Information om skatt på fonder
Nedan följer en allmän beskrivning av de svenska skatteregler som gäller för Odins fonder och dess andelsägare. Beskrivningen är baserad på nu gällande lagstiftning i Sverige och är avsedd endast som allmän information. Beskrivningen avser endast fysiska personer och aktiebolag som är obegränsat skattskyldiga i Sverige, om inte annat särskilt anges.
Beskrivningen är inte avsedd att vara uttömmande och omfattar inte situationer då innehav i fonden exempelvis är knutna till kapitalförsäkring, individuellt pensionssparande (IPS), premiepension, innehas som lagertillgångar i näringsverksamhet eller innehas av utländska företag som bedriver verksamhet från fast driftställe i Sverige.
Beskattningen av varje enskild andelsägare beror på dennes individuella situation. Varje andelsägare bör rådfråga oberoende skatterådgivare om de skattekonsekvenser som kan uppstå i det enskilda fallet, inklusive tillämpligheten och effekten av utländsk skattelagstiftning och dubbelbeskattningsavtal samt andra regler som kan bli tillämpliga. Beskrivningen nedan är baserad på antagandet att fondandelarna anses vara marknadsnoterade i skattehänseende (skulle antagandet vara felaktigt gäller delvis andra skatteregler än de nedan redovisade)
Information om skatt i Sverige
Svenska värdepappersfonder och utländska motsvarigheter är inte skattskyldiga för inkomst av tillgångar som ingår i fonden. Beskattningen sker stället hos andelsägarna i fonden som ska ta upp en årlig schablonintäkt i förhållande till värdet på de egna andelarna. Andelsägarna beskattas också för kapitalvinst vid avyttring av andelar enligt allmänna bestämmelser om inkomst av kapital. Bestämmelserna gäller för såväl fysiska som juridiska personer.
Fysiska personer – Depåkonto
För fysiska personer som är obegränsat skattskyldiga i Sverige beskattas kapitalvinster vid avyttring av marknadsnoterade fondandelar i inkomstslaget kapital med 30 procent. Vidare ska en årlig schablonintäkt tas upp i inkomstslaget kapital.
Den årliga schablonintäkten uppgår till 0,4 procent av värdet på fondandelarna vid kalenderårets ingång (1 januari). Schablonintäkten beskattas i inkomstslaget kapital med 30 procent. Den faktiska skatten blir således 0,12 procent (30 procent * 0,4 procent) av fondvärdet vid årets början.
De allmänna reglerna om kapitalvinstbeskattning för delägarrätter gäller också för fondandelar. Vid avyttring (exempelvis försäljning och inlösen) av fondandelar beräknas kapitalvinst respektive kapitalförlust som skillnaden mellan försäljningsersättningen, efter avdrag för eventuella försäljningsutgifter, och de avyttrade fondandelarnas omkostnadsbelopp. Omkostnadsbeloppet för samtliga fondandelar av samma slag och sort läggs samman och beräknas gemensamt med tillämpning av genomsnittsmetoden. Om en andel i en värdepappersfond är förvaltarregistrerad enligt 4 kap. 12 § lagen (2004:46) om värdepappersfonder ska vid tillämpning av genomsnittsmetoden bortses från andra andelar i samma fond som är registrerade i annan förvaltares eller andelsinnehavarens eget namn. Vid försäljning av marknadsnoterade fondandelar får alternativt schablonmetoden användas. Denna metod innebär att omkostnadsbeloppet får beräknas till 20 procent av försäljningsersättningen efter avdrag för eventuella försäljningsutgifter.
Kapitalförlust på fondandelar får dras av fullt ut mot skattepliktig kapitalvinst som uppkommer samma år på marknadsnoterade värdepapper (dock inte andelar i värdepappersfonder eller specialfonder som innehåller endast svenska fordringsrätter, så kallade räntefonder).
