Ett år av hållbarhetsarbete 2024
Under 2024 har hållbarhetsarbetet fortsatt att vara en central del av Odin Fonders strategi. Genom att kombinera aktivt ägarskap med fokus på konkreta hållbarhetsområden har vi strävat efter att skapa långsiktigt värde för våra investerare och samtidigt bidra till en positiv samhällsutveckling.
Året har präglats av betydande framsteg, främst inom anpassningen av våra portföljer till Parisavtalets mål, men också med stort fokus på könsfördelning i styrelser, ESG-riskratingprofilen av våra fonder samt kontinuerligt arbete med andelen hållbara investeringar i våra portföljer.
En helhetsbild av hållbarhetsprestationer med fokus på ODIN Sverige, ODIN Small Cap och ODIN Micro Cap
Vi mäter regelbundet hållbarhetsprestationerna i våra portföljer för att säkerställa att vi ligger i linje med våra ambitioner för hållbart värdeskapande. Ett av våra viktigaste fokusområden är att minska beroendet av våra investeringars tillväxt från ökade koldioxidutsläpp till en tillväxt som är anpassad och i linje med den hållbara omställningen. Under 2024 har vi sett en betydande ökning av andelen bolag i våra svenska fonder som har satt klimatmål samtidigt som den genomsnittliga koldioxidintensiteten i de fonderna fortsätter att vara relativt låg. Vi tror att detta återspeglar vårt arbete med att investera i företag som är kompetenta och förberedda för omställningen till en låg-koldioxid-ekonomi.
Andelen kvinnor i styrelser har också fortsatt att vara hög i våra bolag, vilket delvis kan tillskrivas vår dialog med bolagen om vikten av mångfald och inkluderande ledarskap. EU har antagit ett direktiv att börsnoterade företag ska ha minst 40 procent kvinnor bland icke-verkställande styrelseledamöter senast 2026, vilket vi för en dialog om med våra bolag.
Från den finansiella risksidan inkluderar vi ESG-riskanalys i våra investeringsbeslut samt övervakar ESG-riskprofilen i våra fonder regelbundet. Detta har hjälpt oss att säkerställa lägre ESG-risk än våra index samt en viss minskning av ESG-risk på portföljnivå för ODIN Small Cap och ODIN Micro Cap medan ODIN Sverige hamnat på samma nivå som i fjol. Vi letar inte aktivt efter bolag med låg ESG-risk, utan investerar i de bolag som hanterar sina ESG-risker på ett bra sätt.
Andelen hållbara investeringar enligt EU:s klassificering är ett viktigt mått för oss även om våra fonder inte är klassificerade som hållbara (artikel 9). Denna andel har ökat under 2024 och är långt över de minimumnivåer som vi har satt för de fonderna. Detta understryker vårt engagemang för att investera i företag som bidrar till en hållbar framtid. Under 2024 har vi också publicerat vår metodologi för beräkning av andelen hållbara investeringar för att säkerställa transparens och trovärdighet i vårt arbete - Odin Sustainable Investments Methology.
Aktivt ägarskap: En central del av strategin
Aktivt ägarskap har varit en nyckelfaktor i våra framgångar under året. Genom att använda vår position som aktieägare har vi påverkat företagen i våra portföljer att anta ambitiösa klimatmål och förbättra sina ESG-strategier. Under 2024 har vi haft över 150 företagsdialoger i våra svenska portföljer, där vi tagit upp frågor som rör klimatförändringar, bolagsstyrning och socialt ansvar. Våra förvaltare sitter i valberedningar för nio bolag i Sverige vilket hjälper oss att påverka ännu tydligare.
I alla svenska fonder har vi fokuserat på att uppmuntra företag att sätta vetenskapligt baserade klimatmål (SBTi). Till exempel hade 66 procent av portföljens värde i ODIN Sverige vid årets slut investerats i företag med verifierade SBTi-mål, vilket är ett mycket bra resultat. Detta kan tillskrivas vårt påverkansarbete och är ett viktigt steg i omställningen av våra fonder mot en låg-koldioxid-ekonomi. Liknande framgångar har noterats i ODIN Small Cap och ODIN Micro Cap där vårt engagemang har lett till konkreta förbättringar, både i form av ökad transparens och förbättrade strategier för att hantera ESG-risker. Mer om konkreta exempel under året kan ni läsa i våra förvaltarkommentarer för december - ODIN Sverige, ODIN Small Cap och ODIN Micro Cap.
Hållbarhetsprestation i siffror (utvalda indikatorer)
Utmaningar och möjligheter framöver
Vi är stolta över årets framgångar men också medvetna om de utmaningar som kvarstår. Under 2025 kommer mycket att hända inom hållbarhet. Viktiga fokusområden är fortsatt anpassning till Parisavtalet, ökad transparens kring hållbara investeringar och stärkt påverkansarbete. Vi kommer noggrant att följa utvecklingen med uppdateringar i SFDR samt ESMA:s riktlinjer som förväntas ge ökad tydlighet och standardisering.
Vår ambition för 2025 är att fördjupa vårt påverkansarbete och sätta en tydligare struktur för att driva positiv förändring inom de företag vi investerar i. Vi står inför utmaningar som nya ESG-regleringar och minskat engagemang från vissa stora aktörer i den hållbara omställningen, men vi ser också stora möjligheter att skapa verkligt ekonomiskt värde genom investeringar i kvalitetsbolag med hållbara affärsmodeller.
Om ni undrar något eller vill veta mer om vårt hållbarhetsarbete i Sverige får ni gärna kontakta vår hållbarhetsansvarige i Sverige, Nikolay Burdakov, genom att skriva till esg@odinfond.no