbetade långa dagar för att skapa bättre möjligheter för sin familj.

Mumbai, ofta kallad ”City of Dreams”, har en befolkning på omkring 21 miljoner människor – varav nästan en tredjedel bor i slumområden. Trots detta har andelen människor som lever i extrem fattigdom i Indien minskat från 12 procent till 2 procent under de senaste 15 åren. Indiens bruttonationalprodukt (BNP) har i genomsnitt ökat med över 11 procent per år sedan 2011. Justerat för inflation och befolkningstillväxt har den reala ekonomin (BNP per capita) vuxit med nästan 5 procent årligen – en av de högsta tillväxttakterna i världen.
Denna positiva utveckling inger hopp om en bättre framtid – inte bara för taxichauffören i Mumbai, utan för många familjer som fortfarande drömmer om bättre levnadsvillkor.