Kapitalförluster som inte dragits av genom nu nämnda kvittningsmöjlighet är avdragsgilla till 70 procent mot övriga inkomster i inkomstslaget kapital.
Om ett underskott uppstår i inkomstslaget kapital medges skattereduktion mot kommunal och statlig inkomstskatt på inkomst av tjänst och näringsverksamhet samt statlig fastighetsskatt och kommunal fastighetsavgift. Skattereduktion medges med 30 procent av den del av underskottet som inte överstiger 100 000 SEK och 21 procent av återstående underskott. Ett underskott kan inte sparas (rullas framåt) till senare beskattningsår.
Fysiska personer – investeringssparkonto
Vad som sägs ovan om schablonintäkt och kapitalvinst för fondandelar som innehas på ett depåkonto gäller inte för fondandelar som innehas på ett investeringssparkonto, där det i stället sker en årlig schablonbeskattning baserad på värdet av tillgångarna på investeringssparkontot.
Från och med inkomstår 2025 beskattas ränta på likvida medel som förvaras på investeringssparkontot om räntesatsen någon gång under året överstiger det högsta av antingen vad statslåneräntan var vid utgången av november året före inkomståret plus en procentenhet eller 1,25 procent.
Den årliga schablonintäkten beräknas genom att kapitalunderlaget multipliceras med statslåneräntan vid utgången av november (30 november) året före beskattningsåret ökad med 1 procent. Som lägst ska kapitalunderlaget multipliceras med 1,25 procent. Schablonintäkten beskattas i inkomstslaget kapital med 30 procent. Den 30 november 2024 var statslåneräntan 1,96 procent. För inkomstår 2025 blir den faktiska skatten således 0,888 procent (30 procent * (1,96 procent + 1 procent)) av tillgångarna (kapitalunderlaget) på investeringssparkontot.
Från och med 1 januari 2025 införs en skattefri grundnivå om 150 000 SEK för det sammanlagda sparandet en individ har på investeringssparkonto, kapitalförsäkring och paneuropeisk privat pensionsprodukt. Det görs automatiskt ett avdrag i kapital i inkomstdeklarationen för den skattefria delen. Vid avyttring av fondandelar som innehas på ett investeringssparkonto sker ingen kapitalvinstbeskattning.
Aktiebolag
För aktiebolag som är obegränsat skattskyldiga i Sverige beskattas all inkomst, inklusive skattepliktiga kapitalvinster vid avyttring (exempelvis försäljning och inlösen) av marknadsnoterade fondandelar i inkomstslaget näringsverksamhet med 20,6 procent. Beräkning av kapitalvinst respektive kapitalförlust sker 11 på samma sätt som för fysiska personer enligt vad som beskrivits ovan. Vidare ska en årlig schablonintäkt tas upp i inkomstslaget näringsverksamhet.
Den årliga schablonintäkten uppgår till 0,4 procent av värdet på fondandelarna vid kalenderårets ingång (1 januari). Schablonintäkten beskattas i inkomstslaget näringsverksamhet med 20,6 procent. Den faktiska skatten blir således 0,0824 procent (20,6 procent * 0,4 procent) av fondvärdet vid årets början.
Avdrag för kapitalförluster på fondandelar medges bara mot kapitalvinster på delägarrätter. Sådana kapitalförluster kan även, om vissa villkor är uppfyllda, kvittas mot kapitalvinster på delägarrätter i bolag inom samma koncern, under förutsättning att koncernbidragsrätt föreligger mellan bolagen.
Kapitalförluster som inte kan utnyttjas ett visst beskattningsår får sparas (rullas framåt) av det bolag som realiserat kapitalförlusten och dras av mot kapitalvinster på andra delägarrätter under efterföljande beskattningsår utan begränsning i tiden.
Andelsägare som är skattskyldiga utanför Sverige
En andelsägare som är skattepliktig i ett annat land än Sverige bör kontrollera vilka skatteregler som gäller i det landet.