Från små hemmamarknader till globala vinnare: Vad gör Norden till ett attraktivt investeringsuniversum?
Norden har visat sig vara ett av världens mest lönsamma investeringsuniversum, med en unik kombination av välskötta företag, hög innovationskraft och stark ekonomisk stabilitet. Från små hemmamarknader har nordiska företag vuxit till globala vinnare, och ODIN Norden har levererat solid avkastning till sina andelsägare i över 34 år. Vad ligger bakom denna framgång?
Norden har varit en bra plats att investera i. Sedan ODIN Norden, som är Odins första fond, startade år 1990 har fonden levererat en avkastning på över 172 procent (199% i A-klass) de senaste 10 åren och över 61 procent de senaste 5 åren (per 31 dec, i C-klass.). Under samtliga dessa tidsperioder har fonden överträffat sin referensindex och gett långsiktiga fondsparare god avkastning.
Norden har gett bättre avkastning än både Europa- och världsindex
Norden har levererat avsevärt högre avkastning än både Europa- och världsindex på 5, 10, 20 och 30 års sikt. Det finns många förklaringar till varför Norden har gett så god avkastning. Det är en av de rikaste regionerna i världen, och en av huvudorsakerna till vår välstånd är att vi har många välskötta och lönsamma företag. ODIN Norden har möjlighet att investera i alla börsnoterade bolag i regionen.
Det finns flera faktorer som spelar in till varför det finns så många välskötta nordiska företag. Förtroende är en avgörande faktor för att kunna attrahera investeringar, driva verksamheter effektivt och utveckla lönsamma och välskötta företag. De fyra nordiska länderna rankas högt i fråga om förtroende och är bland de främsta i världen när det gäller låg korruption, enligt en ranking av 133 länder.
Social mobilitet
Det är många yrkesverksamma i befolkningen, och särskilt många yrkesverksamma kvinnor jämfört med andra länder. Det är viktiga faktorer som förklarar den goda tillgången på talang och resurser i Norden.
Källa: World Economic Forum
Lite byråkrati, mycket teknologi och hög utbildningsnivå
Det är relativt enkelt att starta och driva verksamhet i de nordiska länderna jämfört med många andra regioner. Vi har en låg grad av byråkrati, ligger långt framme teknologiskt och använder digitala lösningar som både minskar kostnader och ökar effektiviteten. Vi har en hög utbildningsnivå, med skattefinansierade universitet och högskolor samt statligt tillgänglig studiefinansiering.
Norden rankas också högt inom innovation. I den globala innovationsindexet för 2024, publicerat av World Intellectual Property Organization, rankas Sverige som nummer 2 av 133 länder, Finland som nummer 7, Danmark som nummer 10, medan Norge ligger något längre ner på plats 21. Innovation och nytänkande är en viktig faktor för företagens framtida lönsamhet.
Källa: Trading Economics
Små hemmamarknader – specialisering – Norden som en värld i miniatyr
De fyra nordiska länderna är små med begränsade hemmamarknader. Företagen har därför varit tvungna att specialisera sig för att konkurrera internationellt, och många har utvecklats till världsledande bolag som producerar högkvalitativa produkter till attraktiva priser.
De nordiska länderna har också specialiserat sig inom olika områden. Norge, med sina naturresurser, är stark inom sektorer som olja, fiske, sjöfart och råvaror. Danmark utmärker sig inom läkemedel och livsmedel och är dessutom framstående inom sjöfart och handel. Sverige har flera världsledande industriföretag, många med rötter i bil- och gruvindustrin. Finland har sin styrka inom skogsindustrin och mekanisk industri. Sammanlagt utgör Norden en värld i miniatyr, med en diversifierad industristruktur som rymmer en rad globala ledare med starka marknadspositioner och hög lönsamhet.
Starka långsiktiga ägarmiljöer
Det finns betydande skillnader mellan de nordiska ländernas ägarstrukturer. Sverige har starka ägarmiljöer, där den mest kända är Wallenbergfamiljen, som varit avgörande för skapandet och utvecklingen av många stora svenska industriföretag. Dessutom finns det, som tidigare nämnts, en stark innovationskultur i Sverige med ett entreprenörs- och riskkapitalnätverk som attraherar både talang och kapital. En gemensam nämnare för de framgångsrika ägarmiljöerna är deras industriella erfarenhet, långsiktighet och förmåga att utveckla lönsamma, ofta världsledande företag.
I Danmark ägs många stora och välskötta företag av stiftelser, såsom Novo Nordisk, Novonesis, Demant, Carlsberg och Lundbeck. Det är unikt att stiftelser står bakom så många framgångsrika företag. I Norge ser ägarbilden annorlunda ut, med färre starka ägargrupper, där staten är en stor och betydelsefull ägare. Avkastningen på investeringar och innovation har varit svagare i Norge jämfört med Sverige och Danmark.
Anpassningsförmåga som nyckelfaktor
The Economist publicerade nyligen en artikel där de frågade sig varför nordiska företag är så framgångsrika. De pekade på flera av de faktorer vi har nämnt, men lyfte särskilt fram en avgörande aspekt – anpassningsförmåga. De avslutade artikeln med följande citat:
"It’s not necessarily the strongest that survives, but the one that will adapt to changes."
I en värld där företag står inför ständiga förändringar, inklusive en eventuell återkomst av Donald Trump till Vita huset, är dessa ord mer aktuella än någonsin.
Värdering av marknaderna
När man tittar på marknadernas värdering baserat på pris i förhållande till förväntad vinst för innevarande år samt i förhållande till bokförda värden, ligger marknaderna i Norge, Sverige och Finland i linje med sina historiska genomsnitt. Danmark värderas något högre, vilket beror på Novo Nordisk, som har stora tillväxtmöjligheter framöver och utgör en betydande del av den danska marknaden.
ODIN Nordens investeringar och fondens mål
ODIN Norden investerar i bolag med starka marknadspositioner och som verkar inom branscher med god underliggande tillväxt. Ledningens kompetens och företagskulturen är avgörande för att bolagen ska kunna behålla och vidareutveckla sin starka position och lönsamhet. Vi investerar i stora, medelstora och små företag. Inte oväntat har vi identifierat flera läkemedelsbolag i Danmark, såsom Novo Nordisk och Embla Medical, fiskebolag i Norge som Salmar och Mowi, skogsrelaterade bolag i Finland såsom Valmet och Huhtamaki samt ett flertal industribolag i Sverige, exempelvis Atlas Copco, Assa Abloy och Addtech. Sammanlagt består portföljen av 40 kvalitetsbolag som över tid levererar stabil avkastning, har sunda balansräkningar och robusta affärsmodeller.
Vårt mål med fonden är enkelt. Vi ska leverera en god riskjusterad avkastning till våra andelsägare. Vi vill investera i bolag som kan uppvisa starka prestationer, har stabila marknadspositioner, goda framtidsutsikter och som kan köpas till ett attraktivt pris. Vi är en långsiktig investerare med ett begränsat antal innehav i portföljen. Värdeskapandet i bolagen sker över tid, och aktiekurserna kan ofta variera mer än den underliggande värdeskapningen i bolagen. Vi letar efter bolag som är väl positionerade för att generera god långsiktig avkastning.
ODIN Norden C SEK
Aksjefond
Siste 10 år
156,75%
Hittil i år
2,29%
Dato
2025.02.04
Avgift
1,50%
Risiko
SFDR
8